Hjem  »  Nyheter  »  Laos entrer kryptofeltet

Laos entrer kryptofeltet

Håvard Sæther
calendar 16,september 2021

Financial Times er først ute med saken.

Handel og utvinning

Laos har nylig autorisert en gjennomføring av utvinnning og handel av kryptovaluta. Det ferske politiske skiftet hos den belånte sør-øst asiatiske nasjonen posisjonerer seg utmerket for å høste profitt i kjølvannet av det kineskiske nedslaget mot utvinning av kryptovaluta.

Den geografisk låste nasjonen har et kommunistisk styre og 7 millioner innbyggere. Analytikere ser endringen som et logisk trekk etter Laos sitter på et overskudd av energi fra vannkraft. Laos har gjennom årene tildels vært preget av uroligheter, deriblant mafiavirksomhet. Det er ikke usannsynlig at kriminelle gjenger vil ønske seg en del av profitten.

Kilde: Google maps

Advarsel fra sentralbanken

Forrige måned avdvarte sentralbanken i Laos banker, bedrifter og innbyggere mot bruk av kryptovaluta. Denne uken fikk vi derimot en kontrabeskjed fra statsministerens kontor om at seks bedrifter innen felter som bygningsarbeid og bankvirksomhet har fått tillatelse til å bedrive utvinning og handel av kryptovaluta som bitcoin, litecoin og ethereum.

Det nasjonale energidirektoratet(Electrice du Laos) skal samarbeide med utøvende myndigheter og Bank of Laos om å regulere industrien på en effektiv måte. Det skal lages en rapport på feltet og innholdet skal presenteres for myndighetene mot månedsslutt.

Inntektene fra aktivitet i krypto skal bidra til å dekke tapene fra manglende turisme under koronapandemien. Manglende turisme har også skapt et overskudd av energien de får fra vannkraft. Laos er kraftig belånt i et forsøk på å videreutvikle infrastrukturen for vannkraft gjennom blant annet demninger. Laos har selv ikke et særlig stort energibehov.

“To say that the Laotian financial system is immature would be a brutal understatement, and we have to be concerned if they are rushing into this.”

Zachary Abuza, professor at the National War college in Washington.

Laos er en underutviklet økonomi og det vil kreve store forberedelser for å utvikle et velfungerende system. Det vil bli spennende å se hva det kommende møtet fører til. I mellomtiden kan du sjekke ut denne nye dokumentaren om energibruk og bitcoin.
https://www.youtube.com/watch?v=b-7dMVcVWgc

Back