Under Coindesks virtuelle konferanse “invest: etherum economy”, den 14.Oktober, holdt Buterin åpningsforedraget. Den sjansen brukte han til å gjenta sin entusiasme for såkalte “layer 2” skaleringsløsninger som f.eks. “rollups” på etherum-nettverket. “Rollups” er enkelt forklart å beholde transaksjonsdata på kjeden samtidig som man flytter “computational load” av kjeden.

Fordi det virker som om Etherums vei til skalering av baselaget i blokkjeden ved bruk av en teknikk som kalles “sharding” fortsatt er et par år unna når det kommer til utvikling, så mener Buterin at det er svært avgjørende om brukere starter å støtte slike “Rollups”

“If you’re listening to this and you are an exchange or you are a wallet or you are a mining pool or you are a major user – even just a regular – then you should be aware of what rollups are and what they do”

Vitalik Buterin

Høye transaksjonskostnader

Den siste tids eksplosjon av DeFI plattformer som opererer på Etherum har ført til at transaksjonskostnadene har skutt til himmels (fra 8 cent til rundt $14). Samtidig har det oppstått press fra andre konkurrerende protokoller som Polkadot, Cosmos og Blockstack.

Buterin hyllet både “optimistic rollup solutions og “zero-knowledge-proof” teknologi (ZF rollups), samtidig som han legger til at ved å bruke disse løsningene på den eksisterende Etherum blokkjeden, så kan man øke transaksjonsgjennomstrømningen fra dagens 15/sekund til mellom 1 000 og 2 000/sekund.

“In terms of where we are now, for simple payments we are actually there, like you can do ETH transactions inside rollups. The challenge is just getting everyone to actually move over, (…) Generic EVM [Ethereum Virtual Machine] application smart contracts are a bit further behind.”

Vitalik Buterin

Nærmer seg “Phase 0”

Buterin utdypet ikke om når Etherum skulle bevege seg til “proof-of-stake” (POS). Det eneste han ytret, var at prosessen som involverer en “Independent beacon chain” som testarena – den såkalte “phase 0” vil skje veldig snart.

Når han ser frem mot POS, så mener Buterin at stakers kan forvente å være netto-profitable så lenge de holder seg online minst 50-60% av tiden. “Noen av de andre PoS nettverkene som lanseres i disse tider sier at hvis du er offline i 12 timer, så blir du “slashed”, noe jeg mener er galskap.”

“Jo flere coins som blir staked, jo mer ressurser og kompleksitet kan bli forventet” sier Buterin videre. Det kan forklares ved at f.eks. en staker for 10 000 ETH kommer til å delta i flere deler av nettverket enn en staker for kun 32 ETH.

Etherum gründeren er også entusiastisk når det kom til Etherums foreslåtte reform på avgiftsmarkedet (EIP 1559), som vil eksperimentere med en fleksibel “size cap” på blokken. Dette mener Buterin vil føre til at avgiftene blir litt mindre volatile, og blokkstørrelsene mer volatile.

Her kan du se en video hvor Buterin forklarer skaleringsløsningen.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.