Innovative spareprodukter

Fremveksten av “desentralisert finans”, eller det som forkortes til DeFi på fagspråket, har vært formidabel det siste året. Aktører som BlockFi, Compound og MakerDAO er ledende i en bransje som vokste 137.5% i samlede innskudd i fjor.

Denne veksten kommer fordi låneaktørene kan gi svært konkurransedyktige renter på innskudd. En vanlig rente fra en DeFi aktør, som tar i mot og låner ut dine inskudd til tredjeparter, ligger på rundt 6-7%. Det er høyere enn bankrenten, som ligger nærmere 0 i de aller fleste banker i vestlige verden.

DeFi aktørene kan betale ut en høy rente, fordi de låner ut innskudd til tredjeparter som er villige til å betale enda mer, for eksempel til fond og institusjoner som privatpersoner ikke har tilgang til. Konseptet er slående lik en tradisjonell bank, som bruker innskudd til å låne ut til for eksempel boliglån. Forskjellen er at rentene og dermed avkastningen til spareren innen kryptomarkedet er mye høyere.

Gamification

Pool Together har kombinert innskudd og sjansespill til et nytt sparekonsept. På deres plattform kan du sammen med en gruppe andre låse inn krypto i en smartkontrakt som frigjøres hver uke. Når pengene blir frigjort vil en tilfeldig deltager i gruppen motta alle rentene som premie. Du deltar dermed i et slags lotteri, men du er garantert ditt opprinnelige innskudd tilbake. Pool Togehter deltar i det samme markedet som Compound og Blockfi, men de gir altså rentene til en tilfeldig sparer og ikke fordelt på hele gruppen.

Plattformen har inngått samarbeid med annerkjente OpenZeppelin, som er en slags “revisor” og tilbyr sikkerhetsvalidering for krypto prosjekter, spesielt innen DeFi produkter.

Selv om Pool Together virker spennende og kanskje mest underholdende, kan det ikke feies under en stol at dette konseptet er mer ett spill enn en spareform. Alternativkostnaden er at du kunne fått 6% garantert rente ved å sette verdiene hos en konkurrent. Her vil du ha samme motpartsrisiko, men ikke garantert avkastning.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.