»  Guider  »  Spare i kryptovaluta med rente

Spare i kryptovaluta med rente

Kryptografen
calendar 23,august 2022
spare i kryptovaluta

Hvor får man best rente ved å spare i kryptovaluta? Vi sjekket hva avkastningen ligger på hos de 2 største tjenestene for kryptosparing. Eventuelt kan du velge staking, hvor du får automatiske utbetalinger ved månedsslutt av kryptoen du eier.

Tjenestene betaler deg rente ved at de låner ut kryptovaluta på dine vegne. I bytte får du en årlig avkastning på samme måte som en ordinær innskuddskonto.

OBS: Vær oppmerksom på at en sparekonto for kryptovaluta ikke er sikret på samme måte som en vanlig norsk bankkonto. Det er dermed ikke risikofritt å benytte slike spareprodukter.

Hvor får man best rente?

Vi vurderte kun renteavkastningen for såkalte stablecoins. Kryptografen kan motta kommisjon dersom du benytter deg av tjenestene.

TjenesteRenteBonusBonusvilkår
Blockfi7,25%10$ i BTCSett inn $100 – Hold 30 dager
Gemini6,90%10$ i BTCHandle for minst $100 innen 30 dager
Merk: Bonustilbudene gjelder kun for nye kunder.

Eksempel: Du velger å låne ut kryptovaluta verdt 1 million kr. Med en rente på 8,05% vil du motta 80.050 kroner i rente etter 1 år. Altså x10 av hva du kan forvente på en vanlig norsk sparekonto.

Husk at renten kalkuleres over ett år. Med andre ord vil det være rentes rente effekten som sørger for at avkastningen ender opp på 8,05%. Utover dette bør du vite følgende:

  • Kontoer for kryptosparing er ikke forsikret på samme måte som norske bankkontoer.
  • Det er lavest risiko involvert hvis du låner ut kryptovaluta i form av stablecoins.

Hvordan spare i kryptovaluta

Slik går du frem for å opprette en konto for kryptosparing.

  1. Få tak i den enheten du ønsker å spare/låne ut: Det enkleste er å benytte seg av eToro. De har det største utvalget i Norge blant børser registrert hos Finanstilsynet (over 110 stykk). Som eneste markedsplass lar de deg også bruke kort og PayPal.
  2. Åpne konto for kryptosparing: Gå videre ved å åpne en konto for å spare i kryptovaluta, for eksempel hos Gemini. Oppgi nødvendig informasjon og verifiser brukeren din.
  3. Finn adressen: Dette er adressen for innskudd som tilhører sparekontoen. Velg adressen som samsvarer med den enheten du handlet i steg 1.
  4. Last ned mobilappen: Last ned mobil-appen til etoro og logg deg inn. Nå er det på tide å sende over den kryptoen du ønsker å spare. Skriv inn adressen fra punkt 3 og kontroller nøye at de samsvarer.
  5. Send over det du ønsker å spare i kryptovaluta: Overfør midlene dine til sparekontoen. Sjekk at adressene samsvarer og at du bruker riktig nettverk for overføring (for eksempel ERC-20). Sørg deretter for at midlene overføres til riktig sparekonto etter innskuddet er gjennomført. Altså at du flytter de fra handelskonto til sparekonto.

Tips til å låne ut kryptovaluta

Kryptosparing er i prinsippet det samme som å låne ut kryptovaluta. Når du låner ut krypto burde du være bevisst på risikoen som følger med. Lavest risiko får du ved å låne ut kryptovaluta i form av stablecoins knyttet til nasjonale valutaer, slik som USD.

Et interessant punkt er at stablecoins som regel gir høyere avkastning enn andre typer krypto. Nedsiden er at du ikke får ta del i prisoppgangen dersom enheten begynner å stige i verdi. Et eksempel er Gemini Earn, som for øyeblikket betaler ut opptil 6,90% rente på sin egen stablecoin (GUSD), mens de betaler ut litt over 1% hvis du låner ut bitcoin.

Det kan være lurt å fordele utlån av kryptovaluta på tvers av 2-3 platformer. Gjør undersøkelser på forhånd og vær forsiktig med å ikke låne ut mer kryptovaluta enn du har råd til å tape. Mangelen på en forsikring mot mislighold gjør at du risikerer å tape penger.

TIPS: Spar aldri i krypto via Tether. Det er sådd mye tvil om hvorvidt tether faktisk er «backet» på en 1-1 ratio mellom USDT og USD.

Her er 3 andre gode grunner til å låne ut krypto:

  • Du får avkastning på krypto som du ønsker å låne ut over lang tid, fremfor at de sitter rolig i en lommebok.
  • Du fordeler risiko, særlig hvis du allerede har pengene stående hos en handelsplatform.
  • Velg alltid en regulert og pålitelig platform hvis du skal låne ut krypto over tid. Risikoen for mislighold er alltid til stede, men den faller hvis du styrer unna useriøse aktører som ikke deler informasjon om beholdningene sine.

Få en innskuddskonto for kryptovaluta

Den enkleste måten å beskrive produktene er som en innskuddskonto for kryptovaluta. Du setter inn beholdningen din og ser at pengene vokser over tid.

En innskuddskonto for kryptovaluta vil derimot skille seg fra en vanlig bankkonto. Som nevnt har du ingen forsikring mot mislighold, og for det andre er det ikke mulig å få avkastning på vanlige nasjonale valutaer.

I eksempelet nedenfor ser du hvordan tjenesten til Gemini Earn fungerer. Balansen din oppdateres ved midnatt og du kan dermed følge utviklingen fra dag til dag.

Det er verdt å nevne at avkastningen vil være den årlige renten du mottar ved å spare i krypto. Avkastning vil derfor være basert på rentes rente effekten. Med andre ord, hver gang det legges til ekstra renteinntekter så vil denne avkastningen også generere mer i inntekter.

Her ser du hvordan brukerflaten fungerer i praksis.

spare i kryptovaluta med rente

Legg merke til at de har inkludert informasjon om de ulike rentesatsene som betales for hver type kryptovaluta og stablecoin.

Risiko ved å opprette sparekonto for kryptovaluta

Sparekontoer for kryptovaluta medfører risiko. For det første er ikke pengene forsikret slik vi er vant til med norske sparekontoer.

I Norge får vi refundert opptil 2 millioner kroner per konto, per bank – via bankenes sikringsfond. Det er en type forsikring, i tilfelle banken skulle gå over ende.

Denne garantien gjelder altså ikke ved sparing i krypto. Derfor er det ekstra viktig å velge store og pålitelige selskaper.

For ja, det finnes andre tjenester som gir 1-2% høyere avkastning ved sparing i krypto, men vi har ikke inkludert disse her da vi mener risikoen er for høy.

Det har også vært knyttet stor usikkerhet til Celcius, som er en annen låneplatform med avkastning på innskudd. Nylig kom det frem at de hadde tapt over 50 millioner dollar på en investering i et fin-tech selskap knyttet til kryptovaluta.

Blockfi er også en kontroversiell aktør, enda det har vært langt færre anklager rettet mot den amerikanske sparegiganten. Så langt har ingen av disse selskapene gått konkurs eller motsatt seg å betale ut investorenes penger.

Derimot er det viktig å følge et «føre-var» prinsipp ved å redusere risikoen så mye man kan på egenhånd, før man setter over store beløp til disse platformene.

Hva skjer i bakgrunnen?

Når du mottar rente på krypto betyr det at du låner ut kryptovaluta til andre motparter. Platformen tar til gjengjeld et vederlag for å formidle lånet, litt på samme måte som en megler av verdipapirer.

Som regel er motparten en profesjonell aktører, som spesialiserer seg i å skape avkastning ved hjelp av ulike strategier i kryptomarkedet. Det er derfor en viss risiko forbundet med å spare i krypto ved å låne ut penger til en tredjepart.

De aller fleste tjenestene som tilbyr deg å spare i kryptovaluta gjør dette via såkalte «låste kontrakter».

I all enkelhet må du erverve kryptovaluta som Bitcoin eller for eksempel Ethereum, som du deponerer i en sparekontrakt. Denne blir da låst for utlån, det vil si at så fort du trekker pengene ut så faller renteopptjeningen bort.

Dine låste kryptoverdier blir lånt ut til profesjonelle aktører, eller fristilles på annen måte for de som betaler for innlån.

Målt opp mot vanlig bankvirksomhet

I bankverdenen fungerer det på samme måte da du som innskuddskunde får renter på pengene du har lånt ut til banken.

Forskjellen er at marginene i den tradisjonelle finansverden tilfaller banken, og rentenivået er historisk lavt siden finanskrisen. Det skyldes kontinuerlig trykking av penger fra sentralbankene. Ved å låne ut kryptovaluta får du en større andel av avkastningen.

Utlån av krypto gir svært god avkastning og det er mulig å doble pengene sine etter 10 år på grunn av rentes rente effekten. Som sagt er det også en betydelig finansiell risiko inkludert, noe som ikke burde undervurderes.

Det finnes mange gode grunner til å spare i krypto fremfor å holde på pengene selv. For det første er det en fin metode for å oppnå meravkastning på beholdningen. Vårt tips er at du ikke setter inn alle midlene dine på sparekontoen. Spre heller risikoen ved å holde kontroll over noe av verdiene selv.

Hvor mye bør jeg spare i kryptovaluta?

Begrens beløpet du sparer i kryptovaluta til maks 15-20% av nettoformuen din. Spar aldri mer i krypto enn du har råd til å tape og vær bevisst på at det medfører økonomisk risiko.

Er det risiko forbundet med å spare i kryptovaluta?

Ja. Årsaken er at kontoer for sparing i kryptovaluta ikke er forsikret på samme måte som norske bankkontoer (via banksikringsfondet). Enda sjansen for dette anses for å være lav, er det viktig å fremheve risikoen.

Hvorfor får jeg så høy rente på kryptovaluta?

Det er særlig 2 ting som gir deg høy rente ved sparing i kryptovaluta. 1) Selskapene låner ut innskudd til hedgefond, banker og andre institusjonelle kunder og 2) de tilbyr lån til kunder som ønsker å stille egen krypto som sikkerhet i bytte mot fiat (ekte penger), og dermed unngå at kryptobeholdningen beskattes. Platformer som lar deg spare i kryptovaluta tjener penger på differansen i renten de betaler deg og hva de mottar fra kundene sine.

Stiller kundene sikkerhet?

Både ja og nei. Privatkunder stiller sikkerhet for sine lån, ved å legge inn egen krypto. Faller prisene for lavt vil beholdningen tvangsselges for å dekke inn lånet. Derimot er det kjent at institusjonelle kunder ikke stiller sikkerhet. Ett eksempel er Genesis Capital, som betaler rente på kryptovaluta ved å tilby ulike produkter til hedgefond.

Back