Hvordan ser en moderne fondsforvalter ut?

Erik Dale
calendar 09,mars 2020

Hva er den enkleste måten å skremme en femtifem år gammel forretningsmann på? Si ordet ’kryptovaluta’, og han vil mest sannsynlige stupe ut av stolen og ned i jorden – for å aldri bli sett eller hørt i fra igjen. Det er forståelig, de burde være redde. Det er fremtiden, og når kryptovalutaekspert Eric Wall snakker, lytter folk. 28-åringen, født i Linköping i Sverige, liker twitter, VR og kryptovaluta. Han er en elegant, veltalende taler, og bringer nye dimensjoner til begrepet datanerd. 

Fra å studere informasjonsvitenskap til å bli day trader

Han begynte på Lunds Universitet i 2011, og var student på det tekniske fakultetet, hvor han studerte kommunikasjonsnettverk og anonymitetsteknologier. Et av systemene han analyserte var Tor-nettverket, et nettverk og nettleser der brukerne kan utforske Internett uten sporing eller overvåking. Her oppdaget han kryptovaluta. I 2012 sendte han sin første kjøpsordre til Mt. Gox, bitcoinbørsen basert i Shibuya, Tokyo.

«Til å begynne med ville jeg bare sjekke prisen på Bitcoin, så oppdaget jeg at den hadde endret seg, den hadde gått opp til 100% på et år. Dette fikk meg til å tenke: dette er noe som er helt ny, og som jeg kanskje vil være i stand til å forstå, men hva er det som får den til å gå opp? Den blir kjøpt og solgt, men hvorfor? … Dette var på den tiden da Bitcoin kostet $8.

Han hadde en bakgrunn innenfor informatikk, og dette var i all hovedsak en datavitenskapelig eiendel som ikke hadde noen forhistorie. Han var interessert i økonomi og trading, så dette var en perfekt match. Han ble en bitcoin day trader. Etter hvert som årene med mastergraden gikk, ble han sterkt involvert i andre kryptovalutaer. Hans grad begynte å bevege seg mer mot en blokkjedespesialisering. En av hans bekjente på doktorgradsnivå, Christopher Jämthagen, ble hans mentor.

«Han var også interessert i kryptovaluta og blokkjede og har etter hvert gått videre til å bli en av de første Lightning-utviklerne. Han hadde på egen hånd et kurs i blokkjedeteknologi. Jeg skrev masteroppgaven min under ham.»

Wall ble den første i Sverige som skrev en masteroppgave om blokkjede da han startet i 2015. Det er her ting blir interessant.  Tittelen på masteroppgaven var: ‘Using Blockchain Technology and Smart Contracts to Create a Distributed Securities Depository‘ som ledet til at han fikk jobb hos Cinnober, en verdensledende leverandør av clearing- og børsteknologi, med kunder som The London Metal Exchange (LME), Australian Securities Exchange (ASX) og mange andre. Cinnober ble sett på av mange som den største konkurrenten til Nasdaq for levering av clearing- og børsteknologi. 

«Det er tre lag i tradingverdenen, det er trading, clearing og oppgjør. For verdipapirer så er det et endelig register som holder oversikt over hvem som eier hvilke aksjer etter en handel. Dette gjøres vanligvis i en database som kalles en verdipapirsentral.» Cinnober var interessert i å finne ut om de kunne bruke blokkjedeteknologi for å bygge en distribuert sentral for verdipapirer. Wall ble leder for dette prosjektet. 

Etter hvert som tiden gikk, ble han den generelle kryptovalutaeksperten i selskapet og etter hvert den formelle sjefen for blokkjede og kryptovaluta. Han fikk full kontroll over selskapets strategi innenfor dette området i 2017. I stedet for å fortsette fokuset på enterprise blokkjede, begynte Wall i stedet å fokusere på potensialet ved å levere Cinnobers børsteknologi til kryptovalutabørser. Han klarte blant annet å få Bitstamp som kunde, og ga den mangeårige børsen teknologi som gjorde det mulig for dem å skalere handelsvolumet uten avbrudd, slik mange børser hadde i løpet av 2017. 

Samtidig kom Nasdaq bankende på døren og ønsket å kjøpe Cinnober.

«Jeg var hos Nasdaq en kort stund etter at de kjøpte Cinnober. Jeg var på deres blokkjedeteam. Nasdaq endte opp med å avvikle alle Cinnobers handelsmotorer. De ønsket bare å fokusere på deres enterprise blokkjedeprodukter, noe som var helt greit, men jeg var ikke interessert i å jobbe med dette. Jeg ble ikke interessert i kryptovaluta for at jeg skulle bygge et synkroniseringssystem for tradisjonelle foretak. Jeg begynte med dette for å få liv i en ny valuta som var på vei å vokse ut i verden. Jeg ønsket å legge grunnlaget for en grenseløs valuta som også kan stå imot sensur. Det var det som gjorde meg så interessert i denne teknologien. Nasdaq- og Cinnober-fusjonen ga meg en god mulighet til å gå mine egne veier og starte noe nytt.» – Vi kommer tilbake til dette, men først, litt mer bakgrunn:

Kollapsen til Mt.Gox

Det hele høres ut som et moderne eventyr, men det har ikke alltid gått riktig vei for Wall. I løpet av hans tid som day trader, tok ting en dårlig vending i februar 2014. Det var da Mt.Gox, tradingplattformen han hadde brukt, suspenderte trading, lukket børstjenesten og begjærte seg selv konkurs. «Jeg hadde tapt alle bitcoinsene som jeg hadde tjent på trading. Når jeg begynte, ønsket jeg å lære alt om trading. Jeg undersøkte alle kriker og kroker innen teknisk analyse, diagrammønstre og forskjellige indikatorer. De jeg brukte var de samme som var populære blant andre tradere på den tiden. Jeg prøvde å lære meg metodene ved å se på hva andre tradere gjorde. Jeg begynte også å lære meg om min egen tradingpsykologi. I 2014 hadde jeg blitt ganske flink på å programmere. Så jeg begynte å teste mine egne tradingstrategier. Det gjorde at jeg selv kunne endre kodene til reglene jeg tradet etter. Det var da jeg oppdaget at det ikke var noen vitenskapelig bevis for lønnsomheten i det jeg eller de andre traderne jeg samhandlet med den gangen, gjorde.»

Dette forårsaket fortvilelse, «Jeg hadde en periode med desillusjon i 2014, som også var rundt den tiden da jeg mistet myntene mine i Mt.Gox-kollapsen. Jeg bestemte for at hvis jeg skulle gjøre dette, så trengte jeg en vitenskapelig og fundamental tilnærming.»

Å finne en ny tilnærming

Han hadde brukt å sett på prisgrafen for å hente ut informasjon om potensielle fremtidige prisbevegelser, men var det noe annet en mønstre på grafen som drev prisen? 

«Jeg begynte å tenke mer på bitcoin som dette teknologiske og økonomiske produktet. Jeg analyserte og forstod det fra et nytt perspektiv, i stedet for noe som bare kan analyseres gjennom dets nåværende diagrammønstre. Jeg begynte å lese mer om hvor den tekniske utviklingen pågår, og jeg begynte å tilegne meg denne grunnleggende forståelsen av informatikk og spillteorien bak bitcoin. De tekniske elementene til bitcoin var også reflektert i prisen. Du kan investere profitabelt ved å ha kunnskap om teknologisk utvikling. Kombinert med en forståelse av markedspsykologi, så kan man forutse viktige deler av bitcoins nyhetssyklus. Disse tingene er så mye mer verdifullt enn å bare se på om prisen gikk opp eller ned i går eller hva som skjer hvis jeg tegner en trekant på en graf. For å bli en sofistikert investor i bitcoin må du virkelig forstå bransjen og hvor ting er på vei.»

For å teste denne kunnskapen, begynte han å trade igjen med bare $100 i 2015. Han tjente pengene tilbake og tjente mer enn han hadde tapt på Mt.Gox-kollapsen. Han tradet bitcoin futures og tok på seg posisjoner med giring.

I tillegg til dette begynte Eric å undersøke flere prosjekter enn bare bitcoin, for å bli en mer allsidig kryptovalutaspesialist. «Ved å utnytte min forståelse av bransjen plasserte jeg midler på steder hvor jeg så et grunnleggende potensial. På den måten trengte jeg ikke å trade så mye lenger. Jeg trader og investerer fortsatt hele tiden, men det er ikke noe jeg bruker all min tid og energi på. Nå for tide bruker jeg all min tid og energi på å forstå markedet og utviklingen i kryptovalutabransjen.»

Å bli en kritiker

Wall har vært i bransjen gjennom høydene og nedturene. Med sin tekniske utdanning er han i stand til å lese og forstå en rekke protokollvitenskapelige artikler. Ved å gjøre det, har han oppdaget uoverensstemmelser, inkompetanse og svindel i en rekke populære prosjekter. Dette har gitt ham en konkurransedyktig og kritisk fordel. «Jeg klarte ikke holde meg fra å dele dette til det bredere markedet i 2017. Det første prosjektet som jeg skrev om, var IOTA. I IOTA er det en koordinatornode i hele systemet. Hvis du slår av denne noden, kollapser hele systemet. Grunnleggerne av IOTA-systemet kommenterte også artikkelen jeg skrev.» 

Noen uker etter at artikkelen ble skrevet, ble denne sentrale noden som Wall hadde snakket om, skrudd av i en stund, noe som stengte hele IOTA-systemet. Det var da folk begynte å innse at denne fyren hadde noen gode poeng, og at han var verdt å høre på.

Å tilpasse seg sin nye rolle

Med hans voksende rykte som ekspert, begynte folk å spørre ham: «Hvordan investerer jeg i kryptovaluta?» De ønsket å gi han penger for å håndtere kapital for dem, i kryptovaluta.

Han begynte å tenke på hva slags økonomisk struktur han kunne sette opp slik at han lovlig kunne forvalte folks formuer, slik at de kunne få den samme eksponeringen som han hadde satt opp for sine egne penger. Da Nasdaq kjøpte Cinnober, mente Wall at det var et godt tidspunkt for å finne ut av dette. Det var da han møtte Torbjørn Bull Jenssen, administrerende direktør i Arcane Crypto. De to ble introdusert gjennom Trijo, en Svensk børs som Arcane hadde investert i. De fant tonen, og Wall begynte å jobbe hos Arcane

Gjennom årene har han vunnet respekt fra flere hjørner av bransjen. I 2019 vant han ‘Blocktech person of the year’ prisen av BTCX. Han har også arbeidet for Human Rights Foundation, som ekspertrådgiver innenfor kryptovaluta og personvern.

Ifølge Wall fortsetter kryptovalutabransjen å utvikle seg, og han har fortsatt stor tro på at sektoren vil fortsette å vokse seg større. Dette har drevet ham til å bli mer dedikert enn noensinne: «Å forstå kryptovaluta er den mest intellektuelle og filosofisk utfordrende oppgaven jeg har støtt på. For hvis du ønsker å finne sannheten, må du kunne forstå deg på så mange forskjellige ting. »

Husk å følge oss på Twitter og Facebook.

Back