Forrige uke startet de regionale myndighetene i Shenzen-regionen et lotteri hvor vinnerne skulle motta en fordelt sum på totalt 10 millioner Yuan (Rundt 13,5 millioner NOK) verdt av kinesisk digitale yuan. I underkant av 2 millioner personer deltok, og oppimot 50.000 har visstnok vunnet.

De 50.000 heldige vinnerene kan nå laste ned appen for digitale renminbi (yuan), og motta premien som de kan bruke på over 3.000 utsalgssteder i Shenzhen. Shenzhen har utviklet seg til Kinas teknologi-hub, og huser hovedkvarterene til teknologiganter som Huawei og Tencent.

Ikke som bitcoin

Digital Yuan er ikke “tradisjonell” kryptovaluta som Bitcoin. Digitale Yuan blir distribuert og kontrollert av Kinas sentralbank, og har ikke som mål å erstatte allerede eksisterende digitale wallets som Alipay eller WeChat, men heller å jobbe sammen med de og forbedre samarbeidet med andre banker. Bitcoin er jo som kjent desentralisert, og ikke kontrollert eller distribuert av noen sentralbank.

Den kinesiske digitale valutaen har vært i utviklingsprosessen de siste årene, og det har kun oppstått små og sporadiske testprosjekter spredt utover den asiatiske stormaktens regioner. Dette pilotprosjektet i Shenzhen er imidlertid det største hittil.

Internasjonalt fenomen

Sentralbanker over hele verden utforsker muligheten med å distribuere digital valuta. Den internasjonale oppgjørsbanken og syv andre sentralbanker publiserte i forrige uke et rammeverk for såkalte CBDCer (Central Bank Digital Currencies). Denne siste tids rally fra sentralbankene mot å utforske slike digitale valutaer kommer som en konsekvens av Facebooks lansering av deres kryptovaluta, Libra.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.