Krevende interne prosesser

Gjennom det siste året har vi sett at større finansielle institusjoner, med flere tusen ansatte og milliarder på balansen, har tatt sine første skritt inn i en ny verden bestående av desentraliserte blokkjeder, tillitsløs overføring mellom to parter, og regulatorisk usikkerhet. De som har kjennskap til hvordan slike prosesser blir godkjent i større selskaper vet at avgjørelsene har vært innom flere avdelinger, både juridisk, regulatorisk, økonomisk og teknisk. At et fondselskap ønsker å sette opp et pengemarkedsfond på en blokkjede, slik at omsetningen blir sømløs, har mange arbeidstimer bak seg.

Vil skape pengemarkedsfond på blokkjeden

Franklin Templeton forvalter nærmere $700 milliarder og har nå registrert et prospekt hos Securities and Exchange Commission (SEC) for tokenisering av et pengemarkedsfond. Fondet vil investere i obligasjoner, kontanter og repokontrakter, som er 100% backet av myndighetene. De kan også investere i stablecoins, noe som åpner for digitale sentralbankvalutaer. Selskaper skriver:

“We believe that blockchain technologies have the possibility to knit traditional asset management products and services closer to transactional payments and a registered money market fund with its shares existing as native digital assets on a blockchain and held in a digital wallet, can be an ideal stable digital asset to be used in the new economy. “

Flere andre aktører tar steget

Templeton er ikke alene om å se verdien av blokkjeder. HSBC er verdens syvende største bank, med $2.55 trillioner på balansen. Tidligere denne uken gjorde banken sin første transaksjon med et blokkjedebasert “letter of credit”, denominert i kinesiske Yuan. Selve transaksjonen skjedde på Voltron-plattformen, som er utviklet av åtte store banker, blant annet BNP Paribas og Standard Chartered.

SEC har utsatt avgjørelsen om en børsnotert Bitcoin-ETF i snart to år, men har nå akseptert en søknad som gir VanEck og SolidX lov til å selge en “begrenset versjon” av en Bitcoin-ETF til institusjonelle kunder. Det betyr at markedet nå får vite hva appetitten virkelig er hos de store fondene, samtidig som myndighetene tester vannet på om Bitcoin-ETF’er beregnet på allmennheten senere kan godkjennes.

I Norge annonserte Sparebanken Øst at de tar 16.3% eierandel i Norwegian Block Exchange. Det er første gang en europeisk bank investerer i en kryptobørs og viser at en bankledelse nå synes kryptovaluta og fremtidige DeFi-produkter er såpass attraktive at de velger å agere.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.