»  Partnerinnhold  »  De største kryptovalutaene

De største kryptovalutaene

Kryptografen
calendar 29,april 2020

Ved kjøp hos Kaupang Krypto blir pengene trukket direkte fra din bankkonto, hvis du selger posisjonen din får du norske kroner rett inn igjen. Det har vist seg å være populært, da de aller fleste har både forbruk og sparepengene sine i norske kroner. Veksling via dollar eller euro gir deg som regel alltid økte kostnader, spesielt for privatpersoner som går via vekslingstjenester og utenlandske børser.  

Bitcoin er desidert den mest populære kryptovalutaen i verden, men volumet og interessen for de fire neste på listen har blitt så tiltagende at du som investor bør kjenne til hva som skiller de ulike prosjektene. 

Her er en oversikt:

Bitcoin

Den 11 år gamle oppfinnelsen av den anonyme “Satoshi Nakamoto”, har desidert høyest daglig handelsvolum og dertil mest likviditet, noe som gir smalere spreader og dermed lavere indirekte kostnader for deg som kunde. Bitcoin har også flest minere, noe som gir høyere sikkerhet og desentralisering av blokkjeden. Det blir også utviklet mye kode fra ulike miljøer, som bygger produkter og funksjonalitet på toppen av en felles protokoll. Kritikken mot Bitcoin går på strømforbruk i forbindelse med mining. 

Ethereum 

Da ethereum ble lansert for fem år siden, kom kritikken fra Bitcoinleiren som sammenlignet de to blokkjeden på samme kvaliteter. Det gikk på sikkerhet, desentralisering og utbredelse. Til tross for denne sammenligningen har Ethereum skapt sitt eget økosystem og bruksområdet knyttet til smartkontrakter, desentralisert finans, spill og desentraliserte applikasjoner. I tillegg har flere store “stablecoins” blitt lagt på Ethereumkjeden, noe som har ført til høy daglig aktivitet i handelsvolumet. Glem heller ikke ethereumkontraktene som kalles “non-fungible tokens”. En form for smartkontrakt som er unik, og ikke kan kopieres. Den brukes til å omsette kunst i begrenset opplag, spillerkort i sport og samleobjekter som Crypto Kitties. Ethereum har en stor global utviklerbase.

Bitcoin Cash

Bitcoinblokkjeden har blitt delt (forked) flere ganger, og en av de mest vellykkede splittene har vært Bitcoin Cash. Behovet for Bitcoin Cash oppstod da miljøet kranglet om størrelsen på blokkene og dermed skaleringen av selve kjeden. Bitcoin Cash tilbyr større blokker, lavere fees og raskere transaksjoner. Kritikerne mener at dette svekker sikkerheten. Den tradisjonelle Bitcoinkjeden har lavere blokkstørrelser fordi det skal være vanskeligere å angripe eller hacke. Når blokkene blir større, kan miningen konsentreres på færre hender. 

Litecoin

En av de eldste alternative myntene (altcoins). Selve designet på denne protokollen minner om ideen bak Bitcoin Cash, men i stedet for store blokker har de fokusert på hastighet. Litecoin omsetter blokker hyppigere enn Bitcoin og Bitcoin Cash. Der Bitcoin blir omtalt som digitalt gull, blir Litecoin omtalt som digitalt sølv. De var tidlige ute med innføringen av Segwit, og ligger teknologisk langt foran mange andre tradisjonelle blokkjedeprosjekter. Ofte blir ny teknologi testet ut på Litecoin før Bitcoin.

XRP 

Ripple Labs står bak kryptovalutaen XRP. Kundene deres er store selskaper og banker. Mange hevder at de er sentralisert og ikke en ekte “kryptovaluta”, men kritikken kommer kanskje fra den tydelige markedsstrategien mot såkalte “Corporates.” Ripple har i dag mange banker som kunder, fordi de har laget en plattform for overføring mellom banker og landegrensene. Verden består i dag av mange fremmedarbeidere som sender penger hjem. Ofte er slike “remittance” payments veldig dyre for avsender, og der kommer RIpple inn som mellommann. Sender du penger fra USA til Mexico, går det via XRP token, transaksjonen tar noen få sekunder og det til under ⅓ av prisen av vanlig overføring. Ripple Labs eier masse XRP, det gir dem incentiver til å øke verdien på XRP, men det øker risikoen for sentralisering og mulig dumpingsituasjon senere. 

Det er en grunn til at disse kryptovalutaene er de mest likvide, og det er på modenhet, adopsjon og antall prosjekter som blir bygget på de ulike protokollene. Det er også interessant å se hvordan de komplementerer hverandre med ulike kvaliteter. 

Back