»  Kryptovaluta  »  Tether (USDT) – Hva du bør vite

Tether (USDT) – Hva du bør vite

Nicolai Qvale Fredriksen
calendar 22,januar 2021

I dag er stablecoins en sterkt fremvoksende klasse av krypto-assets som begynner å finne bruksområder utenfor trading-verden, inkludert sektoren for cross-border-payments (Transaksjoner og betalinger på tvers av landegrenser)

Selv om USDT sitter på stablecoin-tronen, har konseptet blitt omfavnet av en av verdens største selskaper. Facebook kunngjorde i 2019 at de satset mot å lansere sin egen stablecoin, kalt Libra – senere omdøpt til Diem.

Selskapet som står bak markedets første og mest brukte stablecoin, heter Tether Limited. De driver en plattform som spesialiserer seg på å utgi blokkjede-baserte assets hvor verdien er støttet av prisen på stats-støttede valutaer – fiat.

Mange tror kanskje at Tether kun har en stablecoin for den amerikanske dollaren (USDT), men selskapet har i tillegg utgitt stablecoins for kinesisk Yuan (CNHT), og Euro (EURT) i tillegg til en stablecoin som representerer 1.oz (ca 30gram) gull (XAUT).

Tether oppstod så tidlig som i 2010, da teknologer begynte å spekulere i om man kunne modifisere bitcoin slik at den digitale valutaen kunne representere andre assets.

USDT

Da selskapet lanserte USDT (Realcoin på lanseringstidspunktet) i 2014, var ideen å gjøre fiat mer kompatibelt med krypto-assets som i tillegg kunne handles 24/7 på globale markeder. Verdien av en USDT, er i likhet med andre stablecoins utgitt av Tether, 1:1 med fiatvalutaen den representerer.

Hver USDT-token kan innløses for en tilsvarende amerikansk dollar som er under forvaring av Tether Limited. Den totale verdien av alle USDT sies å være lik selskapets reserver.

Når en USDT blir «minted» og utstedt, kan den overføres, lagres og brukes av en rekke virksomheter (børser, wallets, finansielle tjenester) samt individuelle tradere som ønsker å unngå den noen ganger ekstreme volatiliteten i kryptovalutamarkedene.

Fra og med 2020 er USDT fortsatt den største og mest brukte stablecoinen, med en markedsverdi på over $25 milliarder på Ethereum nettverket.

USDT siste uken

Hvordan opererer Tether?

Tether Limited aksepterer fiat-innskudd og uttak på vegne av kunder, og er ansvarlig for å «minte» og ødelegge Tether-tokens i samsvar med reservene de administrerer.

Tether ble opprinnelig lansert og utstedt på Bitcoin blokkjeden via Omni Layer-protokollen, en plattform som brukes til å lage og handle digitale eiendeler «på toppen» av Bitcoin.

Denne teknologien muliggjør minting og ødelegging (burning) av Tether-tokens basert på custody beløpet. Antallet tethers i sirkulasjon kan også spores og rapporteres via protokollen.

Tethers ledger er lagret på Bitcoin blokkjeden takket være Omni, og plattformen Omni Explorer, lar brukerne se sine bekreftede transaksjoner. Tether er også tilgjengelig på andre blokkjeder som Ethereum (ETH), Tron (TRX) og EOSIO (EOS). Dette tillater oppretting av nye assets på nevnte blokkjeder.

Per dags dato, er det største markedet for USDT på Ethereum blokkjeden.

Hvordan har Tethers verdi?

Som tidligere nevnt, har stablecoins blant annet verdi fordi de tilbyr tradere et kraftig verktøy for å unngå den til tider ekstreme volatiliteten i kryptovalutamarkedene.

For eksempel: Flytter du verdier til USDT, kan en trader redusere risikoen for eksponering mot et plutselig prisfall på kryptovalutaer. Å eie USDT (i motsetning til fysiske amerikanske dollar) fjerner også transaksjonskostnader og forsinkelser som svekker utførelsen av handel i kryptomarkedet.

Børser har også brukt Tether som et verktøy som gjør det mulig for dem å øke antallet tilbudte handelspar, samtidig som det hjelper til med å legge til rette for finansiell aktivitet i geografiske områder der fiat-handel ikke er tilgjengelig.

Ikke alltid 1:1

Imidlertid har Tethers verdi noen ganger har svingt over, og under ønsket nivå. Prisen har for eksempel blitt påvirket av tillit til om Tethers var fullt støttet av custody assets hos Tether Limited.

Er USDT scam, og hva betyr egentlig full backing?

Tether har alltid hevdet de har fiat-backing for alle verdier de har utstedt i USDT, altså 1 USD i banken pr 1 USDT utstedt. De var lenge svært motvillige til å offentliggjøre internregnskap, men det ble til slutt offentliggjort i 2019 at det faktiske backing-tallet var rett under 75%.

Videre er det blitt diskutert rundt om hvorvidt Tether med USDT er del av en stor scam som har som mål å pumpe opp bitcoin-markedet i verdi. Tether har følgelig også blitt saksøkt av Attorney General i staten New York, og saken ligger ann til å bli avgjort i løpet av de neste 30 dagene.

Kryptografen er kjent med kritikken som har oppstått rundt Tether og USDT den siste tiden, og jobber for øyeblikket med en oppfølger til temaet.

Norges Bank og digitale sentralbankpenger

Selv om digitale sentralbankpenger ikke er akkurat det samme som stablecoins, så har de mange likheter. Norges Bank har annonsert at de er i utviklingsprosessen om å utvikle en digital krone. Kryptografen var tilstede under webinaret tidligere i høst.

Back