Hjem  »  Nyheter  »  Twitter-grunnlegger tester ut bitcoins lightning-nettverk

Twitter-grunnlegger tester ut bitcoins lightning-nettverk

Torbjørn Bull Jenssen
calendar 05,februar 2019

Streaming av penger

Lightning-nettverket er en teknologi og et nettverk bygget oppå Bitcoin. Lightning muliggjør streaming av penger – lynraske mikrotransaksjoner.

Dette er ikke bare en mulig løsning på en del av utfordringene med åpne blokkjeder, som treghet og skaleringsproblemer, men også en løsning som vil kunne åpne opp for helt ny businessmodeller. Med streaming av penger kan man f.eks. betale pr sekund man ser en film eller bilen kan betale veiavgift for hver meter den kjører i sanntid.

Teknologien er fortsatt veldig ung og det gjenstår mye utvikling før det fulle potensialet kan frigjøres. Det jobbes imidlertid iherdig av utviklere verden over, og utviklingen har virkelig skutt fart.

Kjede av tillit

For å spre oppmerksomhet om lightning og teste nettverket startet en twitter-bruker under kallenavnet Hodlonaut “lightning trust chain” – et lightning-kjedebrev hvor den som har “fakkelen” legger til 10 000 satoshi (ca 3 kr) og sender den videre til neste person som melder interesser og kan ta imot lightning-betalinger.

Koordineringen av hvem som har fakkelen og hvor den skal gjøres i hovedsak på twitter mellom ulike brukere der.

Man tar ikke ut penger underveis, så lenge man ikke bryter tilliten i kjeden, så dette er ikke et pyramidespill.

0,003 promille i transaksjonsavgift

Fakkelen har til nå vært innom 140 personer i 37 forskjellige land. Det er til sammen overført mer enn 50 000 kr, med en samlet avgift på i underkant av 15 øre. Ganske imponerende for en åpen betalingsteknologi som kun har vært i bruk i ett år og utvikles av frivillige.

På sin reise rundt i verden og over lightning-nettet, har fakkelen nådd stadig mer fremtredende krypto-personligheter, som den profilerte foredragsholderen og kryptovaluta-eksperten Andreas Antonopolus,
Anthony Pompliano og Joost Jager.

Kjeden har blitt brutt et par ganger, men har blitt startet opp igjen av personer som har blåst nytt liv i fakkelen. Det er også de som har lagt til langt mer enn de 3 kronene per hopp, så den totale verdien på fakkelen er nå oppe i over 800 kroner.

Den siste personen i kjeden i skrivende stund er Jack Dorsey. I en melding på twitter viste han tydelig interesse for lightning og eksperimentet med “lightning trust chain”.

Fremtidens valuta?

Jack Dorsey har tidligere uttalt at han mener bitcoin kommer til å ta over som verdens valuta, og har investert i selskap som jobber med lightning-nettverket. Så da gjenstår det bare å se hvor lang tid det tar før man kan bruke Cash App til å donere noen øre over lightning-nettverket hver gang man liker en tweet. Jack ser i alle fall ut til å like tanken.

Jack støtter ideen om å legge til rette for mikro-tipsing på twitter.
En person foreslår å introdusere lightning-funksjonalitet til Cash App, og Jack svarer at han jobber med saken

I mellomtiden kan man lese seg opp på bitcoin og lightning-nettverket, skaffe seg en lightning-wallet på mobilen, gå inn på twitter og bli en del av den stadig lengre “lightning trust chain“.

Back