Kryptovaluta

Kryptovaluta er digitale og desentraliserte valuta der Bitcoin er det mest kjente eksempelet. De har flere bruksområder, inkludert digital verifisering, samt overføring og lagring av verdier. Transaksjoner kan spores på blokkjeden.

Anbefalt innhold

Ofte Stilte Spørsmål og Svar

Hvor får man tak i kryptovaluta?

Kryptovaluta omsettes på regulerte tjenester. Her ser du en oversikt over børser og meglerhus.

Er krypto lovlig i Norge?

Kryptovaluta er lovlig i Norge, både for eierskap og investeringer. For å drifte en kryptotjeneste lovlig i Norge må selskaper registrere seg hos Finanstilsynet.

Hvem styrer kryptovaluta?

Med noen få unntak er nesten alle kryptovaluta desentralisert, som betyr at ingen enkeltpersoner styrer eller kontrollerer kryptovaluta direkte. Ett eksempel er bitcoin, hvor det er minerne, kollektivt, som styrer enheten.

Er kryptovaluta skattepliktig?

Gevinster på kryptovaluta er skattepliktig, på lik linje med andre kapitalinntekter. Per 2024 betaler du 22 prosent skatt på overskudd.

Er krypto trygt?

Det varierer. Kryptovaluta har tiltrukket seg mange svindlere og useriøse aktører de siste årene. For å sikre deg må du benytte en regulert tjeneste og holde deg til krypto med en etablert historie og bruksområder.

Hva er en ICO?

ICO er en forkortelse for Initial Coin Offering og tidspunktet hvor grunnleggere av et kryptoprosjekt selger deler av beholdningen til nye investorer fra offentligheten, på samme måte som en børsnotering.

Bitcoin

Utforsk Kryptovaluta