Hjem  »  Nyheter  »  Hva skjer med Bitcoin-utviklingen?

Hva skjer med Bitcoin-utviklingen?

Nicolai Qvale Fredriksen
calendar 09,desember 2020

Kodefokus

Først rapportert av Noelle Acheson hos Coindesk. Det finnes ting i den tekniske Bitcoin-verden som det virkelig er verdt å følge med på. Selv om disse tekniske aspektene har lite å si for short-term verdien til Bitcoin, så er det sannsynlig at de vil spille inn på den digitale valutaens verdivurdering i det lange løp.

I slutten av november skjedde det to ting som førte kodeutvikling frem i lyset. En ny type kilde til finansiering av utvikling ble annonsert, og man opplever fremgang på en spesielt ambisiøs protokolloppgradering.

Før jeg går dypere på disse temaene, så ønsker jeg å trekke frem hvorfor Bitcoin-utvikling er viktig.

Stadig endring

Ideen om å endre Bitcoin-protokollen vil komme overraskende for mange. Fungerer ikke Bitcoin svært bra fra før av? Er ikke en av styrkene at du ikke kan endre koden? Dette fremhever to misforståelser om teknologien og dens potensial.

Bitcoin-koden har kjørt i over 10 år, men det har samtidig blitt gjort justeringer. I starten var det flere småfeil/bugs i koden fra Satoshi Nakamoto som den anonyme utvikleren rettet opp i sammen med samarbeidspartnere. Eldre Bitcoin-entusiaster husker kanskje også skaleringsdiskusjonen fra 2017 – ofte referert til som “the civil war of scaling”. Resultatet ble en endring i Bitcoin-koden som skulle forsterke blokk-kapasiteten, samtidig som avvikende meninger forgrenet seg til å danne en ny blokkjede, Bitcoin Cash.

Det jobbes også jevnlig med funksjonalitetsforbedringer, for eksempel å muliggjøre “sidechains”. I tillegg til dette, krever kompatibilitetsproblemer og andre mindre feil konstant oppmerksomhet. Bitcoin vil, som alle andre teknologier, visne og bli utdatert hvis den eksisterer uten oppsyn.

Hvem endrer koden?

Når det kommer til hvordan endringer forekommer, så kan hvem som helst gjøre endringer i Bitcoins kode. Bitcoin er som kjent en åpen kildekode. Det er dog forskjell på å gjøre endringer, og å få de implementert. Dette krever i likhet med Bitcoins proof-of-work nettverk, konsensus. Dette er svært vanskelig. Man kan jo tenke seg å få et middagsbord på 8 forskjellige personer med ulik kulturell, teknologisk og politisk bakgrunn helt enige om én spesifikk sak. Skal du relatere dette til Bitcoin-blokkjeden, kan du multiplisere vanskelighetsgraden med et tusentall. Dette gjør prosessen å implementere endringer komplisert, og vanskelig.

På den positive siden, så beskytter dette nettverket mot endringer som kun et mindretall mener er gunstig for økosystemet.

Insentiver spiller inn.

Hva engasjerer utviklere til å forbedre Bitcoin-koden?

I barseldagene til Bitcoin-nettverket, kom nesten all utviklerfinansiering fra én kilde. The Bitcoin Foundation. Siden den gang har andre finansierere kommet på banen. Flere selskaper dedikert til Bitcoin-arbeid, som Blockstream, Chaincode Labs og Lightning Labs. Kjente kryptovirksomheter som Square Crypto, Coinbase, OKCoin, BitMEX og andre, samt ideelle organisasjoner som MIT’s Digital Currency Initiative og Human Rights Foundation. I tillegg jobber mange lidenskapelig motiverte utviklere gratis på Bitcoin.

Mangfold i støttespillere til Bitcoin-utvikling er viktig. Dette sikrer at nettverket ikke kan påvirkes av kun ett sett med prioriteringer. Dette er grunnen til at tidligere nevnte Brink-initiativ, som ble kunngjort i slutten av November, er betydelig: Det øker mangfoldet yttligere.

Brink introduserer en spennende ny finansieringsmodell. Den tar sikte på å kanalisere donasjoner til utviklere fra en rekke kilder, inkludert enkeltpersoner, selskaper og non-profits. Den opprinnelige finansieringen kommer fra donasjoner fra investoren John Pfeffer og Xapo-grunnleggeren Wences Casares, samt Human Rights Foundation og kryptoplattformene Kraken, Gemini og Square Crypto.

Denne formen for finansiering kan være attraktiv for enkeltpersoner og selskaper som ønsker å støtte Bitcoin-utvikling, men som ikke ønsker å måtte velge spesifikke individer å finansiere. Organisasjonen har søkt om veldedighets-betegnelse i USA, slik at donasjoner kan være skattefrie.

Et annet stort skritt er Brinks fokus på å trene nye utviklere. Dette er for å sikre en jevn tilstrøm av kvalifiserte og mangfoldige bidragsytere langt inn i fremtiden. Dette lover godt for nettverkets langsiktige motstandskraft og vekst.

Neste oppgradering

Den andre viktige nyheten som dukket opp i slutten av november, fremhever viktigheten av den underliggende teknologien. Taproot-oppgraderingen vil forbedre nettverkets funksjonalitet med smartkontrakter, samt introdusere noen personvernfunksjoner. Over 80% av Bitcoins hashrate har signalisert støtte til Taproot-oppgraderingen. Dette er et stort skritt mot implementering, selv om det ennå er lang vei å gå – ingen endring i nettverket er uten kontrovers, uansett hvor populær den faktiske endringen er.

Dette er viktig ikke bare på grunn av de spesifikke endringene Taproot vil innføre. Det viser også at Bitcoins bruksområder er under stadig utvikling. Synes du Bitcoin er en kraftig og stabil teknologi , er det bare å vente på hva som dukker opp i fremtiden.

Taproot kan viderepåvirke verdien av Bitcoin. Ta for eksempel hva funksjonalitet til smartkontrakter egentlig betyr. Bitcoins program er relativt enkelt. Det kan gjøre få ting, men de få tingene gjennomføres bra. Ethereum er på den andre siden komplisert, men det kan støtte utførelsen av et bredt spekter av “smarte kontrakter” eller desentraliserte applikasjoner.

Når det er sagt, så er det ikke minere som bestemmer konsensusoppgraderinger på Bitcoin-nettverket. Dette er et ofte misforstått poeng. Det er brukere av Bitcoin som bestemmer konsensusregler. Minere har kun som oppgave å håndheve disse. Det tydeligste eksempelet på dette er SegWit-oppgraderingen i 2017. Majoriteten av hashraten støttet SegWit2X (S2X), men det ble aldri minet en blokk med de reglene. Det er fordi brukerene ikke var interessert i de reglene, og brukerene presset SegWit (uten 2X-biten) gjennom ved å introdusere en User Activated Soft Fork (UASF).

Mens Bitcoin aldri kommer til å konkurrere med Ethereum i fleksibilitet (heller ikke noe mål, da jo mer komplekst programmet er, desto større er det potensielle angrepsoverflaten), men noen beskjedne forbedringer kan forbedre programmets nytteverdi. Tenk deg for eksempel at ansvarlighet for eierskap kan programmeres slik at bitcoin kan brukes mer effektivt som sikkerhet i finansielle situasjoner.

Små endringer kan også forbedre bruken av Bitcoin som byttemiddel. En foreslått ny type bekreftelsessignatur (verification signature) kan gjøre layer 2-transaksjoner enklere og billigere. Taproot oppgraderinger introduserer også noen funksjoner som kan oppmuntre til mer bruk ved å skjule transaksjonstypen (ikke adressene), noe som vil øke personvernet.

Videre utvikling

Selv om det er praktisk å tenke på Bitcoin som en evig maskin som bare fortsetter å kjøre, bør vi ikke miste grepet om alt arbeidet som kreves for å holde det slik. Jo flere utviklere som jobber med å holde Bitcoin ren og effektiv, jo mer motstandsdyktig blir protokollen. Dette fører igjen til økt sannsynlighet for at viktige forbedringer kan implementeres nøyere.

Jo større mangfold som eksisterer hos utviklerne når det gjelder bakgrunn og insentiver, jo mindre sannsynlig blir det at Bitcoin faller i samme felle som mange av dagens teknologinettverk: “bygget av noen få, for noen få”.

Nye styringsmakter i USA

Kommende president Joe Biden nominerte for noen uker siden tidligere Fed-sjef Yanet Yellen til kommende finansminister, og kommer angivelig til å nominere tidligere CFTC topp Gary Gensler til vise-finansminister om kort tid. Hvem som blir innsatt som i finanspolitiske stillinger i USA er viktig for kryptoindustrien. Dette gir en indikasjon på hvordan noen av de viktigste amerikanske finansregulatorene tilnærmer seg kryptoaktiva.

Yellen har tidligere fortalt at hun “ikke er fan av bitcoin” (Les en oppsummering av hennes uttalelser her), men støtter blockchain og kryptovalutainnovasjon.

Gensler praktiserer dypere kompetanse og entusiasme. Han har vitnet i kongressen om kryptovaluta og blockchain ved flere anledninger, og samtidig jobbet med å motbevise sammenligninger av Bitcoin med Ponzi-schemes. Han erklærte at Facebooks fremdeles ikke-lanserte Libra token oppfylte kravene for å være en aktiva i henhold til amerikansk lov.

Videre, er Gensler for tiden opptatt med å lede Bidens “Financial oversight transition team”, som også inkluderer andre kryptovaluta- og blockchaineksperter:

Chris Brummer, en økonomi-juss professor som også har gitt ut en bok om kryptovaluta og digitale eiendeler. Brummer ble tidligere nominert til CFTC sjef under Obama-administrasjonen, men nominasjonen ble trukket tilbake.

Simon Johnson er økonom og professor på MIT Sloan, hvor han har forsket på, samt undervist om, blokkjeder. Johnson ga, i samarbeid med andre, ut en artikkel i 2016 om den voldsomme påvirkningen blokkjedeteknolgi har potensiale til å ha på finansindustrien.

Lev Menand var en av skaperne bak digitale dollar-konseptet. Menand er akademisk stipendiat og jusprofessor ved Columbia University. Han har også jobbet som økonom i Federal Reserve, og hjulpet med en bestemmelse som beskriver den digitale dollaren i krisehjelpmsregninger fra representantenes hus utarbeidet i mars.

Å ha godt krypto- og blokkjedeinformerte forvaltere av amerikansk valutaregulering, er positivt for fremtiden, fordi det gjør innovasjonsdrepende regulering mindre sannsynlig. Videre vil offisiell støtte for utforskning av nye løsninger på økonomiske barrierer, inkludert blokkjede-baserte eiendeler, sannsynligvis oppmuntre til både fremgang med reguleringsklarhet og ytterligere investeringer i kryptoindustrien som helhet.

Trump-Administrasjonen med finansminister Steve Mnuchin i spissen har ikke ført til mye fremskritt de siste årene, og boken til den tidligere sikkerhetsrådgiveren John Bolton hevder Donald Trump instruerte Mnuchin til å “go after Bitcoin“. Det er derfor ikke usannsynlig at administrasjonen vil haste ut regulative begrensninger før det nært forestående maktskiftet.

Institusjonell interesse

Bitcoin, 2020. Kilde: Tradingview

Denne høsten, og 2020 generelt, har vært preget av en voldsom verdiøkning for Bitcoin. “Det digitale gullet” har steget over 150% på YTD basis, og vi har opplevd en ny toppnotering. Dette er mye grunnet i et skred av institusjonelle investorer i form av både finansprofiler som Stanley Druckenmiller og Paul Tudor Jones, og organisasjoner som MicroStrategy. MicroStrategy gikk veldig nylig ut og sa de skal hente yttligere $400 millioner i obligasjonsmarkedet for å kjøpe mer Bitcoin. MicroStrategy vil da nærme seg $1 mrd i total Bitcoin-verdi.

CEO i verdens største kapitalforvalter, BlackRock, Larry Fink, har hevdet Bitcoin kan bli “a global asset”, og CIO i samme selskap hevder samtidig at Bitcoin i stor grad kan ta plassen til gull, fordi krypto er “så mye mer funksjonelt enn å sende fysisk gull rundt.”

JP Morgan har i et nylig investeringsnotat spekulert i om Bitcoins manglende tilbakevending til gjennomsnittsprisen de siste ukene er et tegn på at momentumhandlere som råvarehandelsrådgivere (Commodity Trading Advisors) har hatt en krympende rolle i markedet i forhold til institusjoner. Banken har også gått ut og sagt kundene deres kjøper Bitcoin istedenfor gull for tiden.

I et intervju på CNBC sa PayPal-sjef Dan Schulman at han mener Bitcoins nytteverdi som valuta til slutt vil seire over buy-and-hold etos, og at digital valuta snart er mainstream

Coinbase har stanset all margin trading på sin plattform, som svar på nylige regler fra CFTC. Dette er dog et tilbakeslag for institusjonell deltakelse på Coinbase. Institusjoner ønsker innflytelse, og vil flytte dit de kan få det.

Back