Committed to help

El Salvador har som Kryptografen har skrevet om tidligere, nylig godkjent en lov som har gjort Bitcoin til offisielt betalingsmiddel på lik linje med den amerikanske dollaren i det sentralamerikanske landet. Onsdag gikk imidlertid verdensbanken ut med meldingen om at de ikke kommer til å assistere landet med overgangen. Det er en strek i regningen for El Salvador og landets Bitcoinfrelste regjering, som Reuters var først ute til å rapportere om. Avslaget grunnes i miljø- og transparensproblemer.

Tidlig onsdag sa El Salvadors finansminister, Alejandro Zelaya, at landet kommer til å søke teknisk assistanse hos verdensbanken i sammenheng med overgangen og implementeringen. En talsperson for verdensbanken sier til nyhetsbyrået Reuters at institusjonen er ute av stand til å hjelpe:

“We are committed to helping El Salvador in numerous ways including for currency transparency and regulatory processes,”

“While the government did approach us for assistance on bitcoin, this is not something the World Bank can support given the environmental and transparency shortcomings.”

Verdensbanken

Politisk uro

Finansminister Zelaya sa også at pågående forhandlinger med Det internasjonale pengefondet (IMF) hadde vært vellykket, selv om IMF i forrige uke sa at de så “makroøkonomiske, økonomiske og juridiske problemer” med landets adopsjon av bitcoin.

Samtidig hevder finansministeren at IMF “ikke var imot” implementeringen, men det har ikke kommet noe offisielt standpunkt fra IMF om saken.

El Salvador har som mange andre sentral- og søramerikanske land mye statsgjeld, og har i våres vært i forhandlinger med IMF om en pakke verdt over $1 milliard for å dekke budsjetthull frem til 2023. Dette kommer etter at landet fikk godkjent støtte på i underkant av $400 millioner til Covid-19. I sammenheng med dette har investorer nylig krevd høyere premiums for å holde gjeld fra El Salvador.

Presidenten i El Salvador, Nayib Bukele, har nylig avskjediget landets justisminister i tillegg til flere toppdommere. Nabolandet USA (som forøvrig er det medlemslandet i IMF med høyest stemmeverdi) reagerer, og kaller avskjedigelsene et angrep på demokratiet.

“There is no fast track for a solution on an IMF program and even uncertainty on whether the bitcoin proposal is compatible with diplomatic U.S. (or) multilateral relations,”

Siobhan Morden, head of Latin America fixed-income strategy hos Amherst Pierpont Securities

Det blir spennende å se hvordan dette utspiller seg, og i hvilken grad El Salvador kommer til å implementere bitcoin i statsøkonomien.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.