Hjem  »  Partnerinnhold  »  Nye kunder strømmer til IG under koronakrisen

Nye kunder strømmer til IG under koronakrisen

Richard Paulsen
calendar 16,mars 2020

IG markets er en sponsor på Kryptografen og en stor leverandør av tradingprodukter. På den internasjonale plattformen kan du kjøpe og selge produkter som S&P500, Oslo Børs, DAX, EUR/USD, Brent olje og ikke minst kryptovalutaer.

Et verktøy for å redusere risikoen

På grunn av de gode tradingmulighetene innen kryptovaluta, spesielt nå under koronakrisen, har Kryptografen intervjuet Adam Dahlberg, Premium Account Manager i IG. Hans ansvarsområde er Norge, men han jobber ut fra det nordiske hovedkontoret i Stockholm. Adam har en mastergrad i finansiell økonomi og har jobbet flere år med utenlandske hedgefond primært i derivatmarkedet. 

De siste ukene har finansmarkedet opplevd en dyp korreksjon som følge av koronaviruset og en oljepriskrig mellom Russland og Saudi Arabia. Det har ført til nye rekorder i volatilitetsutslag, målt gjennom VIX-indeksen. Økt volatilitet er et tegn på frykt og usikkerhet, men hos IG har kundemassen økt den siste uken.

– Det er lenge siden vi har sett en så stor tilførsel av nye kunder, som når koronakrisen virkelig smalt. Mange stusser nok over den informasjonen, men det har en veldig logisk årsaksforklaring. På IG kan du nemlig shorte like enkelt som å longe. Det betyr at man bruker IG-plattformen til å hedge eksisterende posisjoner, eller vedde på nedgang. 

– Som et eksempel har Norge, som Sverige, innført gunstige skatteregler på det som kalles Aksjesparekonto (ASK) i Norge og investersparkonto (ISK) i Sverige. Der sitter ofte investorene long masse aksjer og aksjefond. Begrensningene er at man ikke kan legge CFD’er eller shortposijoner i en aksjesparekonto. Det betyr at de går til IG og shorter aksjeindeksene i dårlige tider, for å hedge sine posisjoner på aksjesparekonto.

Slik er kundene posisjonert

IG markets definerer seg selv som en nettmegler med cirka 180.000 kunder på global basis. Selve forkortelsen IG står for “Investors Gold” og ble startet allerede i 1974. Formålet den gangen, og i dag, er å gi privatpersoner muligheten til å trade avanserte produkter. Den gangen var det futures-kontrakter på gull, i dag kan du handle over 17.000 produkter døgnet rundt. Produktene består av aksjer, indekser, renter, olje og kryptovaluta.

I følge Adam har IG sine “value propositions” blitt mer aktuelle med børsfallet. Mange ønsker, som nevnt innledningsvis, å shorte markedet, men desto flere ønsker 24-timers handel. Når markedet beveger seg så raskt som det gjør nå, er det risikofullt å vente på børsåpning.

En annen populær funksjon, er kundesentiment-indikator. Det er basically et  “fear and greed”-barometer, som viser hvordan kundene totalt sett ligger posisjonert i et produkt. Går du f.eks på Bitcoin, så vil det kunne stå at “67% av IG sine kunder er long Bitcoin”. 

– Vi vet at mange setter pris på at vi viser kundesentimentet. For eksempel var utslagene store da Tesla steg kraftig før koronaepidemien. Da kunne kundene våre se på denne indikatoren at euforien hadde tatt overhånd. Vår markedsanalytiker Erik Hansén bruker også denne “fear and greed”-indikatoren på sitt morgenbrev som han sender ut til alle våre kunder i Norden.

Kong Salomo og Jørgen Hattemaker

Ifølge Adam er det en stor spread på menneskene som handler på IG, fordi de tilbyr en stor palett av ulike produkter. Mange tradere blir tiltrukket av bra chartfunksjoner, giring og rask execution, andre ønsker å tilgang til eksotiske produkter over hele verden.

– De større traderne har ofte flere meglerforbindelser, men tilbakemeldingen til oss er at hedginger er enklest å gjøre på IG selv om de har aksjer andre steder. Det er også en stor forskjell på ulike land. I Storbritannia handler de mye enkeltaksjer, fordi det er en skatt på å kjøpe aksjer i det ordinære markedet. Det slipper man når man handler CFD’er hos IG. I Norden er indeksprodukter som S&P500 , DAX og olje veldig populært.

IG var tidlig ute med å tilby handel i kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum. Kunder som velger å kjøpe Bitcoin hos IG, tar ikke eierskap over fysiske Bitcoin, men en CFD som speiler Bitcoinkursen. Det gjør at risikoen for hacks og bortkomne passord, forsvinner. Hos IG kan du alltid få tilgang til kontoen ved å legititmere seg.

– Bitcoin og kryptovaluta er veldig populært hos kundene våre i Norden, selv om det begynner å øke i resten av Europa. Flere og flere ser det som en naturlig del av porteføljen. Vi har til og med sett større banker og institusjoner som har undersøkt mulighetene for å handle kryptovaluta hos oss.

Kundene er optimistiske på Bitcoin

I skrivende stund er 87% av posisjonene på IG sin Bitcoinkontrakt long-posisjoner. Det betyr at kundene er optimistiske, og kanskje har benyttet seg av det store fallet i helgen til å kjøpe flere bitcoins.

– At kunder har ulike syn og posisjoner er veldig positivt. I slike produkter ser vi at kundenes long- og short-posisjoner netter ut hverandre og det betyr at IG slipper å gå i det fysiske markedet for å hedge sin nettoeksponering. Slik det fungerer er at vi også betaler kundene for å innta motsatte posisjoner i en bok som er skjev. For eksempel får du nå 7.5% årlig rente for å ligge short bitcoin over natten, fordi det er for mange long-posisjoner. Slik kan kundene skaffe seg en ekstrainntekt på sin hedge.

IG har nettopp lansert Turbo24, som er en listet turbowarrant og kan handels 24/5 direkte i grafen. Her er risikoen begrenset fra kjøpspunktet, og du kan tjene gode penger om du treffer riktig. Ifølge Adam skal IG rulle ute mange flere produkter i denne kategorien. Kanskje kommer det en Turbo24 på bitcoin en dag. 

Back