Orakler

Chainlink er et desentralisert nettverk for orakler, som gir oppdatert informasjon til smartkontrakter på ulike blokkjeder. LINK er Chainlink sin token, som brukes til å betale for tjenestene i nettverket. 

For å forstå hvordan Chainlink skaper verdi for brukerne og økosystemet, må man forstå hvordan smartkontrakter fungerer. Smartkontrakter er avtaler og strukturer på blokkjeden, som gjør det mulig å legge inn variabler og automatisk gi en fordeling etter et gitt resultat. Som et eksempel kan det være et veddemål på en fotballkamp. To personer inngår et veddemål via en smartkontrakt, der vinneren får utbetalt den forhåndsavtalte verdien. Utfordringen er hvordan å få hjemlet seieren fra en nøytral part i digital form. Det er her orakler kommer inn. De avgir “dom”, basert på konsensus i blokkjeden. Jo flere som deltar, jo bedre blir konklusjonene. Et orakel sender en “dom” til smartkontrakten, som deretter gjør fordeling eller oppgjør. 

Chainlink er et desentralisert nettverk som tilbyr informasjon til ulike smartkontrakter på vegne av orakler. 

Hver gang noen bruker Chainlink til å videreformidle en “dom” til en smartkontrakt, betaler de i LINK tokens. Det er slik det skapes verdi for investorene og traderne i LINK. 

LINK har en markedsverdi på $4.2 milliarder og er den femte største blokkjeden i verden. Prosjektet gjorde en ICO i 2017 som brakte inn $32 millioner. Prosjektet er listet på de største børsene i verden og har et handelsvolum på neste $2 milliarder per dag. Det eneste stedet i Norge du kan kjøpe LINK er hos Kaupang Krypto, som tilbyr en rekke ulike tokens med oppgjør i norske kroner. 

Interessen for LINK har vært økende, noe som gjenspeiler seg i en kraftig økning i prisen. I juni 2020 var prisen 39.50 kroner, eller $4.15 for referanse. I midten av august, mindre enn tre måneder senere, gikk en LINK for 180 kroner ($19). Det er en oppgang på 450% i sommeren 2020, noe som har skapt overskrifter og en eksplosjon i interesse. 

Nikolai Gobel, Daglig Leder i Kaupang Krypto, kan bekrefte at interessen for LINK har økt betraktelig.

“Gjennom vår handelsplattform har vi god oversikt over hva kundene ønsker å kjøpe til enhver tid. I sommer har interessen for kryptovaluta økt betraktelig, og spesielt alternative coins som LINK. Det er ikke unaturlig at kundene hiver seg på store kursbevegelser, noe LINK ble et lysende eksempel på.”

Har Kaupang godkjennelse fra Finanstilsynet i Norge?

Kaupang Krypto er en handelsplattform der du kan handle de største kryptovalutaene kun ved å legitimere deg med BankID. Du kan betale med norske kroner, og får kryptovalutaen levert til din egen wallet. For at kryptovaluta skal bli allemanseie er det viktig å ha et regulert kryptomarked. Da Finanstilsynet godkjente flere “kryptobørser” i 2019, var Kaupang Krypto en av seks aktører som ble godkjent. 

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.