»  Guider  »  Handle BTC

Hvordan Kjøpe Bitcoin – 4 enkle steg

Her finner du en gjennomgang av hva som kreves for å kjøpe bitcoin, inkludert ulike metoder for å investere i BTC.

Lars Gundersen
calendar 11,februar 2023

Du kan kjøpe bitcoin fra Norge på flere måter, inkludert hos meglere, børser og privatpersoner. En annen mulighet er å investere i BTC indirekte gjennom aksjer eller derivater med eksponering mot kursutviklingen.

Begynn med å bestemme hvor du vil handle bitcoin. Vi anbefaler at du går via en regulert børs eller megler slik at risikoen for tap reduseres.

Her ser du 2 alternativer:

BEST UTVALG
IG
• Registrert hos Finanstilsynet.
• BankID verifisering & norsk filial.
• Tillater BTC long & short handel med 2:1 leverage.
• Fullforsikret kundekonti opptil 1 million kr.
Firi
• Registrert hos Finanstilsynet
• Norsk børs med bankID verifisering
• Få 55 kr v/kontoåpning med koden bonus10
• Delvis forsikret

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 72% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Denne guiden fokuserer på stegene som kreves for å handle bitcoin med avanserte funksjoner. Det er relativt enkelt å sette opp konto for å kjøpe bitcoin, men bruk av mer avanserte funksjoner krever litt ekstra kunnskap.

Slik kjøper du bitcoin

Å kjøpe bitcoin fra Norge er enkelt så fort du har bestemt hvor du vil handle og hvordan du ønsker å betale for kjøpet. Her følger en enkel forklaring av hvert steg. Du kan kjøpe bitcoin både direkte og indirekte. Det lønner seg som regel å handle bitcoin via en megler eller børs som tillater innskudd i NOK. Da slipper du unna vekslingsgebyrene.

  1. Velg megler eller børs

    Begynn med å velge hvor du ønsker å kjøpe bitcoin. Sammenlign kurser, spreads, gebyrer og innskuddsmetoder. En megler vil være best hvis du planlegger å handle for større beløp over kortere tidsperioder. Børser passer derimot bedre hvis du ønsker å eie bitcoin over lang tid.

  2. Åpne konto

    Åpne konto hos tjenesten du valgte. Tjenestene ovenfor aksepterer begge bankID som verifiseringsmetode. Hos noen meglere og børser blir du bedt om å sende inn fysiske kopier av pass, førerkort eller andre identifikasjonspapirer. Det tar litt lenger tid å åpne konto hos en megler, gitt at de må følge et strengere regelverk. Her må du verifisere deg, svare på spørsmål om erfaring og oppgi økonomisk informasjon.

  3. Gjør et innskudd

    Sett inn penger på kontoen ved hjelp av ulike betalingsmetoder. De fleste steder kan du gjøre innskudd med kredittkort, bank og PayPal. Hos noen norske børser er bruken av Vipps også tillatt.

  4. Kjøp bitcoin

    Når pengene er satt inn på kontoen din er du klar for å kjøpe dine første bitcoin. Oftest kalles markedet for BTC eller XBT, med handelspar denonimert i NOK eller USD. Gå til riktig marked og opprett din første ordre.

Mer om oppsett av konto

Her finner du flere detaljer om hvert steg som inngår når du skal åpne konto for å kjøpe bitcoin. Prosessen er tilnærmet lik hos alle meglere.

Velge kontotype

Begynn med å åpne konto før du legger inn navn, epost, brukernavn og passord. Legg merke til listen med dokumenter som meglerhuset anbefaler deg å lese. Under kontotyper velg CFD. Du kan eventuelt huke av for børshandlede produkter óg.

Personlige opplysninger

Du vil også få spørsmål om personalia, inkludert telefonnummer, personnummer og statsborgerskap.

Adresse

Megleren benytter adressen som en del av ID verifiseringen. Derfor er det viktig at du legger inn riktig informasjon.

Finansielle opplysninger

Europeisk lovgivning krever at meglerhus henter inn kunders finansielle opplysninger.

Eksempel på spørsmål:

  • Årsinntekt.
  • Hvor mye har spart opp.
  • Hvor pengene du bruker til å kjøpe bitcoin for stammer fra.
  • Om du er i fast arbeid.

Relevant erfaring og kunnskapssjekk

Før du får lov til å kjøpe bitcoin er megleren pålagt å sjekke at du forstår risikoen som følger med produktene de selger. Forvent i tillegg spørsmål om din erfaring med lignende produkter.

Listen over slike spørsmål er relativt kort. Du kan blant annet bli spurt om hvordan giring påvirker utfallet av en bitcoin-kontrakt. Så fort du har svart på disse spørsmålene er du klar for siste steg.

Dette er siste del av kundeskjemaet. Nedenfor ser du et eksempel.

Verifisering

Siste steg før du får kjøpe bitcoin er verifisering av ID. Benytt BankID på mobilen eller standard kodebrikke. Etter du har fylt inn informasjonen blir du automatisk verifisert.

Du kan også sende inn digitale kopier av dine ID-dokumenter via epost.

I noen tilfeller kan megleren måtte godkjenne kontoen manuelt. Det bør ikke ta mer enn et par timer, maks.

Gjør innskudd

Etter du har valgt korrekt kontotype, gå videre ved å klikke på knappen som heter Gjør Innskudd. Da får du opp følgende valg.

Sett inn midler ved hjelp av kort, PayPal eller vanlig bankinnskudd. Du må bruke en konto som står oppført i ditt eget navn.

Sett inn beløpet du vil handle for og gå videre.

5. Kjøp bitcoin

Velg mellom å kjøpe bitcoin som en CFD, eller som en warrant via Turbo24. CFD-er gir mer fleksibilitet og utvalg, men har også høyere risiko for tap.

Du har 2 valg. Du kan enten kjøpe bitcoin via Turbo24 (eneste som er tilgjengelig under børshandlede produkter), eller så kan du handle BTC via en CFD. Du finner en mer detaljert guide til krypto-trading med CFDer på denne siden.

Her kjøper vi bitcoin som et eksempel. De ligger tilgjengelig under børshandlede produkter.

  1. Velg Turbo24 som marked
  2. Velg bitcoin som ønsket kontrakt (under seksjonen for kryptovaluta)
  3. Bestem om du vil gå long eller short
bitcoin kontrakt
Følg disse stegene for å finne riktig marked.

En fordel med tjenesten er at de lar oss velge om vi vil satse på en opptur (long) eller nedtur i bitcoin (short).

Om ordretyper

I dette eksempelet kjøper vi bitcoin som en long kontrakt, som betyr at vi tror bitcoin vil stige i verdi. Legg merke til at det tilbys ulike nivåer med giring.

  • KO betyr knock out, og indikerer nivået der vi taper penger på kontrakten. I dette eksempelet kjøper vi bitcoin via kontrakten med lavest risiko.
  • Den gir oss en KO på 1501.51, som betyr at prisen må falle med over 95 prosent fra gjeldende nivå for at vi skal tape penger ved tvangsinnløsning. Leverage er satt til 2:1.

Fordelen med det som kalles for en turbowarrant er at de medfører lavere risiko for tap enn differansekontrakter. Produktet er strukturert på en måte som gjør det enklere å senke risikoprofilen når man kjøper bitcoin via et meglerhus.

Tips: Vi anbefaler alle å starte i det små. Gjør deg godt kjent med produktet før du setter inn større beløp.

Vi setter antallet kontrakter til 10. For økt kontroll bør du velge limit som ordretype slik at du bestemmer prisen selv. Klikk for å forstørre bildet.

Etter ordren din er gjennomført vil du finner den under det som heter posisjoner i kolonnen på venstre side. Vil du selge posisjonen til en gitt pris? Da kan du velge limit ordre og fastsette salgsprisen på forhånd.

Ulike ordretyper

Her kjøper vi bitcoin til markedskurs, enda det er mulig å legge inn en egen pris.

  • Limit lar deg bestemme inngangspris. Bestillingen fylles kun dersom noen andre selger til den prisen du tilbyr.
  • Marked betyr at du kjøper bitcoin til beste tilgjengelige pris, altså markedspris. Klikk her for å se en oppdatert bitcoin kurs.

Markedsordre koster ofte mer enn limitordre, enda det varierer mellom ulike børser og meglere. Det er uansett ikke ideelt å investere i bitcoin gjennom norske børser ettersom de har lavere likviditet. Det betyr at det er en stor avstand mellom beste kjøp og salgspris.

Tjenesten skiller seg også ut ved at gebyrer trekkes fra umiddelbart. Gebyret for å kjøpe bitcoin kalles for spread og er differansen mellom kjøp og salgskursen. I dette tilfellet ser vi at kostnaden utgjør 25,62 kr for en ordre på nesten 4000 kr. Det tilsvarer rundt 0,6 prosent i gebyr for å åpne handelen.

Viktige funksjoner

Enda ikke alle disse funksjonene ikke gjelder for warrants, bør du være kjent med de når du skal kjøpe bitcoin.

  • Stop loss (S/L). Lar deg sette en maksgrense for hva du er villig til å tape.
  • Take profit (T/P). Bestem når du ønsker å ta profitt ved å selge beholdningen. Med warrants legger du inn en limit ordre for salg.
  • Net Profit Loss (P/L). Viser hvordan posisjonen din har utviklet seg.

Tips: Åpne en demokonto først. Da kan du gjøre deg bedre kjent med hvordan prosessen fungerer.

Handle bitcoin som en differansekontrakt

De viktigste forskjellene:

  • Med et derivat kan du handle bitcoin kontrakter som går begge veier.
  • Kontrakter gires med 2:1, som gir deg dobbel eksponering med lånte penger.
  • Kundekonti er forsikret, i det usannsynlige scenario at meglerhuset skulle gå overende.

Ved å handle bitcoin gjennom en CFD-kontrakt vil likviditeten være bedre enn hos en tradisjonell børs.

Med en differansekontrakt kan du kjøpe bitcoin indirekte. Produktet er særlig populært blant norske investorer som vil tjene penger på midlertidige prissvingninger.

Det gir deg identisk eksponering mot bitcoin, med den forskjell at gebyrene kun utgjør en brøkdel av hva børsene krever, innledningsvis. Produktet er i tillegg forsikret, samtidig som du kan inngå både long og short-posisjoner.

Tabellen nedenfor oppsummerer forskjellene mellom “vanlig” spothandel hos en tradisjonell børs og bitcoin trading.

TjenesterBitcoin CFDBørs
Forsikret kundekonti?JaNei
Tillater short & long av bitcoin?JaNei
Leverage?Ja (2:1)Nei
Type handelIndirekteDirekte
RegulertJaNei*
Gebyr handelfra 0,02% spread (varierer)fra 0,7% (per handel)
Gebyr uttakNeiJa (fra 65 kr)
*Må registreres hos Finanstilsynet, men er ikke underlagt spesifikke reguleringer utover at de må følge lov om anti-hvitvasking og kundekontroll.
  • Leverage: Tillater deg å handle for mer enn innskuddet. Fungerer på samme måte som marginhandel hos norske meglerhus.
  • Short/long: Kan innta begge sider av handelen, f.eks hvis du tror kursen skal falle.
  • Forsikret: Kundekonti har forsikring, noe som ikke gjelder hos kryptobørser.
  • Regulert: Krever EU-lisens, samt registrering hos Finanstilsynet for å tilby tjenester i Norge.

Vær oppmerksom på at bitcoin trading med CFD kan være risikabelt ettersom du handler med giring.

For eksempel: En trader investerer i bitcoin for 50 000 kroner med leverage tilsvarende 2:1, som gir en total eksponering på 100 000 kroner.

Hvis prisen stiger med 50 prosent vil traderen tjene 50 000 kroner, minus gebyrer. Hvis prisen faller vil megleren måtte lukke posisjonen dersom halvparten går tapt. Det betyr at posisjonen stenges med tvang.

Derfor anbefaler vi deg å være forsiktig med hvor mye du satser som en andel av kontobalansen når du åpner en posisjon i bitcoin.

Kjøp bitcoin med Vipps

Ja. Det er lov å kjøpe bitcoin med Vipps i Norge. Ett eksempel er de norske selskapene Firi og NBX som begge lar deg bruke Vipps i bytte mot et gebyr på 3,9 prosent av beløpet. Vær oppmerksom på at du må ha verifisert deg før du kan benytte tjenesten.

Vipps har åpnet for at tjenesten kan brukes hos utvalgte børser som etterlever selskapets krav til kundekontroll. Dette til tross for at de skriver følgende i brukervilkårene sine.

Dersom du bruker Vipps på en måte som medfører risiko for hvitvasking av penger, for eksempel til kjøp og salg av kryptovaluta som Bitcoins (…) kan Vipps sperre din Vipps-profil.

Vipps.no – §6.4 Rettmessig bruk

I dette eksempelet kjøper vi bitcoin for 1000 kroner med Vipps.

Kjøp bitcoin med vipps
Kjøp bitcoin med Vipps på noen få sekunder (klikk for å forstørre bildet).

Kjøpe bitcoin med kredittkort

En annen mulighet er å kjøpe bitcoin med kredittkort, slik som VISA, Mastercard eller lignende. Her varierer det veldig hvilke børser og meglere som støtter kortbetaling, og det er en viss forskjell mellom kredittkjøp og debetkjøp.

Fordelen med å handle bitcoin med kredittkort er at kjøpet gjennomføres momentant, til forskjell fra bankinnskudd.

Til gjengjeld koster det mer i gebyrer, på lik linje med Vipps-kjøp. I noen tilfeller vi bruken av kredittkort anses som et kontantuttak, som medfører høyere rentekostnad for deg som forbruker.

Et siste moment er at det frarådes å investere i bitcoin eller andre kryptovalutaer ved å ta opp ny gjeld. Kredittkort er et gjeldsinstrument som krever alt fra 15 til 30 prosent effektiv rente. Det er tilnærmet umulig å profitere på en bitcoin investering, dersom det skal tilkomme høye renter på betalingsmetoden.

Kjøp bitcoin direkte via en børs

Bitcoin er den viktigste kryptovalutaen hos både norske og utenlandske børser. Her kjøper du bitcoin direkte, som du deretter kan velge å lagre på platformen eller trekke ut til din egen bitcoin lommebok ved behov.

Med børshandel er det en kjøper og selger som veksler bitcoin seg i mellom, til en avtalt pris.

Hvilken pris du oppnår avhenger av:

  • Omsetningsvolum.
  • Gebyrene som kreves.
  • Spread (forskjellen mellom kjøpspris og salgspris).

Som hovedregel koster det cirka 1-2 prosent å kjøpe bitcoin hos norske børser, målt i spread pluss gebyr. Det er relativt høyt, sammenlignet med å handle en bitcoin differansekontrakt.

Mer om gebyrer og kurtasje

Når du kjøper bitcoin vil du måtte betale en del ulike gebyrer, ofte kalt for kurtasje. Hvordan disse er strukturert avhenger av hvorvidt bitcoin handles direkte eller indirekte.

Direkte handel

Handler du BTC hos en børs kan du forvente å betale 3 forskjellige gebyrer.

  • Spread: Differansen mellom markedskursen og hva du betaler på kjøpstidspunktet.
  • Kjøpsgebyr: Hva børsen krever i betaling per ordre. Som oftest ligger det mellom 0,2 til 0,7 prosent per handel.
  • Uttaksgebyr: Gebyret er ment å dekke betaling til bitcoinminere, pluss en ekstrainntekt for børsen.

Innskudd er nesten alltid gratis, uavhengig av hvilken børs du bruker.

Indirekte handel

Velger du å kjøpe bitcoin indirekte vil du også se at gebyrstrukturen er en annen. Her har vi oppsummert de viktigste kostnadene.

  • Valutagebyr: Kun et mindre antall meglere tillater innskudd i norske kroner. Hvis NOK veksles til USD eller EUR vil megleren kreve et gebyr, oftest omkring 1-2 prosent av beløpet.
  • Spread: Måles gjerne i basispunkter og den utgjør differansen mellom hva du betaler for bitcoin hos megleren og den gjeldende markedskursen. Her kjøper du en bitcoin-kontrakt direkte fra megleren. Det er altså ingen motpart. Forvent å betale mellom 0,02 til 0,25 prosent i spreadgebyr.
  • Funding fee: Derivatbaserte kontrakter for bitcoin benytter en mekanisme for å tvinge kursen ned mot markedskursen. Av den grunn krever de en såkalt funding fee, som gjerne betales én gang per døgn. Denne varierer iht. etterspørsel og prispriss i markedet.

Fakta om Bitcoin Norge

Bitcoin Norge (også kjent som Bitcoins Norway) var en tidligere handelsplass som ble drevet av selskapet Bitcoins Norway AS og blant de eneste stedene man kunne kjøpe bitcoin i Norge. Selskapet ble ledet av Ole Andre Torjussen og var basert i Stavanger.

Selskapets underleverandør, AlphaPoint, ble i løpet av 2019 hacket, noe som førte til at Bitcoin Norge sjefen valgte å tvangsselge brukernes beholdning i første halvdel av 2019.

Som et resultat ble Ole Andre Torjussen saksøkt personlig for 10 millioner kroner, samtidig som Økokrim innledet etterforskning. Sistnevnte valgte å henlegge saken, samtidig som Bitcoin Norge vant rettsaken mot sine tidligere kunder.

Kryptografen gjorde et intervju med Bitcoin Norge sjefen i 2019, der han uttrykte et sterkt ønske om å tilbakebetale alle penger som kundene hadde tapt.

Relatert innhold: Hvordan selge bitcoin til NOK?

Mer om gebyrer og kurtasje

Når du kjøper bitcoin vil du måtte betale en del ulike gebyrer, ofte kalt for kurtasje. Hvordan disse er strukturert avhenger av hvorvidt bitcoin handles direkte eller indirekte.

Direkte handel

Handler du BTC hos en børs kan du forvente å betale 3 forskjellige gebyrer.

  • Spread: Differansen mellom markedskursen og hva du betaler på kjøpstidspunktet.
  • Kjøpsgebyr: Hva børsen krever i betaling per ordre. Som oftest ligger det mellom 0,2 til 0,7 prosent per handel.
  • Uttaksgebyr: Gebyret er ment å dekke betaling til bitcoinminere, pluss en ekstrainntekt for børsen.

Innskudd er nesten alltid gratis, uavhengig av hvilken børs du bruker.

Indirekte handel

Velger du å kjøpe bitcoin indirekte vil du også se at gebyrstrukturen er en annen. Her har vi oppsummert de viktigste kostnadene.

  • Valutagebyr: Kun et mindre antall meglere tillater innskudd i norske kroner. Hvis NOK veksles til USD eller EUR vil megleren kreve et gebyr, oftest omkring 1-2 prosent av beløpet.
  • Spread: Måles gjerne i basispunkter og den utgjør differansen mellom hva du betaler for bitcoin hos megleren og den gjeldende markedskursen. Her kjøper du en bitcoin-kontrakt direkte fra megleren. Det er altså ingen motpart. Forvent å betale mellom 0,02 til 0,25 prosent i spreadgebyr.
  • Funding fee: Derivatbaserte kontrakter for bitcoin benytter en mekanisme for å tvinge kursen ned mot markedskursen. Av den grunn krever de en såkalt funding fee, som gjerne betales én gang per døgn. Denne varierer iht. etterspørsel og prispriss i markedet.

Vanlige spørsmål og svar

Er det lov å kjøpe bitcoin i Norge?

Det er lov å kjøpe bitcoin i Norge, såfremt du har har fylt 18 år og kan verifisere identiteten din med BankID eller Vipps. Du kan også handle via lisensierte EU-meglere.

Hva koster det å handle?

Hos børser vil du betale rundt 0,7 prosent per kjøp av bitcoin. Meglere krever lavere gebyr i form av spread, men renter over tid ved bruk av giring. Meglere er derfor det billigste alternativet, innledningsvis.

Er beholdningen forsikret?

Hos meglere med lisens i EU er verdiene dine forsikret for opptil 1 million kroner. Hos børsene varierer det, da noen har egen “delvis” forsikring via tredjepart, mens det er en mangel hos andre.

Er det lurt å investere i bitcoin?

Bitcoin er en investering som medfører risiko. Det kommer av at prisene svinger mye på kort tid. Bitcoin kan derimot være en lur investering såfremt det utgjør en mindre andel av porteføljen og holdes over lang tid.

Back