David Marcus, Libra. Kilde: Coindesk

Tilpasser seg en regulatorisk virkelighet

Libra Association endrer nå offsielt sine opprinnelige planer om en ny global pengeenhet, bygget på en kurv av nasjonale valutaer og rentepapirer. Årsaken er motstanden de har fått fra regulatoriske myndigheter, som ikke ønsker en privat sentralbank som skal sette sin egen monetære politikk.

Konsortiumet Libra Association ble satt opp av Facebook i fjor, og har vært eksponert i media siden oppstart. De har blitt kritisert av myndigheter og finanseksperter, samt overnasjonale organisasjoner som EU og Verdensbanken. På grunn av den massive motstanden, skal de nå lansere digitale utgaver av etablerte populære valutaer. Den reviderte planen innebærer at du snart skal kunne bruke 1 Libra Dollar linket til US Dollar, 1 Libra Euro mot Euro osv.

Stablecoins

Disse digitale utgavene av de mest populære valutaene vil være støttet av det samme antall i innskudd i en bank. Det betyr at Facebook og Libra ikke driver pengepolitikk, men kun digitaliserer allerede printede fiatpenger. Libra Association sier at de på et senere tidspunkt fortsatt planlegger en digital kurv av disse underliggende digitale valutaene, men har endret på forskriftene som skulle regulere sammensetningen. Nå vil det være klarere regler på hva en slik kurv vil inneholde, og da vil symmetrien føre til mindre risiko og motstand fra regulatoriske myndigheter.

Lanseres i 2020

Det var i juni 2019 at at Libra Association lanserte sin plan om å åpne opp for globale betalinger over en ny protokoll basert på blokkjedeteknologi. På dette tidspunktet var det 28 organisasjoner, kredittkortselskaper, teknologigiganter og venturefirmaer med i prosjektet. Gjennom det siste året har de fleste store, som Visa, trukket seg fra samarbeidet samtidig som de uttrykte frykt for å komme under lupen til myndighetene.

“Vi er fortsatt kommitert til å lansere Libra i 2020!” Uttalte en talsperson i Libra i går under pressekonferansen.

Målet har ikke endret seg, og det er å gjøre betalinger P2P enklere både mellom personer, men også internasjonalt. Hovedsatsningen går på de hundrevis av millioner som fortsatt er “unbanked” og “underserved”.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.