Billigere enn konkurrentene

Norge, Danmark og Kenya har lansert en plan for å erstatte kontanter med blokkjede baserte lokale valutaer.

Røde Kors distribuerer rundt $1 milliard årlig gjennom kontanter eller kuponger, enten til katastrofehjelp eller lokale tiltak for å bedre økonomien til innbyggerne.

Den nye løsningen, som allerede er testet i Kenya og Ethiopia, har vist seg å stimulere til økt økonomisk aktivitet fordi den effektiviserer avlønning for arbeid gjennom “credits” på en mobilapp.

En representant for Røde Kors i Danmark forteller til Reuters at systemet kan sammenlignes med M-Pesa i Kenya, men forskjellen er at Røde Kors sitt system har en enda lavere terskel for deltagelse. M-Pesa krever at du til enhver tid har balanse på kontoen, og spesielt når du skal åpne et nytt kundeforhold.

Lav kostnad

Den nye løsningen vil rulles ut i hele Kenya, deretter Malawi, Myanmar, Zimbabwe, Cameroon, Papua New Guinea, med et mål om 320.000 brukere innen to år.

Den humanitære konsulenten Paula Gil har sagt at blokkjede teknologi vil revolusjonere nødhjelpsbransjen og være en stor del av dens fremtid.

Kostnaden for det nye betalingssystemet er overraskende lavt. Grassroots Economics grunnlegger Will Ruddick, mener kostnadene for operasjonen i Kenya ligger på 400.000 kroner i året, som går til serverparken.

Motstanden mot satsningen kommer fra de etablerte bankene i Kenya, som mener dette vil underby deres forretningsmodeller.

Verdensbanken anslår at det finnes et udekket behov for næringskreditt i utviklingsland i størrelsesorden $2.6 trillioner.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.