Det har vært spekulert lenge hvilke banebrytende funksjoner nye sosiale medier kan introdusere, men det er langt mellom spådommene og de reelle prosjektene. Årsaken kan ligge i kompleksiteten. Det er ikke enkelt å bygge sentraliserte plattformer med de-sentralisert funksjonalitet, slik at du og jeg kan eie og selge vår egen data. Insentivene er ofte feil fra start, ettersom selskapene bak plattformene har prioritert egne inntekter foran brukernes.

Løsningen kan være blockchain. Selv om det høres forlokkende ut, byr denne teknologien på sine egne utfordringer. Problemer som raskt dukker opp er skalering, hastighet, antall transaksjoner per sekund, komplekst brukergrensesnitt, liten kryptoadopsjon hos menigmann og vi må ikke glemme at det er vanskelig å få brukerne til å endre vaner. Spesielt de som har surfet på Instagram og Facebook i mange år allerede.

Dette er med andre ord ingen enkel oppgave, men det har ikke skremt David Gelernter i Revolution Populi og allerede etablerte Taringa fra å satse stort på sosiale medier på blockchain.

Revolution Populi

Gelernter og hans erfarne team skal bygge en sosiale app på et økosystem basert på blockchain. Nettverket har arbeidstittelen “Public Square”, og hovedtesen er at alle skal eie sin egen data og selge denne for kryptovaluta. Inntektene kan komme fra å se på reklame, dele sine preferanser, dele innhold, selge nettverk og oppmerksomhet. Plattformen skal være basert på den amerikanske konstitusjonen og kan bare endres ved en avstemming blant alle brukerne. Et mini-demokrati.

Det er også planlagt at tredjeparter enkelt kan lage applikasjoner til plattformen. Den første appen er en musikk streaming tjeneste der artistene får penger direkte uten mellommann. Deretter skal de gå i strupen på både Youtube og Netflix.

Taringa

Dette suksessfulle sosiale nettverket for spansktalende personer ble etablert for 15 år siden, men gjør nå en stor satsning på de-sentralisering og blockchain. De var tidlig ute med mikromeldinger og nyhetsfeed i sterk konkurranse med Twitter og Facebook. Nå har de teamet opp med MakerDAO og Airtm for å tilby et nytt økosystem knyttet til innhold og betaling. Planen er at innhold skal kunne skapes, deles og brukes i lokalmarkedet, fritt for sentralisert styring. Brukerne skal få en prosentvis betaling i krypto på hva innholdet deres genererer av inntekter.

Når brukerne får betaling i stablecoinen DAI, vil de kunne veksle til fiat via Airtm. De har dermed tatt et aktivt valg om å ikke utstede sin egen token eller coin, slik som Facebook har valgt å gjøre med Libra!

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.