Det finnes mange ulike former for oppbevaring, overføring, tildeling og rapportering av fondsandeler. I Norge ligger mye av dette hos VPS, men nå skal en tidligere direktør i R3 konsortiumet lansere FundAdminChain (FAC). Dette er en blokkjede der alle fondsandelene blir registrert og gitt utvidet funksjonalitet gjennom smartkontrakter.

Fondsindustrien er i dag på $100 trillioner i global sammenheng. Nesten alle land har ulike strukturer når det kommer til administrasjon av fondsandeler. Det er også ulike omsetningsregler knyttet til hvert enkelt fond. Noen har kontinuerlig likvidtet, som betyr at du kan kjøpe og selge når du vil, andre har daglig eller månedlig likviditet. For kundene kan dette være frusterende å forholde seg til. Redningen kan være en blokkjede som samler alt på ett sted med tilpassede begrensninger og funksjonalitet.

FAC bygges på R3 sin Corda plattform, og tilbys privatkunder og industrielle aktører. Gründeren bak prosjektet, Brian McNulty, mener fondsbransjen vil spare hundrevis av millioner av dollar i backoffice og transaksjonsavgifter. Disse besparelsene vil komme kundene til gode gjennom lavere administrasjonskostnader knyttet til de ulike fondene.

I følge McNulty skal FundAdminChain ta 0.5 basispunkter for overføring av en fondsandel, der bransjen i dag ligger på 5 basispunkter igjennomsnitt.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.