https://www.wienerborse.at/press/ipo-of-bawag-group-ag/

Børsen i Østerrike

En av sentral-Europas største børser, Wiener Börse i Wien lanserte 2. September sin aller første ETP (Exchange-Traded product) for kryptovaluta. Selv om dette fremstår som et godt tegn for fremtidig sammenfletting av krypto på børs, så møter nyheten også motstand i form av lokale eksperter som mener dette er med på å senke verdien av kryptovaluta.

Det er det sveitsiske fintech firmaet 21 Shares AG som lanserer produktet, og det vil kunne trades under tickeren ABTC. ABTC vil søke etter å oppnå avkastning fra Bitcoin som verdens ledende kryptovaluta basert på market capitalization, samt også andreplassen Etherum.

Nærmere forklart, vil Wiener Börse kunder nå kunne eksponere seg mot kryptovaluta fra en regulert europeisk tradingplattform, uten å måtte kjøpe kryptovaluta selv.

“We are happy to share that Bitcoin is now accessible everywhere for both retail as well as institutional investors across the entire DACH region (Germany, Austria, and Switzerland),” kommenterte Hany Rashwan, CEO i 21Shares AG, i en pressemelding.

Ikke første gangen.

Selv om listingen på Wiener Börse er en milepæl for 21 Shares AG, så er det ikke firmaets første krypto og/eller Bitcoin relaterte ETP. I starten av Juli, lanserte de en Bitcoin – ETP på den tyske Deutche Börs Xertra trading plattformen. I tillegg til dette lanserte de i 2018 verdens første krypto indeks ETP bestående av 48,6% Bitcoin, 30,89% Etherum, 12,54% Ripple og flere mindre plasseringer i Bitcoin Cash og Litecoin.

Denne hendelsen er det siste for den stadig voksende trenden med FinTech selskaper som forsøker å gi klassiske og litt mer risikoaverse investorer en mer regulert inngang til kryptovaluta. Dette tyder også på en bredere aksept for kryptovaluta for både institusjoner og regulatorer.

Møter kritikk.

Dog er det noe skepsis knyttet til at disse nye og mer klassiske investorene ikke skjønner poenget med kryptovaluta når de investerer i disse ETPene. Dette fremkommer i en twitter tråd med Anita Posch, som blant annet er hovedpersonen bak podcasten Bitcoin & Co.

Posch’ poeng er at selv om det er flott av kryptovaluta blir mer tilnærmelig for flere investorer, så finnes det noen negative aspekter ved at man eksponerer seg mot kryptovaluta gjennom disse ETP produktene. Videre forklarer hun at hun heller foretrekker at kjøpere eier nøklene selv istedenfor å kjøpe de gjennom en tredjepart som holder de for deg. Det å eie og holde på nøklene til sin egen private Bitcoin-adresse sees av mange eksperter og entusiaster på som essensielt sikkerhetsmessig.

Skumle utsikter.

I et intervju med Decrypt sier Posch følgende: “Basically it’s a security product to own non-custodial (Coinbase) bitcoin. That means you now have three intermediaries, although the basic idea of Bitcoin is to empower the individual and eliminate intermediaries and all those financial constructs that led to the banking crisis in 2008.”

Posch poeng her er at gjennom disse ETPene vil kryptovaluta potensielt kunne føres inn i samme type finansiell feiladministrering som Bitcoin en gang i tiden ble laget for å motvirke.

Videre i intervjuet nevner Posch “ETPs enable a dangerous reality that cryptocurrency exchanges like Coinbase can [grow] so big that they can influence the direction of Bitcoin development.” Dessuten mener Posch at hvilken som helst børs som tilbyr en ETP som ikke løpende viser sin buffer av likvide midler, risikerer oppløsning gjennom en prosess kalt “rehypothecation” som innebærer at sikkerheten er pansatt flere ganger. Dette var vanlig praksis for bankene i USA i årene som bygget opp til Lehman Broters notoriske konkurs i 2007 og den påfølgende finanskrisen 2008, og som indirekte konsekvens av dette, oppfinnelsen av Bitcoin.

Selv om en mer regulert vei for de mindre erfarne investorene virker som en åpenbar vei å gå, så vil mange krypto-entusiaster riste på hodene. I hvert fall på kort sikt.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.