Abdolnaser Hemmati

Viktig bidrag til landets økonomi

På søndag ble det klart at Iran nå vil godkjenne mining av kryptovaluta i landet. Iranske myndigheter vil vurdere hvordan mining kan reguleres gjennom allerede eksisterende regelverk. Guvernør Abdolnaser Hemmati fra den iranske sentralbanken sier følgende: 

“A mechanism to mine digital coins was approved by the government’s economic commission and will later be put to discussion at a cabinet meeting,”

Hemmati uttalte allerede i starten av juli at myndighetene hadde godkjent deler av lovverket relatert til kryptomining. Han sa på det tidspunktet at minere at kryptovaluta skulle bidra til landets økonomi, og ikke la ny utvunnede bitcoin forsvinne ut av landet:

“We do believe that cryptocurrency industry should be recognized as an official industry in Iran to let the country take advantage of its tax and customs revenues.”

Lave strømpriser, som i Norge

Elektrisitet er i dag svært billig i Iran, noe som gjør mining attraktivt i landet. Subsidier fra myndighetene sørger for at prisen per kilowattime kun ligger på 0,05 dollar i dag, med enda billigere priser for enkelte industrier. 

I Norge er strømprisene på samme nivå, eller til og med enda lavere. Her ser vi priser ned mot 0,035 dollar. Med andre ord kunne kryptomining blitt en stor og lønnsom næring i Norge. Det så lenge slik ut, men regjeringen bestemte seg for at slike tjenester skulle betale full el-avgift. Flere har stilt spørsmål til kunnskapsnivået hos de som sto bak denne avgjørelsen i Norge.

Tariffordning for mining

Det rapporteres videre at “The Iranian Economic Commission” har laget ferdig en tariffordning for kryptovaluta-minere. En offisiell godkjenning gjenstår fortsatt fra “The Cabinet of Iran”, som består av diverse ministere og tjenestemenn utvalgt av den iranske presidenten. 

I tillegg ble det i går annonsert at det iranske Tollvesenet ikke har utstedt noen lisenser for import av miningutstyr til kryptovaluta, men at relevante direktiver vil bli utviklet hvis dette godkjennes av myndighetene. 

Følge prisene for eksport

Det er uklart hva de eksakte prisene vil være, men dette skal være avhengig av diverse markedsfaktorer som blant annet drivstoffpriser i Persiagulfen. Det skal være foreslått en pris på 0,07 dollar per kilowattime. Både energiminister Homayoon Ha’eri og Hemmati mener derimot prisene bør følge eksportprisene på elektrisitet i landet og ikke utnytte de sterkt subsidierte interne prisene i Iran. 

Mostafa Rajabi Mashhadi, talsmann for energidepartementet, har tidligere uttalt at mining av 1 bitcoin bruker rundt 1400 dollar i statlige subsidier. 

Ambivalent forhold

Det er imidlertid ikke alle i Iran som er positive til kryptovaluta. Kryptografen har tidligere skrevet om landets ambivalente forhold til kryptovaluta. Selv om det nå kan se ut som kryptomining kan få grønt lys i Iran, er det for eksempel ikke lov til å bruke kryptovaluta til handel innad i landet.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.