Kilde: Coindesk

Negativ president

Det er kanskje ingen overraskelse at den amerikanske presidenten ikke er særlig positiv til kryptovaluta. Forrige uke tweetet han at han ikke er noen tilhenger av det han omtaler som svært volatile kryptovalutaer som ikke er basert på noen ting og legger til rette for ulovlige handlinger.

Trump skriver at han selv foretrekker en pålitelig valuta man kan stole på, med navnet “The United States Dollar”.

Et viktig steg

Det er tydelig at presidenten er negativ, men selve oppmerksomheten markerer uansett et viktig steg for bitcoin og kryptovaluta ifølge Michael Casey i Coindesk. Dette er første gang en amerikansk president har nevnt kryptovaluta og bitcoin. Trump løfter dermed dette nye feltet enda høyere opp i den offentlige politiske diskusjonen. Kryptovaluta er altså nå virkelig blitt en del av diskusjonene rundt vårt globale finansielle system, på det aller høyeste nivået.

All PR er god PR

For at Bitcoin skal lykkes, må fenomenet både spre seg og bli anerkjent. Trumps tweet, selv med sin negative undertone, viser at dette en noe selv de mektigste i USA har på sin agenda. De med mest makt ser nå utfordringene og tar dette på alvor. 

Denne tweeten til Trump kom rett etter at Jerome Powell, Chairman i The Federal Reserve, beskrev bitcoin som et alternativ til gull og “a store of value”. Det skal sies at han ikke selv mente dette, men at dette hovedsakelig var en forklaring av hvordan brukere i dag behandlet bitcoin. Uansett øker denne uttalelsen bitcoins legitimitet som nåtidens digital erstatning av gull som verdiobjekt.

Kan takke Facebooks Libra

Alt dette er satt på dagsorden etter Facebooks annonsering av kryptovaluta-prosjektet, Libra. Med potensialet for 2,7 milliarder brukere av den nye kryptovalutaen, har Facebook tvunget ledere i store selskaper, banker og ikke minst politikere, til å sette seg inn i kryptovaluta. Det er ingen tvil om at dette var noe av grunnlaget til Trumps tweet, da han selv skriver at Libra har “little standing or dependability” og må søke om banklisens for å operere. 

Facebooks nye prosjekt skal gjennom flere høringer, som igjen vil sette kryptovaluta på agendaen hos mange høytsittende politikere i USA. 

Vanskelig å stoppe

Som overhoder for det tradisjonelle valutasystemet, kan både politikere og banker gjøre det vanskeligere for folk å bruke både desentraliserte kryptovalutaer som bitcoin og de mer sentraliserte versjonene som Libra. Å stoppe kryptovaluta er imidlertid vanskelig.

De fleste kryptovalutaer er basert på “open source software”. Teknisk sett kan myndigheter gjøre det ulovlig å kjøre programkoden, men hvordan skal dette gjennomføres på et globalt nivå?

Det ser heller ut som mange sentralbanker rundt om i verden går en annen retning. “If you can’t beat them, join them” er en velkjent strategi. Kina er allerede i full gang med sin myndighetsstyrte digitale valuta, og de er ikke alene. 

Agustin Carstens, sjef for The Bank of International Settlements sa forrige uke at sentralbanker vil introdusere digitale valutaer “sooner than we think”. Dette bare noen måneder etter han ba kryptovaluta-utviklere om å stoppe forsøket på å lage penger og avviste at digitale sentralbank-valutaer hadde noen verdi.

Bare starten

Med andre ord vil vi på sikt se en kamp om hvem som skal lage og styre pengene våre. Kampen bærer preg av en Mexican standoff mellom private aktører, myndigheter og desentraliserte kryptovalutaer, som alle søker å vinne fram som som både utstedere av penger og formidlere av betaling. En situasjon som er blitt akselerert av Facebooks Libra, men har sitt utspring fra fallende kontantbruk, fremveksten av fintech og skyggebanker, og ikke minst skapelsen av Bitcoin for 10 år siden. 

Det er vanskelig å si hvor dette vil ende, men det er ingen tvil om at kryptovaluta nettopp tok steget inn på en ny arena.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.