»  Innsikt  »  Okse i bjørnekostyme?

Okse i bjørnekostyme?

Roger Valestrand
calendar 20,mai 2022

Richard Paulsen er en av få i Norge som med suksess og innsikt sjonglerer investeringsobjekter både innenfor de tradisjonelle finansielle markedene og kryptovaluta. Han har en velkjent penn og stemme. Ukentlig serverer han flere tusen nordmenn med et makroøkonomisk nyhetsbrev. Han står bak den populære podcasten Rapporten og er aktiv som seed-investor i 8 start-ups, hvorav ett (Yesboss.no) ledes av han selv. 

De som har fulgt han tett de siste årene har neppe unngått å legge merke til den bunnsolide optimistiske forankringen. Ofte skiller han seg ut fra den krumryggede mengden med positive makroøkonomiske betraktninger i utfordrende tider.  

Med to års pandemi, etterfølgende supply chain problematikk –  avløst av krig på det europeiske kontinent, urovekkende høye inflasjonstall og illrøde børser verden over, blir det naturlige spørsmålet å stille, om oksen har vært nødt til å finne frem bjørnekostymet? 

Selv om Paulsen anser det som en sport å lete etter triggere til prisoppgang og generell optimisme, er han samtidig klar på at han ikke driver med selvbedrag. 

“Nasdaq er ned 25%. Bitcoin har halvert seg fra toppen og andre kryptoprosjekter jeg følger er ned 70-90%. Det kaller jeg bear-market.”

Mens de lærde strides om mulighetene for at verdensøkonomien er på vei inn i en regelrett resesjon, er Paulsen mer avdempet i forhold til de store dommedagsprofetier. Han mener først og fremst at ordet resesjon tar opp mer plass i skolebøker og avisartikler, enn han tror det gjør i hodet på den jevne investor. 

“Dette er en naturlig nedkjøling fra sentralbankene. Økonomien ble så varm, at prisene begynte å stige. Det vi kaller inflasjon. Nå trykker sentralbankene inn bremsen ved å heve renten. Verden går ikke under, vi skal bare kjøles ned en periode.”

For oss som ikke hadde hoppet ut av barneskoene på 70 og tidlig 80 -tallet, er dagens nyhetsbilde historisk, sett fra et økonomisk perspektiv.

Det er første gang vi opplever at ordet inflasjon er blitt en del av det generelle nyhetsbilde. Selv om diverse spinn-doktorer jobber overtid med å begrave de underliggende og fundamentale årsakene til det økonomiske bildet, opptar inflasjonen en stadig økende del av befolkningen – og mange ville gladelig tatt i mot en krystallkule å kikke inn i når det gjelder inflasjonens videre utvikling. 

Paulsen tror selv vi kan se fallende inflasjonstall når vi nærmer oss høsten og har problemer med å se for seg noe i nærheten av hyperinflasjon. 

“Økonomien er så dynamisk at dyrere priser også vil føre til mindre etterspørsel. Ting har en tendens til å justere seg selv. Vi hadde overlevd uten en sentralbank også.”

Han fortsetter med å påpeke at fallende inflasjonstall til høsten er et optimistisk bull case, men klarer å underholde tanken om at vi da vil se spekulasjon oppstå rundt en potensiell tidlig rentetopp.

“Nå er det usikkerhet rundt hvor mye FED må stramme til. På vei opp begynner investorene å tenke at kanskje ikke FED trenger å stramme til så mye mer. Kanskje de til og med vil overraske positivt ved å snakke rentebanen ned igjen.”

I løpet av de siste månedene har Wall Street sett milliardverdier fordufte. Stigende inflasjon gjør investeringer i såkalte fixed income instrumenter til ren tapsbutikk og krypto-universet har begynt å ha siktbar vei igjen, etter tidenes stablecoin kollaps.

På spørsmålet om dette har potensialet til å kulminere i det totale finansielle ragnarok, er Paulsen halvveis tilbake på den optimistiske okseryggen.  

“Jeg tror ikke noe på det. Markedsøkonomien står støtt i verden og priser har en tendens til å justere seg selv over tid. Husk også at det er noen milliarder mennesker som står opp hver dag for å forbedre livet sitt økonomisk. Det er en kraft du aldri skal kjempe i mot.”

At krypto og Bitcoin også har fått gjennomgå under de siste måneders omrokeringer i finansmarkedene, er for mange en direkte brytning med narrativet om at disse skal være trygge investeringer i inflatoriske tider.

En løsrivelse fra korrelasjonen med bevegelsene i de tradisjonelle markedene har blitt diskutert, uten bombastiske uttalelser den ene eller den andre veien. Paulsen konstaterer uansett, at selv om den absolutt beste historien som har blitt fortalt om Bitcoin, er den om Bitcoin som beskyttelse mot inflasjon, så er det ingenting som tyder på at historien for alvor har nådd de store pengene.

“Det er et unektelig faktum at det kun vil være 21 millioner bitcoins. Samtidig kan det være uendelig mange dollar f.eks. Beklageligvis handler Bitcoin i tandem med andre risk assets.”

Et annet kjempemarked som flere spår står ovenfor sitt første regelrette bear market på godt og vel 40 år – er obligasjonsmarkedet.

Mens flere makroøkonomer som for lengst har omfavnet Bitcoin klarer å se en naturlig vei for at midler på vei ut av disse markedene vil dryppe på Bitcoin, er Paulsen mer skeptisk. 

“Bitcoin som alternativ til obligasjoner? Da vil jeg nok heller tenke i retning av DeFi produkter. Jeg vet at mange er negative til obligasjoner da disse har falt, fordi renten skal opp. Vi må samtidig huske at det er mange penger på sidelinjen. Disse kan like så godt vente til det er attraktivt å kjøpe 10 årige amerikanske t-bonds igjen.”

Resesjon eller ei. Økonomisk nedkjøling eller oppvarming. Det koker godt i markedene samtidig med at tap realiseres og penger jakter nye trygge havner. Flere indikatorer ser like faretruende ut som de gjorde før finanskrisen i 2008 og innen pandemien for alvor startet å skape problemer i 2020.

Hvordan verden ser ut når år 2022 nærmer seg slutten, er få forunt å uttale seg sikkert om. Kryptografen ansetter uansett en noe motvillig Paulsen til å bryne seg på oppgaven:

“Markedet kommer til å svinge mye. Vi kommer til å sette nye lows gjennom sommeren. Det kommer flere smeller blant fond og selskaper på børsen. I krypto-markedet går Bitcoin ned på $20k-tallet et sted. Det kommer flere kriser som Luna og UST. Avisene vil skrive om systemrisiko og stablecoins, uten å forstå hverken risikoen eller systemet. Alt kulminerer i et krakk i September/Oktober, der Jerome Powell kommer til unnsetning ved å si at fordi asset prisene har falt så mye, kanskje de ikke trenger å heve rentene allikevel. Deretter starter et 5-7 år langt bull-market som tar aksjeprisene til nye all-time highs og Bitcoin til $100.000”

 

Back