Nigerias president Muhammadu Buhari. (Chatham House, Flickr)

P2P gir folket en vei utenom reguleringene

Nigerianske myndigheter har over lengre tid forsøkt å slå ned på kryptovaluta i et forsøk på å redde landets økonomi. Det blir derimot stadig tydeligere at tiltakene ikke har fungert som planlagt. Nigerianere har vendt blikket mot krypto i et forsøk på å holde hodet over vann i en ellers skrantende økonomi. Landets sentralbank har tidligere beordret banker til å identifisere og avslutte kontoer tilhørende personer og enheter som utfører krypto-basert aktivitet. Tiltaket fungerte mot sin hensikt, og miljøet svarte med å gå over til P2P transaksjoner. Når innbyggerne sender direkte til hverandre er det vanskelig for myndighetene å gripe inn med reguleringer.

Nigeria & digital valuta

Analyseselskapet, Chainanalysis, rapporterer at kryptovolumet mottatt av Nigerianske innbyggere har økt fra 2020 til 2021. Deler av denne veksten kan stamme fra det store globale bull-markedet vi har sett i år. Nigeria mottok $2,4 milliarder i krypto kun i mai måned. I desember i fjor var dette tallet $684 millioner. Analyseselskapet, Statista, kunne i mars rapportere at 32% av respondentene på en stor undersøkelse i Nigeria benyttet seg av kryptovaluta. I Chainanalysis sin 2020 rapport om land sin adopsjon av kryptovaluta, finner vi Nigeria på 8 plass. Landets allerede svake økonomiske stilling intensiverer innbyggere til å se seg om etter nye muligheter. Landets nåværende valuta, den Nigerianske nairaen, har smakt på en inflasjon opp mot 18%. Nigeria er avhengig av en stor andel import av varer. Ettersom disse varene som regel må betales i dollar kan det skape et underskudd av amerikanske dollar i landet. I tillegg rapporteres det at det er vrient å få tak i amerikanske dollar i bytte mot nairaen. Bitcoin og Ethereum har vært solide alternativer som en hedge mot inflasjon, valuta eller bare som et middel for å kunne kjøpe amerikanske dollar, som igjen kan brukes til å handle med. Som mange andre steder i verden er det fremdeles stort sett den unge delen av befolkningen i Nigeria som anvender digital valuta. Det blir svært spennende å følge Nigeria videre. Sjekk ut Coindesk´s neste digitale møte for mer info!

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.