I dag handles gull og sølv på ulike råvare- og derivatbørser verden over. Gullmarkedet skiller seg ut ved at spotprisen settes i London hver dag kl 10.30 og kl 15.00. i det som kalles London Bullion Market. Dette markedet kan spore sin opprinnelse tilbake til 1750 da Bank of England etablerte standarder og prosedyrer knyttet til gullhandel som følge av store innførsler fra blant annet gullrushet i California. Dagens handel består av 150 medlemmer som avtaler transaksjoner Over-the-counter der digitalisering fortsatt er et fremmedord. Det skal en ny aktør gjøre noe med.

Tradewind Markets er et handelsplass der privatkunder og institusjoner kan handle gull, sølv og edle metaller på en ny blokkjede basert plattform. Prosjektet har nettopp ansatt en tidligere direktør fra Bank of New York Mellon som ny CTO. Det er ikke eneste Wall Street alumni som nå jobber i selskapet, ettersom de ansatte sin CEO rett fra JP Morgan i februar. Dette er nok et bevis på at ressurspersoner fra tradisjonell finans og industri velger overgang til blokkjedeprosjekter.

Målet til Tradewind Markets er å bygge et økosystem der råvarer og metaller skal kunne handles på bedre “spreader” (forskjellen mellom kjøp og salgskurs), enklere brukes som sikkerhet for lån eller annen type finansiering og oppbevares sikrere enn i dag. Det finnes i dag mange “defi” prosjekter, eller de-sentralisert finans, som tilbyr lån og finansprodukter linket til aktiva som kan låses i en smartkontrakt. Ved å legge gull og sølv på slike kontrakter, kan aktørene i en håndvending belåne eller omdanne verdiene til andre kryptovaluta eller tokens.

Tradewind bruker VaultChain blokkjeden som er bygget på R3 sin Corda protokoll.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.