Photo by fran hogan on Unsplash

You have been liquidated.

22. Februar ble et “flash crash” for kryptomarkedet. Bitcoin som i forrige uke toppet på $58,000 handles i skrivende stund for ca $45,500 hos Bitfinex. Cointelegraph rapporterer om at DeFi sektoren ble spesielt hardt rammet, med over $24 millioner i tapte verdier gjennom likvideringer av DeFi-lån. Brukere fra plattformen Compound representerte over halvparten av verdiene.

I følge datasenteret DeBank, kan $13,7 millioner, av de 24 spores tilbake til Compound. Det er nesten 60% av totalen. Plattformen Aave følger etter med $5,4 millioner av totalpotten.

Likvideringer oppstår når girete (leveraged) futuresposisjoner faller til en viss terskel. For eksempel vil en posisjon som bruker 10x gearing bli avviklet eller verdiløs hvis prisen på ETH/BTC synker med 5%.

Nest største gjennom tidene

Gårsdagens likvideringer var den nest største gjennom historien for DeFi-sektoren. Den største fant sted 26. November ifjor, hvor vi så $93 millioner forsvinne i margin calls som ble utløst av en plutselig økning i prisen på DAI. DAI økte med 30% på Coinbase Pro – kilden til Compounds prisorakel – Compound opplevde følgelig likvideringer av mer enn $88 millioner i kryptolånesikkerhet på protokollen sin den gang.

DeBank rapporterte også en nedgang i “total value locked” fra $44,5 milliarder til $38,8 milliarder det siste døgnet. Nedgangen på 12,8% markerer den største enkeltdagsfallet siden DeFi-markedene falt 15,4% 21. januar.

Likvideringene kan ha blitt forverret av nylig ekstreme “gas fees” på Ethereum nettverket, hvor tradere har blitt fakturert opp imot $30 for enkle overføringer.

Med kryptobrukere som overbyr hverandre for å sikre at transaksjonene deres blir gjennomført, kan nettverksbelastningen midt under raskt fallende priser ha forhindret noen tradere fra å stenge posisjonene sine i tide.

Ether på billigsalg hos Kraken

Flash-krasjet har hatt en ødeleggende innvirkning på margintradere så vel som DeFi-brukere. Kraken-brukere har krevd kompensasjon for masselikvideringer forårsaket av kræsjet som så Ether synke til $700 på Kraken samtidig som eiendelen ble handlet for rundt $1400 på andre børser.

ETH på Kraken siste timene.
Kilde: Tradingview

Bitcoin også korrigert

Bitcointradere har blitt likvidert for $5,64 milliarder de siste 24 timene i sammenheng med at bitcoinprisen har falt 17%.

Store selskaper som Tesla og Microstrategy har investert tungt i Bitcoin. Disse har også sett store papirtap av Bitcoins priskorreksjon. Dette er dog irrelevant for både Tesla og Microstrategy, da begge selskaper kjøpte bitcoin på nivåer under $40,000. Microstrategy gjorde sitt aller første store kjøp i August 2020, da Bitcoin fluktuerte rundt $10-12,000

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.