Skattereformer er en treg materie

I Norge går det lang tid mellom hver skattereform fordi man ønsker å etablere skatteprinsipper med bredest mulig oppslutning i stortinget. Formålet med forlik på store reformer er at næringslivet og privatpersoner har forutsigbarhet i økonomien sin.

Den største skattereformen i Norge ble innført i 1992 etter lange forhandlinger mellom Arbeiderpartiet og Høyre. De ble enige om å harmonisere skatt mellom næring og personinntekt, senke skattene men gjøre grunnlaget bredere, og samtidig hindre skattetilpasninger. Dette prinsippet ligger fast i dag, der selskapskatt sammen med utbytteskatt er tilnærmet lik personinntekt på samme pengestrøm.

Skattepolitikken har blitt justert i etterkant, men ikke hovedprinsippene. Ulempen oppstår når reglene ikke justeres hvis samfunnet blir introdusert for ny teknologi, som kryptovaluta.

Kjøp en kaffe, fyll ut et skjema

I dag klassifiseres Bitcoin og kryptovaluta som formuesgode, og ikke valuta/penger. Forskjellen er at du ved bruk av valuta/penger ikke trenger å rapportere realisasjon, eller selve bruken av penger, men du må føre et helt eget regnskap for salg eller bruk av formuesgoder. Selger du en aksje, så må du som privatperson fylle ut skjemaet RF-1159. Det samme gjelder for Bitcoin. Utfordringen er at Bitcoin oftere brukes til overføring av mindre beløp eller betaling for en kaffe. Myndigheten vil argumentere for at kryptovaluta og Bitcoin like så godt er et investeringsobjekt og vil da bli uforholdsmessig attraktiv sammenlignet med aksjer.

Men er det mulig å lage et regelverk som gjør man skattlegger kapitalavkastning, men unngår å kreve at du fyller ut skjema RF-1159 for kjøp av en kaffe til 0.000465 BTC?

Nytt forslag

Et knippe kongressmedlemmer i USA mener de har funnet løsningen. USA sliter nemlig med de samme strenge skattereglene for realisasjon av kryptovaluta som Norge. Forskjellen er dog at USA har flere store selskaper som Walmart, Nike og Starbucks som er i ferd med å tilby kryptovaluta til privatpersoner, og bruker penger på lobbyister.

Det har i januar blitt introdusert en lovgining i kongressen som heter The Virtual Currency Tax Fairness Act 2020, som tar sikte på å unnta alle beløp under $200 i verdi fra kapitalbeskatning og rapportering. Det betyr at du kan kjøpe en de nyeste Nike Air Max på nettet til $139 med Bitcoin, uten at det utløser en rapporteringsplikt. Kjøper du noe til $250 er du rapporteringspliktig som om du har realisert et formuesgode. Slik fanger myndighetene opp de som investerer i kryptovaluta, men unngår å straffe bruken på et detaljistledd.

Strenge regler som hittil har hindret adopsjon er i ferd med å mykes opp slik at nye krefter slippes til. Mange har kanskje ventet på at Kina skal tillate bitcointrading eller at India skal lansere et fornuftig regelverk, men effekten av at du enklere kan bruke bitcoin som betalingsenhet i verdens største økonomi er enda mer potent.

Det store spørsmålet som uansett står igjen er hvorvidt Norge kommer til å følge etter.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.