De største aktørene

Coinbase, Kraken, Poloniex og Bittrex har utviklet et system for å gradere kryptovalutaer opp mot regelverket om verdipapirer. Børsene ønsker klarhet i hvilke coins som har like egenskaper som for eksempel aksjer, der du har en eierandel som er forventet å gi avkastning. Det motsatte av verdipapirer er “utility” coins, der bruken av coins er desentralisert og har en nytteverdi i kjeden, ikke først og fremst avkastning til de som eier den.

Securities and Exchange Commission (SEC) har slått hardt ned på det de mener er skjulte verdipapirer. Det er kryptovalutaprosjekter som har solgt tokens til almenheten uten å registrere salget hos SEC, ei heller oppfylt kravene til dokumentasjon og salgsbegrensninger knyttet til kvaliteten på investorene.

Børslov av forrige århundre

Lovverket SEC opprettholder er fra 1934, og kom etter børskrakket i 1929. Formålet var å beskytte investorene. Det ble opprettet ulike beskyttelsesmekanismer som dokumentasjonskrav og konsesjon hos tilrettelegger. I dag har dette resultert i at kostnadene for å hente penger hos investorene gjennom regulerte aksjesalg, har skutt i været. Det snakkes om en minstekostnad på 9 millioner norske kroner for å tilfredstille alle juridiske krav fra SEC på en kapitalinnhenting. Mange kryptoprosjekter har derfor ønsket å forbli uklassifisert som verdipapir, for å slippe unna SEC sine reguleringer.

Problemet oppstår når regulerte markedsplasser skal ta disse kryptovalutaene opp til notering, fordi de også bærer et ansvar for å ikke omsette verdipapirer uten de nødvendige tillatelsene. Svaret ble at de største amerikanske børsene nå har gått sammen om Crypto Ratings Council, der de fant felles variabler for å vurdere hvorvidt en kryptovaluta er et verdipapir eller ikke. Dette gjøres på en skala fra 1 til 5, der 5 er et verdipapir, og 1 er “utility”.

Reklassifisering og bøter

Da er det interessant å trekke frem EOS fra Block.one, som fikk en score på 3.75 på børsenes ranking. Selskap inngikk nemlig en settlement med SEC denne uken, på $25 millioner, fordi de erkjente å ha solgt uregulerte verdipapirer til amerikanske investorer. Hvis SEC går etter EOS, som ranker på 3.75, er det verdt å merke seg de andre kryptovalutaene som ligger på samme verdi eller høyere. Der finner vi Maker, Polymath, XRP, Augur, Decentraland, Loom, Stellar og Tezos.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.