Photo: Tore Sætre / Wikimedia

Utenkelig

Sjef i Norges Bank, Øystein Olsen, sier i intervju med Bloomberg at han mener det er utenkelig at verdens største kryptovaluta – Bitcoin, noen gang kommer til erstatte pengene som for øyeblikket er kontrollert og utstedt av sentralbanker.

“Bitcoin er altfor ressurskrevende, altfor kostbart og viktigst; det bevarer ikke stabilitet, (…) Den grunnleggende egenskapen og oppgaven for en sentralbank og sentralbankvaluta er å gi stabilitet i verdien av penger og i systemet, og det gjør ikke Bitcoin.”

Øystein Olsen

Denne noget negative uttalelsen fra sentralbanksjefen kommer ikke lenge etter at en landets mest kjente investorer, Kjell Inge Røkke, lanserte sitt eget kryptoselskap. Røkke var også raskt ute med lovprising av kryptovalutaen, og hevdet den en gang i fremtiden kan bli verdt “millioner av dollar”

Digitale Sentralbankpenger

Det er lenge siden vi har hørt noe nytt fra Norges Bank vedrørende pilotprosjektet med digitale sentralbankpenger. Kryptografen var tilstede under nettmøtet i November da de fortalte at det er på vei, men at tidshorisonten er på et par år.

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, som i lang tid har vært først i racet om å lansere et pilotprosjekt med sin “digitale krona”, har nylig gått ut med nyheten om at prosjektet blir utsatt ett år.

900% stigning

Mandag måtte du ut med rundt $57 000 for én Bitcoin. Det er nesten 900% opp fra verdien for omtrent et år siden. Elon Musk er fan, det samme er Cathie Wood fra Ark Investment Management. Matt McDermott, global leder for digitale assets hos Goldman Sachs Global Markets Division, sa nylig at det nå er “enorm” institusjonell etterspørsel på tvers av forskjellige bransjetyper og fra private bankkunder for Bitcoin.

Ingen bombe

At sjefen for en sentralisert institusjon som sentralbanken er negativ til Bitcoin kommer kanskje ikke som noen bombe, men som Vetle Lunde i Arcane Research sier i samtale med Kryptografen: Kodak likte nok heller ikke digitale kameraer da dette først ble introdusert. – og vi vet alle hva som skjedde med Kodak.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.