Bilde av Lorenzo fra Pexels

Ung investor

Bert1 startet å investere i aksjer i 2012, mens han fortsatt gikk på skolen. Ulikt mange andre unge spekulanter, traff han godt og bygget seg opp en formue over tid. Det ble stort nok til at han bestemte seg for å leve av trading.

– Det var en veloverveid avgjørelse fra min side. Mulighetene i markedet, og mitt nivå den gangen, tilsa at tiden ble best brukt på trading enn å gå på skole. Så får tiden vise om jeg tok feil.

Tidlig ute

I dag er det primært kryptovaluta og Bitcoin som flasher over tradingskjermene til Bert1. På spørsmål om når og hvordan han oppdaget Bitcoin for første gang, går han helt tilbake til 2013.

– Jeg leste om bitcoin i finansavisen for mange år siden, men det er vanskelig å vite eksakt når dette var. Jeg har sett at jeg i 2013 sendte en melding på facebook til en venn der jeg nevner bitcoin og kommenterer at “det ser ut til at kursen har stabilisert seg på 60$”.

– Dessverre kjøpt jeg ikke og det tok flere år før jeg satte meg inn i hva det var. I 2016 var første gang jeg var eksponert, da tradet jeg CFD på IG markets. Jeg solgte meg helt ut da den bikket 1000$, men så fortsatte den å stige gjennom vinteren 2017. Først i mai 2017 begynte jeg å innse hva bitcoin egenlig er, og jeg kjøpte min første bitcoin på 1700 dollar.

Metodikken

I dag trader han aktivt på derivatplattformer. Dette er børser der du kan handle en evigvarende kontrakt som heter “Perpetual”. Det betyr at du får giringen som ligger i en futures kontrakt, men slipper å forholde deg til forfall og innløsning. Alle trades gjøres opp finansielt, det betyr forskjellen mellom kjøp og salgskurs.

– Jeg bruker teknisk analyse, men jeg er ikke blant dem som helt “unbiased” trader det jeg kun ser på chartet. Utgangspunktet er at jeg tror bitcoin er underpriset rent fundamentalt sett, så jeg fokuserer derfor på å få mest mulig ut av oppsiden og er komfortabel med drawdowns som 2018-2019. 

Teknisk analyse er analyse av historiske aksjekurser som utføres for å si noe om fremtidig utvikling av aksjekursen. Tanken bak teknisk analyse er at all kunnskap om selskapet sitter lagret hos summen av alle aksjehandlere, og at denne kunnskapen derfor til enhver tid avspeiles i dagens pris. Teknikerne bruker først og fremst chart som arbeidsverktøy.

– Jeg handler kun når jeg ser muligheter. Noen uker kan det være 0 handler, mens andre uker kan jeg sitte oppe på nettene for å følge med/trade

Kontrollere tap

Trading er ikke for alle og historien er full av mennesker som av fullt overmot etter noen vellykkede handler setter posisjoner som gjør slutt å hele kapitalen.

– Mange har fått et feil bilde av hva bitcoin er, og har satt sitt standpunkt uten å egentlig ha satt seg inn i hva bitcoin er. Sett deg inn i hva bitcoin er, og kjøp hvis du har tro på det. Altcoins og margintrading er veldig vanskelig å tjene penger på, så de aller fleste burde holde seg unna det.

– En god trader/investor innrømmer feil, og lar ikke følelser stoppe seg fra å kjøpe til en mye høyere pris enn da man først hørte om caset. De er også opptatt av å begrense tapet. Du bør alltid sette en stoploss eller ha en klar strategi på når du selger både med gevinst og med tap.

Potensialet

Analytiker Thomas Fitzpatrick i Citibank tror Bitcoin kan stige til $318.000 innen neste år. Bevegelsen kommer fordi institusjonelle aktører bytter ut gull mot Bitcoin, som faktisk har en større knapphet enn råvaren. Bert1 tror konkurransen kan bli hardere i fremtiden.
 
Jeg tror markedet vil vokse enormt, og by på muligheter for tradere som meg. Men etterhvert som stadig flere proffe aktører inntar markedet, så vil det bli vanskeligere å tjene penger på aktiv trading, og mer rasjonelt for de aller fleste å bare sitte langsiktig.

– Jeg tror desentraliserte systemer vil ta markedsandeler fra mye mer enn bare fiat-penger og gull, så jeg tror få innser hvor stort hele kryptomarkedet kan bli. Men det vil nok ta lang tid.  

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.