Betale med Bitcoin

Betalinger med oppgjør i Bitcoin er relativt enkle å gjennomføre. Her ser du hva det krever.

Lars Gundersen
Oppdatert 27,mars 2024

Her ser vi nærmere på de ulike alternativene som finnes, inkludert tekniske detaljer om overføringer med Bitcoin. Det innebærer opprettelse av en bitcoin lommebok og hvordan selve betalingen gjennomføres.

Slik går du frem

Den enkleste måten å utføre en betaling med bitcoin er å benytte lommeboken til en børs.

1. Opprett konto

Før du kan betale med bitcoin må du sette opp en adresse som er kompatibel med BTC-blokkjeden.

Den raskeste metoden er den norske børsen Firi.no. Ved å bruke koden bonus10 vil du samtidig motta 55 kr i bitcoin som en velkomstgave.

Forvent å bruke et sted mellom 2-5 minutter på kontoåpning, gitt at du bruker bankID til verifisering. Målet er å få tilgang til bitcoin-lommeboken deres, slik at du kan betale til andre BTC-adresser.

2. Skaff BTC

Før du kan betale med bitcoin må du skaffe deg BTC. Sett inn pengene du ønsker å bruke før du går til delen av siden som heter invester. Legg inn en ordre for hvor mye bitcoin du ønsker. Du kan gjennomføre en betaling med bitcoin umiddelbart etter transaksjonen er gått gjennom.

Tips: Betalinger med bitcoin koster penger i form av et overføringsgebyr. Sørg for at balansen din dekker både beløpet du ønsker å overføre, pluss gebyret.

3. Betal med bitcoin

Gå til delen av siden som heter overfør og klikk på send krypto. Velg deretter bitcoin som betalingsmetode. Klikk på pilene for å velge om beløpet du sender skal oppgis i kroner eller bitcoin. Etter du har lagt inn beløpet klikk på neste og legg inn adressen. En bitcoin adresse vil ha mellom 26-35 alfanumeriske tegn. Vær varsom med å kontrollere at informasjonen stemmer da betalinger ikke kan reverseres i ettertid. Betal med bitcoin og verifiser overføringen din med bankid.

betal bitcoin hos firi

4. Spor overføringen

Bitcoin-betalinger kan spores på blokkjeden hvor det fremgår data om avsender, mottaker, dato, størrelse og annen metadata. Navn eller personlig identifiserbar informasjon vises derimot ikke.

For å spore en betaling vil børsens innebygde blokkjedeutforsker være det enkleste verktøyet. Du finner oversikten på tilnærmet samme sted, under overfør og transaksjoner. Når en betaling er godkjent vil den dukke opp her sammen med alle andre overføringer du gjør via tjenesten. Nedenfor ser du et bildeeksempel av en bitcoin-overføring. Ved å klikke på transaksjons-ID vil du videresendes til en blokkjedeutforsker som har mer informasjon.

spore bitcoin transaksjon

Et alternativ er å bruke en tjeneste som btcscan.org. Kopier over transaksjons ID og lim det inn i feltet hos blokkjedeutforskeren.

Hva du bør vite om å betale med bitcoin

Når det bitcoin-transaksjoner er det noen viktige ting du burde kjenne til før du setter i gang. Her har vi oppsummert en del nyttig informasjon.

Enheter

På samme måte som vi stykker opp norske kroner i øre, kan Bitcoin deles opp i ulike enheter. Den minste enheten kalles Satoshi (ofte forkortet til sat).

  • 11000Millbitcoin
  • 11000000Microbitcoin
  • 1100000000Satoshi

Dette har ingen spesiell praktisk betydning, gitt at du ikke trenger å vite begrepene når du overfører eller betaler i Bitcoin.

5 metoder

  • Overfør Bitcoin via lommeboken til en børs (enklest).
  • Overfør penger til en tjeneste som aksepterer kryptobetalinger.
  • Bruk et krypto betalingskort for å konvertere bitcoin til kontanter.
  • Kjøp et gavekort ved hjelp av Bitcoin som du kan bruke hos butikker.
  • Betal Bitcoin direkte fra din private lommebok til en annen privatperson.

Betalingsgebyr

Bitcoin benytter en desentralisert blokkjede basert på konseptet ved navn proof-of-work. Datamaskiner benytter energi for å løse komplekse matematiske algoritmer, som igjen verifiserer betalingene på blokkjeden. For å insentivere bidrag til validering kreves det et transaksjonsgebyr.

Størrelsen på gebyret varierer i henhold til hvor mange som utfører betalinger samtidig på bitcoin-nettverket. Desto høyere betaling minere får, jo høyere prioritet gir de transaksjonen. Nedenfor ser du en graf hentet fra nettsiden til bitinfocharts.com. Den strekker seg over tid, og viser snittkostnaden per bitcoin betaling målt i USD.

Som du kan se gikk transaksjonskostnaden i taket i løpet av 2021, på toppen av den siste kryptobølgen. Da steg betalingsgebyret til nærmere 60 USD per transaksjon.

Bildet kan forstørres. Viser historisk snittkostnad per betaling gjort med bitcoin. Kostnad oppgitt i USD.

Børser og vekslingstjenester vil i tillegg ofte legge til sitt eget gebyr, som en ekstra inntektskilde. Det kan føre til at bitcoin blir usedvanlig dyrt å overføre. For å redusere kostnaden kan du bruke din egen lommebok, noe vi ser på i neste avsnitt.

Overfør på egenhånd

Med en bitcoin-lommebok kan du utføre betalinger på egenhånd. Dette er applikasjoner som spesialiserer seg på oppbevaring av bitcoin og andre typer krypto. Her ser du en liste over de 3 mest brukte bitcoin-lommebøkene.

Utfordringen ved å overføre BTC er at du først må få tak i en beholdning du kan sende. Derfor mener vi at børsalternativet er det enkleste, hvertfall for nybegynnere.

QR koder

QR koder står for quick response code og det er en teknologi som har eksistert i lang tid. QR koder har også gjort det mye enklere å betale med bitcoin til ulike mottakere.

Fremgangsmåten vil variere litt avhengig av hvilken app du bruker til å sende bitcoins. Det viktigste du burde vite er at det lar deg scanne koder, hvorpå adresser automatisk fylles ut. Det sparer deg for mye tid og energi.

Hvor lang tid tar overføringen?

I snitt vil en betaling med bitcoin ta alt fra 30 minutter til 3 timer. Hastigheten påvirkes av gebyret som betales og hvorvidt transaksjonen prioriteres av minere. Hovedregelen er at mottakere vil kreve 3 bekreftelser før de krediterer beløpet til kontoen din. Det varierer likevel og i noen tilfeller kan det kun kreves 1-2 bekreftelser.

Back