MOSCOW, RUSSIA – JULY 15: Mario Mandzukic of Croatia scores an own goal to put France in front 1-0 during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

De største klubbene i verden

Gjennom det siste året er det flere store klubber og sportsbrands som har lansert egne tokens knyttet til spesifikke spillere og lag. Formålet har som oftest vært å skape lojalitet til merkevaren gjennom å gi fordeler til fans og tilhengere som involverer seg i klubbens økosystem gjennom en kryptovaluta.

I februar ruller Chiliz.net ut en handelsplattform som skal bli et samlingspunkt for samlere og sportsfans fra hele verden. Klubbene som har brukt Socios.com til å utstede egne tokens, vil bli tilbudt listing først. Socios er en plattform der prinsipaler kan utstede tokens, og fans kan bruke tokens til å stemme frem ulike forslag lagt frem av et idrettsting eller styret.

Chiliz vil være en integrert del av Socios og tilby handel av tokens. Blant klubbene som nå kan få likviditet i sine tokens finner vi blant annet Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, A.S Roma, Galatasaray, West Ham United.

Fotball er den desidert mest populære idretten i verden. I følge FIFA sine reviderte tilskuertall, var det over 3.5 milliarder mennesker som så større eller mindre deler av World Cup 2018 i Russland. Det betyr at halve jordas befolkning var innom en konkret sportsbegivenhet.

Blokkjede

I mai 2019 gikk Chiliz inn i et partnerskap med Binance Chain, selve mainnet for en av verdens største kryptobørser. Binance så muligheten til å introdusere blokkjeder og kryptvalutahandel til potensielt milliarder av nye brukere gjennom ulike sports franchiser. Alle liker å gjøre avtaler med store merkevarer, da det kan gi en “rub off” effekt og verdifull markedsføring.

Samarbeidsområdene mellom Chiliz og Binance er først og fremst på øyeblikkelig betaling og forhåndsbetalte gavekort.

Fantokens skiller seg fra kryptovaluta som Bitcoin, da formålet ikke først og fremst er betaling men å gi kjøperne en unik og ukrenkelig eiendel. Fantokens kan nærmest sammenlignes med fotballkort og samleobjekter. Protokollen som ligger til grunn gir muligheten for å skape unike tokens med unike egenskaper, der man for eksempel kan knytte tokens til spesifikke spillere og lag. Det skaper en annenhåndsverdi blant samlere og fotballfans.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.