Hjem  »  Nyheter  »  Motstanden mot Libra kan gi regulatorisk klarhet

Motstanden mot Libra kan gi regulatorisk klarhet

Bendik Norheim Schei
calendar 14,oktober 2019

Visa og Mastercard trekker seg

Paypal trakk seg ut av Libra-prosjektet tidlig forrige uke. Dette fikk ballen til å rulle, og i helgen forsvant 5 nye partnere ut døren. Dette gjelder blant annet de to verdensomfattende betalingsselskapene Visa og MasterCard. I tillegg trakk Stripe, eBay og latinamerikanske Mercado Pago seg rett før helgen.

Både Visa og Mastercard uttaler at de ikke vil bli medlem av Libra Association, men fortsette å følge med på utviklingen av prosjektet. Det legges vekt på viktigheten av det regulatoriske rundt en slik digital valuta.

Både eBay, Stripe og Mercado Pago har lignende uttalelser. Det er tydelig at alle selskapene vil holde døren åpen, og revaluere prosjektet når det blir mer regulatorisk klarhet.

Presset ut av samarbeidet?

Dette er dårlig nytt for Facebook og Libra. Det er nemlig ingen store amerikanske betalingsselskaper igjen. Det første offisielle møtet for Libra Council er satt til i dag, mandag 14. oktober. Dette kan være mye av årsaken til at flere selskaper tok denne avgjørelsen forrige uke.

I tillegg ble det utsendt brev fra to senatorer i USA til flere av selskapene som nå har trukket seg. Her oppfordres selskapene til å trekke seg fra Libra:

“We urge you to carefully consider how your companies will manage these risks before proceeding, given that Facebook has not yet demonstrated to Congress, financial regulators—and perhaps not even to your companies—that it is taking these risks seriously”

Libra svarer – og ser framover

Medgrunlegger og kanskje Libras fremste talsmann, David Marcus, var tidlig ute med å kommentere nyhetene. Gjennom en rekke tweets legger han vekt på at man skal være forsiktig med å dømme prosjektet nord og ned på grunn av dette. Samtidig takker han Visa og Mastercard for å holde ut så lenge. Med en ydmyk tone fremmer Marcus forståelse for at selskapene må avvente inntil det er mer regulatorisk klarhet rundt Libra.

Utdrag fra David Marcus twitterprofil rett før helgen

EU vil bygge lovverk rundt kryptovaluta

Både Tyskland og Frankrike har tidligere uttalt at Libra kan svekke nasjonale valutaer, og er bekymret for Facebooks planer. Dette har smittet over på EU, som nå uttaler at Europa trenger en felles tilnærming til krypotvaluta, slik som Libra. Dette ble sagt av Valdis Dombrovskis i en høring forrige uke, som videre uttaler at han selv vil komme med et forslag på ny lovgivning.

Eu har nemlig ingen spesifikk regulering av kryptovaluta. Dette var ikke sett på som noe stort problem for kun et halvt år siden. Nå er Libra på dagsorden hos stort sett alle regulatoriske enheter og EU ser nå behovet for klare linjer.

I tillegg er det kommet rapporter om at G7 landene – Frankrike, USA, Japan, Canada, Italia, Tyskland og Storbritannia – har stablecoins og Libra på agendaen. De ønsker at ingen stablecoin-prosjekter skal igangsettes før dette har vært ordentlig adressert:

“The G7 believe that no stablecoin project should begin operation until the legal, regulatory and oversight challenges and risks are adequately addressed. Addressing such risks is not necessarily a guarantee of regulatory approval for a stablecoin arrangement” 

Regulering kan vise seg viktig

Uansett om Libra til slutt blir gjennomført, tar de en viktig kamp for en hel bransje i disse dager. Siden sommerens annonsering av Libra, har kryptovaluta og stablecoins blitt et viktig tema verden over. Høringen både i USA og Europa blir gjennomført, og det ønskes klarhet rundt regulering av kryptovaluta.

Klare lover og regler for kryptovaluta kan være positivt i det store bildet. Dette gir klarhet i hva som er lov, fjerner mye usikkerhet, og kan således bane vei for adopsjon av gode prosjekter.

Back