Hjem  »  Nyheter  »  Hvorfor faller bitcoin?

Hvorfor faller bitcoin?

Bendik Norheim Schei
calendar 25,november 2019

President Xi

Mange trodde den negative trenden for bitcoinkursen skulle snu for ganske presist for en måned siden, da president Xi i Kina annonserte full satsing på blockchain i all deler av Kinas økonomi. Utløst av denne nyheten eller ikke, steg bitcoinkursen raskt og var på et tidspunkt opp 42% på bare noen timer. Toppnotering var i etterkant på $10,500 per bitcoin.

Dette holdt ikke lenge, og bitcoinkursen har trendet nedover siden president Xi sin uttalelse.

“Blockchain, not bitcoin”

Mot slutten av forrige uke, gikk flere kinesiske myndighetspersoner ut i media og presiserte at selv om de skulle satse på blockchain, så innbefattet ikke dette trading av bitcoin og altcoins. Det kan ha bidratt til å sendee bitcoinkursen ned ytterligere og vi er i skrivende stund på nivåer vi ikke har sett siden mai i år, rundt $7,000.

Kina har allerede begynt aksjoner mot krypto-relaterte bedrifter, denne gangen kryptobørser. I Shanghai annonserte den kinesiske sentralbanken (PBoC), at de skal slå ned på kryptobørsen i byen.

En offisiell uttalelse viser at sentralbanken legger vekt på at spekulasjon rundt kryptovaluta har steget den siste tiden etter at satsingen på blockchain ble offentliggjort.

Dette har nok skuffet mange, som trodde Kina nå ville lede vei inn i en ny æra for bitcoin og kryptovaluta.

Er ikke bitcoin lønnsomt lenger?

Flere peker på fenomenet “miner capitulation”, som en mulig forklaring for nedgangen i bitcoinprisen. Dette betyr rett og slett at noen minere skrur av sitt utstyr og stopper med mining av bitcoin, da det ikke er lønnsomt lenger.

Her pekes det på at vanskelighetsgraden for å løse de matematiske problemene ved en Bitcoin-blokk nylig gikk ned. Dette var faktisk det største fallet i vanskelighetsgrad hittil i år. Dette kan være et tegn på færre minere. Dog ser det ut som at vanskelighetsgraden er på vei opp igjen de siste dagene, noe som motsier teorien om at minere flykter fra bitcoin.

Et forykende første halvår

Noe av årsaken kan også ha en naturlig forklaring. I løpet av de første 6 måneden av 2019 var den euforiske stemning i kryptoverden tilbake, og bitcoin steg fra rundt $4,000 til nesten $14,000. Spekulasjonene om at bitcoin igjen var på vei mot $20,000 spredte seg.

I ettertid kan dette se ut som en voldsom overreaksjon fra et markedet som hadde vært i en nedadgående periode i hele 2018. Et naturlig korreksjon på en voldsom prisoppgang er ikke uvanlig.

Er bitcoin død – igjen?

Kryptomarkedet er fortsatt lite, og det er vanskelig å si om disse prissvingningene er relatert til nyheter, eller har helt andre årsaker. Det kan for eksempel være såkalte “whales” som sitter på enorme summer bitcoin, som selger unna og utløser voldsomme svingninger i markedet.

Noen ganger kan det lønne seg å ta et steg tilbake i slike nedgangstider som vi er inne i nå. Prisen på bitcoin har tross alt doblet seg i 2019, og det har aldri vært flere aktører, og nå også profesjonelle institusjoner, med på å drive kryptoindustrien videre.

Back