Slovenia er et ukjent sted for de fleste nordmenn. Landet på litt under 2 millioner innbyggere har likevel kommet langt i å legge til rette for bruk av ulike kryptovaluta.

Et søk på ulike Bitcoin kart viser at hovedstaden Ljubljana har flere hundre handelssteder som tar Bitcoin. Dette måtte undersøkes nærmer, så jeg jeg tok turen.

LoCoins butikk i Koper, Slovenia. Kilde Andreas Støver

Politisk forståelse for kryptovaluta

Man kan lure på hvordan Slovenia fikk så mye bitcoin og kryptovaluta-aktivitet. Svaret ligger i kunnskap og dialog. Kort fortalt har statsapparatet og politikere forståelse for hva kryptovaluta egentlig er, og veien dit har gått gjennom god kommunikasjon og flere møter.

Inspirert av dette tok jeg selv et møte og besøkte et selskap som heter Eligma. De er det største kryptoselskapet i landet. De sier at det at det er lett å booke møter med både politikere og myndigheter.

Politikerne lytter til næringen, noe som har gjort at reguleringer ikke hindrer nye selskaper i å etablere seg og levere tjenester.

Statsministeren kjøper kaffe for Bitcoin, kilde: Eligma

Mobilbetaling med kryptovaluta

Eligma har utviklet appen Elipay som brukes for nær 95% av alle krypto-transaksjoner i Slovenia. Grunnen til denne dominansen er at appen er lett å bruke for både næringslivet og forbrukerne. Butikker og brukersteder får enkelt vekslet kryptovaluta direkte over til euro. Som forbruker er Elipay noe tilsvarende Coinbase.

Å benytte Elipay i Slovenia er nokså enkelt. Du går til kassa. Sier du skal betale med Elipay. Scanner koden, betaler i din valgte token og transaksjonen er ferdig øyeblikkelig.

Et betrodd mellomledd i et desentralisert nettverk

Eligma fungerer som et betrodd mellomledd og holder kryptovalutaen på vegne av brukerene. Det er de som har de private nøklene og fungerer som custodian. Det betyr at kunder av Elipay er avhengige av Eligma for å kunne få tilgang til og bruke sine egne kryptovalutaer, selv om selve kryptovalutaene er desentraliserte.

Fra samtalen min med selskapet fremkommer det imidlertid at det jobbes med løsninger, hvor brukerne kan bruke kryptovalutaene direkte og ta kontrollen over de private nøklene selv.

Per i dag støtter appen Bitcoin, Bitcoincasch, Ethereum, Euro-token(stable coin) og sine egne ELI-token (erc20).

Elipay – Bilde / Screenshot: Andreas Støver

Et eget bitcoin-kjøpesenter

kilde: https://www.inyourpocket.com/ljubljana/btc-city

På turen til Lubiania måtte jeg selvfølgelig innom BTC City: En samling av flere kjøpesenter. Navnet kommer fra at det tidligere var Blagovno Transportni Center Ljubljana (1975) og er i dag et av Europas største handelssenter.

Nå bruker kjøpesenteret navnet også for å promotere bitcoin og kryptovaluta. Det er satt opp bitcoin-minibanker og kunder skal kunne bruke utvalgte kryptovalutaer til å betale for varer og tjenester.

Behov for mer opplæring

Kryptovaluta har altså slått an i Slovenia, men fungerer det hele tiden?

Nei.

Jeg besøkte for eksempel en pub i sentrum som ifølge kartet tok Elipay. Ansatte der var imidlertid ikke kjent med hvordan det virket. Jeg måtte derfor benytte kontanter, som fortsatt er det klart mest dominerende betalingsmidlet i landet.

Ved flere butikker som tok Elipay så var det kun en ansatt som forstod hvordan systemet virket og jeg måtte vente på riktig person kunne gjennomføre transaksjonen. Da jeg snakket med Elipay sa de at de var klar over problemet og at det jobbes iherdig med å utdanne, kurse og informere kunder og brukere.

Det er ingen tvil om at Slovenia og Ljubljana ligger langt fremme, og at det tette samarbeidet mellom myndigheter og næringsliv legger til rette for innovasjon. Samtidig er det også her, som i resten av verden, behov for mer kunnskap.

Anbefaler alle å ta turen. Kom i god kontakt med flere hyggelige mennesker på turen og alle snakker engelsk svært bra. Det er mye å se og oppleve for dine kryptovaluta i Slovenia.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.