Hjem  »  Nyheter  »  Institusjonelle investeringer i bitcoin øker

Institusjonelle investeringer i bitcoin øker

Bendik Norheim Schei
calendar 19,februar 2019

Lar seg ikke stoppe av fallende priser

Grayscale Investment, et kryptovaluta-fokusert forvaltningsselskap, publiserte nylig årsrapport for 2018. Denne viser at bitcoin var mest populært, og at hele 66% av investeringene kom fra institusjonelle aktører.

Veksten i institusjonelle krypto-investeringer skjer til tross for at prisen på bitcoin falt over 80% i 2018. Ifølge rapporten hentet selskapet over 30 millioner dollar i Q4 2018. Den gjennomsnittlige investeringssummen lå på 2,3 millioner dollar. Pengene hentet i Q4 utgjorde imidlertid bare en liten andel av det totale beløpet på 359,5 millioner dollar, som ble hentet inn gjennom 2018 samlet.

Direktør Michael Sonnenshein sier følgende om fjorårets siste kvartal:

“It was by no means our best quarter, but it’s certainly important to recognize that despite the price declines investors were actively engaged.”

Kraftig vekst

Siden starten i 2013 har Grayscale overlevd to bitcoin-bobler og opplevd en enorm vekst. Den totale forvaltningskapitalen har i snitt økt med rundt 100 prosent i året og er nå på nesten en milliard dollar.

Innskudd av ny kapital har også økt betraktelig, og det ble i 2018 hentet inn tre ganger så mye penger som i 2017. Dette er oppsiktsvekkende med tanke på at 2017 var året da prisene gikk opp, mens 2018 har vært året da prisene falt.

Bitcoin leder an

Tallene fra Q4 2018 viser at 88% av investeringene gikk til bitcoin-produkter. De resterende 12% var relatert til andre kryptovalutaer, blant annet bitcoin cash, ether, litecoin og XRP.

Langsiktige og institusjonelle investorer

Rapporten trekker fram to viktige trender. For det første er investorene mer langsiktige. For eksempel investerte 40% for pensjon med lang tidshorisont.

For det andre er det tegn til at institusjonelle investorer bygger opp strategiske posisjoner i kryptovaluta over tid, og har sett på 2018 som et attraktivt inngangstidspunkt.

Grunnleggeren av Grayscale, Barry Silbert, er ikke overrasket over bitcoins dominans blant investeringene:

“Bitcoin has the potential to radically transform our concepts of money, store of value, and the means by which assets are exchanged the world over.”

Ser behovet for kryptovaluta

Årsrapporten til Grayscale viser at et økende antall institusjonelle investorer søker diversifisering av porteføljen, ved å bygge opp eksponering mot bitcoin og kryptovaluta. Blant rådgivere er det nå flere som oppfordrer investorer til å utforske dette nye feltet, til tross for utfordringene kryptovaluta har i dag.

For eksempel anbefalte nylig Cambridge Associates, et konsulentselskap for institusjonelle investorer, å se grundigere på kryptovaluta og “dyppe tærne” i den nye verdipapirklassen. Selskapet skriver at investorer bør utforske det nye feltet, med et langsiktig fokus. Selv med høy risk, sier selskapet at enkelte kryptovalutaer kan være med på å endre den digitale verden.

Dette synet deles av stadig flere, deriblant den tidligere Goldmans Sachs partneren Mike Novogratz, som nå driver det krypto-fokuserte investeringsselskapet Galaxy Digital.

Back