Hva er hovedtrendene i kryptomarkedet ved inngangen til det nye året, og hva kan vi forvente av utvikling i 2020?

Flere store mediepublikasjoner, analytikere og premissleverandører i kryptoindustrien har publisert sine spådommer for det neste året. Vi i Kryptografen har lest oss opp på en stor mengde rapporter og innlegg, for å lete etter en rød tråd. Her får du et sammendrag av de viktigste hovedtrendene og spådommene vårt redaksjonelle team har analysert.

  • Derivatbørser og “bitcoin på belåning” vokste i rekordfart det siste halvåret i 2019. Det kan ha sammenheng med fallende volum på de tradisjonelle børsene. Tiltakene blir da å øke den nominelle verdien på handler, i stedet for å rekruttere nye brukere.
  • Markedet for DeFi (desentralisert finans) økte 137% i 2019, og forventes å vokse enda mer i 2020. Renten for å låne ut kryptoprodukter er fortsatt svært konkurransedyktig målt mot bankkonto og obligasjonsmarkedet.
  • Bruk av tredjepartsoppbevaring (custody) av kryptovaluta øker, der store aktører som Coinbase og Fidelity dominerer tilbudssiden. Det er ventet at flere og flere børser lar deg velge eksterne leverandører av oppbevaring som en tilknyttet tjeneste.
  • Populariteten til stablecoins eksploderte i 2019, og forventes å øke videre i 2020. Utgaver som USDC og Tether var de mest populære, men det er før lanseringen av Libra og en kinesiske sentralbankmynt senere i år.
  • Skalering vil være en sentral del når historien om det nye året skal skrives. Ulike løsninger på Bitcoin (Lightning) og Ethereum (2. layer) har blitt “battle tested” i 2019, og skal snart være klart til kommersielt bruk.
  • Institusjonalisering er også et populært tema. Mange håper kanskje på kursstigning når banker, fond og institusjoner skal kjøpe seg inn i kryptomarkedet, men det er nok første og fremst profesjonalisering av ulike løsninger som først kommer til syne. Børser blir tryggere, nye oppbevaringsløsninger, analyseprodukter osv. Rammeverket forbedres og utvikles.
  • Bitcoin halverer “mining rewards” i mai måned. Det betyr at minere som utvinner og validerer bitcoin, vil få halvparten av dagens premier utbetalt. Det vil også føre til halvering av antall nye bitcoins som inflateres inn i markedet. Mange spår prisoppgang som følge av lavere tilbud av bitcoin i sommer.
  • Non-fungible tokens ble popularisert gjennom Crypto Kitties, og nå har flere nye aktører lansert spill og produkter på denne protokollen, blant annet Formel 1 sirkuset. I 2020 vil det spre seg til kunst, vin, samlerobjekter, kanskje musikk og eventbilletter.
Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.