Hjem  »  Nyheter  »  Vil ECB lansere egen kryptovaluta?

Vil ECB lansere egen kryptovaluta?

Richard Paulsen
calendar 11,november 2019

Ny president i ECB

Nå er det offisielt, ECB har satt ned en arbeidsgruppe og gjennomført en forundersøkelse på muligheten for å introdusere en digital Euro. Det vil representere et generasjonsskifte i synet på digitale penger og blokkjeder hos Europas sentralbank.

Jean Claude Trichet, som var president i ECB i årene 2003 til 2011, sier i et intervju med South China Morning Post at han er “sterkt i mot Bitcoin”. Argumentet hans er at myndighetene har sovet i time, og stilltiende akseptert en falsk valuta som ikke har noen verdi.

Da er det gode nyheter at Christine Lagarde tok over sjefstolen i ECB den 1. november. Hun uttalte nemlig følgende i september:

“Når det gjelder ny teknologi som digital valutaer, bør vi være årvåkne for deres innvirkning på stabilitet, anonymitet og kriminell aktivitet, slik at vi hele tiden tilpasser reguleringene slik at de er effektive. Det betyr også at vi må annerkjenne de større sosiale fordelene av innovasjon og skaper et rom der slike oppfinnelser – som digitale valutaer – kan utvikles og vokse”

Frankrike i spissen

Status nå er at ECB har gjennomført en undersøkelse og nedsatt en arbeidsgruppe, de har en sentralbanksjef som ser viktigheten av innovasjon og er villig til å se på nye metoder for overføring av verdi.

Medlemslandene med Frankrike og Tyskland i spissen har tidligere uttalt seg skeptiske til Libra, uten et godt regelverk fra myndighetenes side. De ønsker å tilrettelegge, men regulere slik at de fortsatt har kontroll over pengepolitikken. Finansminister i Frankrike, Bruno Le Maire, kommenterte prosjektet med digital euro slik:

“Selv om vi har nedsatt en arbeidsgruppe, som skal bruke god tid på å finne den riktige tilnærmingen til en digital Euro, er det ingenting i veien for at vi kan se resultater allerede neste år”

Internasjonal utvikling

Det er positive toner fra ledende Europeiske politikere. Nå ser det faktisk ut til at ECB sjef Lagarde og finansminister Le Maire kan utgjøre duen som introduserer lovverk og politikk slik at “stablecoins” som Libra og digital Euro kan lanseres i det europeiske markedet de neste årene.

Førstemann til mølla blir EU definitivt ikke, da Tunisia kunngjorde i helgen at de hadde lansert sin E-dinar. Den første betalingen med E-dinar gikk mellom sentralbanken i Tunisia og IMF, og gjaldt tilbakebetaling av lån. I følge myndigheten vil du kunne bruke E-dinar på tusenvis av steder innen få måneder. De mener også at introduksjonen av E-dinar gjør at de slipper å gå via dollar ved handel over grensene, eller det utdaterte SWIFT systemet.

Back