Hjem  »  Nyheter  »  Sentralbanken i Kina satser tungt på digital valuta

Sentralbanken i Kina satser tungt på digital valuta

Bendik Norheim Schei
calendar 11,oktober 2019

Vil ansette 6 teknologieksperter

Den kinesiske sentralbanken er nå på jakt etter kandidater med ekspertise innen data, kryptografi, mikroelektronikk og økonomi til forskning og utviklingen av en digital valuta. Disse bør ha erfaring med rammerverksdesing, blokkjedeteknologi, big data, kryptovaluta og betalings- og oppgjørssystemer.

Disse nyansatte skal få ansvaret for å utvikle softwaresystemet til den nye valutaen, stå for forskning og utviklingen av handelsplattform, samt analysere fintech og betalings- og oppgjørsrelaterte områder.

Klar etter 5 år

I august i år ble det sagt at den digitale valutaen nå var klar, etter forskning og utvikling siden 2014. Kinas CBDC (Central Bank Digital Currency) vil ikke være bygget opp på ren blokkjedeteknologi. Sentralbanken sier at dette gjøres for at valutaen skal skal kunne brukes fullferdig i “retail”-markedet.

Dette vil være en sentralisert valuta som er utstedt av myndighetene i landet. Med andre ord relativt forskjellig fra bitcoin, som ikke har noen styrende enhet og er desentralisert.

Valutaen skal være bygget på en 2-lags struktur, ifølge Mu Changchun fra den kinesiske sentralbanken:

The People’s Bank of China is the upper level and the commercial banks are the second level. This dual delivery system is suitable for our national conditions. It can use existing resources to mobilize the enthusiasm of commercial banks and smoothly improve the acceptance of digital currency.

Vil ligne på Facebooks Libra

I september ble det også uttalt at valutaen vil ligne på Facebooks digitale satsing, Libra, men ikke være en kopi. I tillegg vil den kunne brukes på tvers av plattformer, som for eksempel WeChat og Alipay.

Noen analytikere peker på at Kina har satt opp farten etter at Facebooks planer ble lansert i juni i år. Det er ikke utenkelig at sentralbanken i Kina vil komme seg ut på markedet før det amerikanske selskapet. Facebook har uttalt at de vil lansere sin digitale valuta i 2020.

Når er den klar?

Det ble i august spekulert i at den digitale valutaen skulle være om en knapp måned, i november. Dette ble derimot avvist av sentralbanken i slutten av september, som mente dette var upresis spekulering. Foreløpig er siste uttalelse at sentralbanken vil informere i tide, og ber offentligheten om å kun stole på offisielle uttalelser.

Tiden vil vise, men det er nok ikke til å legge skjul på at kinesiske myndigheter gjerne vil være på banen før den amerikanske giganten Facebook.

Back