Hjem  »  Nyheter  »  Kjempene våkner

Kjempene våkner

Richard Paulsen
calendar 04,september 2019

Krevende interne prosesser

Gjennom det siste året har vi sett at større finansielle institusjoner, med flere tusen ansatte og milliarder på balansen, har tatt sine første skritt inn i en ny verden bestående av desentraliserte blokkjeder, tillitsløs overføring mellom to parter, og regulatorisk usikkerhet. De som har kjennskap til hvordan slike prosesser blir godkjent i større selskaper vet at avgjørelsene har vært innom flere avdelinger, både juridisk, regulatorisk, økonomisk og teknisk. At et fondselskap ønsker å sette opp et pengemarkedsfond på en blokkjede, slik at omsetningen blir sømløs, har mange arbeidstimer bak seg.

Vil skape pengemarkedsfond på blokkjeden

Franklin Templeton forvalter nærmere $700 milliarder og har nå registrert et prospekt hos Securities and Exchange Commission (SEC) for tokenisering av et pengemarkedsfond. Fondet vil investere i obligasjoner, kontanter og repokontrakter, som er 100% backet av myndighetene. De kan også investere i stablecoins, noe som åpner for digitale sentralbankvalutaer. Selskaper skriver:

“We believe that blockchain technologies have the possibility to knit traditional asset management products and services closer to transactional payments and a registered money market fund with its shares existing as native digital assets on a blockchain and held in a digital wallet, can be an ideal stable digital asset to be used in the new economy. “

Flere andre aktører tar steget

Templeton er ikke alene om å se verdien av blokkjeder. HSBC er verdens syvende største bank, med $2.55 trillioner på balansen. Tidligere denne uken gjorde banken sin første transaksjon med et blokkjedebasert “letter of credit”, denominert i kinesiske Yuan. Selve transaksjonen skjedde på Voltron-plattformen, som er utviklet av åtte store banker, blant annet BNP Paribas og Standard Chartered.

SEC har utsatt avgjørelsen om en børsnotert Bitcoin-ETF i snart to år, men har nå akseptert en søknad som gir VanEck og SolidX lov til å selge en “begrenset versjon” av en Bitcoin-ETF til institusjonelle kunder. Det betyr at markedet nå får vite hva appetitten virkelig er hos de store fondene, samtidig som myndighetene tester vannet på om Bitcoin-ETF’er beregnet på allmennheten senere kan godkjennes.

I Norge annonserte Sparebanken Øst at de tar 16.3% eierandel i Norwegian Block Exchange. Det er første gang en europeisk bank investerer i en kryptobørs og viser at en bankledelse nå synes kryptovaluta og fremtidige DeFi-produkter er såpass attraktive at de velger å agere.

Back