CEO i Maerki Baumann, Stephan Zwahlen. Bilde: Yvon Baumann for fuw.ch

Vil bli mer konkurransedyktig

Maerki Baumann åpnet opp for blokkjedeteknologi og kryptovaluta, med mål om å bli mer konkurransedyktig og bringe “nytt liv” i bankdriften. Det fremkommer i et intervju med CEO Stephan Zwahlen at banken allerede har merket en endring i nye innkommende kunder:

“In our traditional business, we usually have to run after each client. It’s hard work and rather rare for clients to just knock on our door. We suddenly had 400 people wanting to talk with us. And they were exactly the kind people we had been struggling to access for ten years with traditional private banking offerings”.

Ifølge Zwahlen er det snakk om kunder med “gründer-mindset” i alderen 30-40 år med høy utdannelse.

Bankene trår varsomt

Selv om den første banken i Sveits åpnet opp for bedriftskontoer til kryptoselskaper sommeren 2018, er dette fortsatt et sensitivt tema i landet. Zwahlen forteller at banken nå vil fokusere på bedriftskontoer til startups som vil gjennomføre såkalte “security token offerings” (STOs’s).

Videre vil banken på sikt tilby sine kunder både lagring og handel av kryptovaluta. Dette vil da også innebære rådgivning til kunder som ønsker å investere i dette nye feltet. En utvikling også Torbjørn Bull Jenssen og Richard Paulsen diskuterte i denne episoden av Kryptografen Podcast.

Ikke ulikt Norge

Kryptografen har tidligere skrevet om bitcoinveksleren Sturle Sunde, som etter 5 år med avslag endelig fikk åpnet bedriftskonto for sitt selskap Bitmynt. Det ble i mai klart at Sparebanken Sogn og Fjordane hadde godkjent Sunde som bedriftskunde.

Bitcoinveksleren har i dag en pågående sak mot Nordea, som har nektet han bedriftskonto. Sunde har anket dommen, som skal behandles av Borgarting lagmannsrett i desember.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.