Nicolas Maduro. Bilde: Yuri Cortez—AFP/Getty Images

Finner andre veier til dollaren

Det er ingen hemmelighet at Venezuela har slitt stort økonomisk på grunn av sanksjonene USA har innført. Den mye omdiskuterte presidenten i landet, Nicolas Maduro, og hans administrasjon finner nå veier rundt sanksjonene. 

Spanske ABC rapporterer om at Venezuela tar i bruk en “digital wallet”-app for å omgjøre skatteinntekter fra flyplasser i landet til bitcoin og andre kryptovalutaer. Dette blir deretter overført til kryptobørser i Hong Kong, Ungarn, Russland og Kina. Deretter konverteres midlene til dollar, og sendes tilbake til Venezuela.

Dette er nok et eksempel på hvordan Maduros finansielle organer, som er bannlyst fra amerikanske bankmuligheter, ser til kryptovaluta for å anskaffe dollar. 

Flyplasser i fokus

Det skal være snakk om skatteinntekter fra Maiquetia International Airport (IAIM) i nærheten av landets hovedstad Caracas. Dette skal ha blitt gjort gjennom et automatisert system som fungerer sammen med appen Jetman Pay.

Angivelig vurderes det å utvide bruken av appen til å inkludere inntekter fra flytanking på flyplassen. Det skal foreligger en kontrakt som enda ikke er signert med Jetman Pay, for å direkte unngå sanksjonene fra USA. Her vil fly som lander på IAIM betale for drivstofftanking med tradisjonell valuta. Deretter vil landets statlige selskap for olje og gass bruke Jetman Pay-appen til å betale skatt, som sendes til utlandet som kryptovaluta. 

Systemet skal ha vært i bruk for innsamling av flyskatt siden februar 2018. 

Det spekuleres videre i om Maduro vil utvide tjeneste til andre flyplasser i landet. 

Kryptovaluta og bitcoin i fremmarsj

Det er ikke første gang vi hører at kryptovaluta og bitcoin blir tatt i bruk av nasjoner rammet av sanksjoner. Kryptografen har tidligere skrevet om fremveksten av bitcoin i Venezuela, samt at Cuba vurderer kryptovaluta til både nasjonale og internasjonale transaksjoner. I tillegg har Iran sett på kryptovaluta for å unngå sanksjoner. 

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.