Flere av spareproduktene i kryptomarkedet gir deg 9% eller mer i årlig rente, hvis du setter inn kryptovaluta i en låst kontrakt.

Hos den amerikanske kryptovalutabanken Blockfi vil du for eksempel kunne sette inn DAI, til en årlig rente på 9%. Blockfi gir deg i tillegg bitcoin verdt 10 dollar (ca. 100 kroner) når du har overført dine første 1.000 kroner.

Nylig kom det frem at verdier plassert i spareprodukter på blokkjeden passerte $1 milliard, og veksten i dette markedet var 137.2% i 2019.

Men hvordan kan du som nybegynner tjene over 9% rente ved å spare i kryptovaluta?

Låste kontrakter

De aller fleste tilbyderne av spareprodukter i kryptomarkedet gjør dette gjennom automatiserte kontrakter.

I all enkelhet må du erverve kryptovaluta som Bitcoin eller for eksempel Ethereum, som du deponerer i en sparekontrakt. Denne blir da låst for utlån, det vil si at så fort du trekker pengene ut så faller renteopptjeningen bort.

Dine låste kryptoverdier blir lånt ut til profesjonelle aktører, eller fristillt på annen måte for de som betaler for innlån.

En kryptobørs kan fore eksempel være en lånekunde som trenger å låne inn Bitcoin fordi tradingkunder på børsen har ønsket å “gire” sin posisjon. Tradingkunden betaler rente eller avgift til kryptobørsen, som igjen betaler spareproduktet for innlånet.

Til slutt sitter du og tjener gode renter på at en tradingkunde på en fremmed børsplattform ønsker å betale for å låne dine Bitcoins.

Målt opp mot vanlig bankvirksomhet

Det er akkurat slik det foregår i vanlig bankverden, der du som innskuddskunde får renter på pengene som er lånt ut til boliglån.

Forskjellen er at marginene i tradisjonell finansverden, tilfaller banken, og rentenivået er historisk lavt siden finanskrisen. Det skyldes kontinuerlig trykking av penger fra sentralbankene

I kryptomarkedet er det ofte avgrensninger på inflasjon og antall tokens. Det vil for eksempel aldri finnes mer enn 21 millioner Bitcoins. Skal du da låne Bitcoins, er du avhengig av at noen låner dette ut, og da har renten endt på mellom 6-9%.

Det blir ansett som en svært god avkastning, og gjør at du dobler pengene dine på 10 år på grunn av rentes rente.

Kan være risikabelt å spare kryptovaluta

Skal du først spare kryptovaluta langsiktig burde du være forsiktig med hvilken kryptovalutabank du velger.

Det har eksempelvis vært knyttet stor usikkerhet til Celcius, som er en annen låneplatform med avkastning på innskudd. Nylig kom det frem at de hadde tapt over 50 millioner dollar på en investering et fin-tech selskap knyttet til kryptovaluta.

Blockfi er også en kontroversiell aktør, enda det har vært langt færre anklager rettet mot den amerikanske sparegiganten. Så langt har ingen av disse selskapene gått konkurs eller motsatt seg å betale ut investorenes penger.

Kryptografen nyhetsbrev