Hvordan Kjøpe Bitcoin i Norge

Slik investerer du i bitcoin på en trygg måte fra Norge.

Lars Gundersen
Oppdatert 17,april 2024

I denne guiden kan du lese mer om ulike metoder for å investere i BTC, samt detaljer om hvert steg. Forvent å bruke et sted mellom 5 til 10 minutter på oppsett av konto, uavhengig av kjøpsmetode.

Vær obs på at vi kun lister opp regulerte tjenester. Hensikten er å redusere risikoen for tap.

Snarveier

  Hvor kan man kjøpe bitcoin?

  Her ser du de to beste tjenestene som tilbyr handel med bitcoin i Norge. Merk at det første alternativet tilbyr mer avanserte handelsfunksjoner.

  Anbefalt
  eToro
  Best utvalg: 100+ kryptovaluta inkl. CFD
  • Tilbyr avanserte tradingfunksjoner
  • Doble investeringer med giring (2:1)
  • Støtter innskudd med PayPal, bank, kort++
  • Registrert hos Finanstilsynet med CySEC lisens no. 109/10

  Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 51% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

  Firi
  • Velkomstbonus 55 kr – kode bonus55
  • Utvalg: 17 kryptopar
  Registrert hos Finanstilsynet
  Bonus
  Bybit
  Utvalg: 650+ kryptovalutaer
  Velkomstbonus: 200 kr
  • Motta opptil 30 000 USD i bonuser
  • Standard kjøp, derivater, opsjoner mm.
  • Lavest gebyr
  ByBit
  Tilbyr: Standard kjøp & bitcoin opsjoner.
  • Ikke registrert hos Finanstilsynet
  juju krypto
  7 handelspar
  • Velkomstbonus 100 kr – Kode 100NOK
  • Registrert hos Finanstilsynet

  Slik kjøper du bitcoin

  Du kan kjøpe bitcoin i Norge via kryptobørser, meglerhus og vekslingstjenester. En annen mulighet er å handle bitcoin gjennom derivater eller aksjer med indirekte eksponering mot kursutviklingen. Et siste alternativ er å kjøpe direkte fra en privatperson, enda det frarådes av ulike årsaker.

  Her følger en detaljert gjennomgang av hvert steg, inkludert en liste over hvor du kan handle.

  1. Velg en bitcoin børs eller megler

  Begynn med å velge hvor du vil kjøpe bitcoin, basert på alternativene ovenfor. Når du velger en tjeneste er det viktig å fokusere på følgende:

  • Utvalget av forskjellige kryptovaluta
  • Hvilke gebyrer som kreves for kjøp og salg
  • Regler for uttak og innskudd
  • Hvorvidt plattformen er forsikret mot tap av kundemidler (for eksempel ved konkurs).

  2. Åpne konto

  Etter du har bestemt hvor du vil kjøpe bitcoin er neste steg å åpne konto.

  Registrer deg

  Her bruker vi den norske tjenesten Firi som et eksempel. De utbetaler i tillegg en startbonus på 55 kroner hvis du bruker koden bonus55 ved registrering.

  Lag en ny bruker ved hjelp av standard epost, Vipps eller ved å skanne QR koden deres for å laste ned appen direkte. Vi anbefaler bruk av epost og passord gitt at det innebærer færre steg.

  Registrering
  I eksempelet bruker vi standard epost og passord som registreringsmetode. Klikk for å forstørre bildet.

  På neste skjerm blir du bedt om å skrive inn epost og ønsket passord for kontoen. Du må i tillegg godkjenne personvernerklæring og brukervilkår.

  Registrer ny bruker

  Tips: Husk å aktivere 2-FA (to-faktor-autentisering) for økt sikkerhet når du er ferdig med oppsett av konto.

  Verifiser ID

  Du vil nå motta en registreringslenke via eposten du la inn. Lenken tar deg videre til neste steg som er verifisering av identitet. Her er det enkleste alternativet å bruke BankID.

  Børsen vil i tillegg stille deg en rekke lovpålagte spørsmål, pålagt av Finanstilsynet:

  • Hvor pengene du handler for stammer fra.
  • Hvorvidt du er politisk eksponert.
  • Hvilke volum du forventer å handle for.

  Hos noen tjenester er det mulig å handle Bitcoin uten verifisering, opptil en viss beløpsgrense. For å trekke ut penger må man derimot verifisere seg, noe som gjelder uavhengig av hvor man ønsker å kjøpe kryptovaluta i Norge.

  3. Velg betalingsmetode

  Neste steg er å sette inn pengene du vil kjøpe bitcoin for. Her er det store forskjeller mellom tjenestene, da de tilbyr én eller flere av disse betalingsmetodene:

  • Bankkort
  • PayPal
  • ApplePay
  • Bankoverføring

  Eksempel

  I eksempelet nedenfor brukes Vipps til å kjøpe bitcoin. Legg merke til gebyret på 3,9 prosent som legges til totalsummen. Det billigste alternativet vil alltid være vanlig innskudd gjennom banken.

  Velg betalingsmetode
  For å redusere gebyrene anbefales det å bruke standard bankinnskudd.

  4. Finn markedet

  Fortsett med å finne riktig marked for å kjøpe bitcoin. Hos kryptobørser er det relativt enkelt gitt at de kun tilbyr kryptokontrakter, inkludert BTC. Hos meglerhus vil det derimot oftest ligge under kryptovaluta som hovedkategori.

  Vær obs på at enheten gjerne forkortes som enten BTC eller XBT hos ulike tjenester.

  I eksempelet nedenfor navigerer vi til bitcoin markedet direkte fra forsiden.

  Viser hvordan du får tilgang til hurtighandel og avansert handel, fra forsiden.

  Skal du kjøpe hos en megler? Pass på at du velger et marked som er oppgitt i en nasjonal valuta som NOK eller USD, fremfor et annet kryptopar.

  5. Handle bitcoin

  Velg mellom å kjøpe bitcoin via forenklet handel (markedsordre) eller avansert handel (limit ordre).

  Kjøp til markedskurs

  Lar deg kjøpe bitcoin til beste tilgjengelige pris. Du kan få tilgang direkte fra forsiden, eller ved å klikke på området som heter invester før du velger bitcoin som ønsket marked.

  Eksempel:

  Handle til markedskurs
  Legg merke til: 1) muligheten til å bytte mellom kroner og BTC. 2) Tilgjengelige betalingsmetoder. Klikk for å utvide bildet.

  Kjøp med betinget kurs

  I dette eksempelet bruker vi avansert handel med en betinget ordre, eller limit ordre som det også kalles. Det lar deg fastsette kurs og volum på egenhånd, noe som gir forbedret kontroll over kostnadene. Ordretypen fylles kun hvis en motpart aksepterer pristilbudet ditt.

  Begynn med å klikke på avansert handel (1) og se hvilken pris som tilbys, inkludert spread (2). Legg deretter inn ønsket pris og beløpet du vil handle for (3). Klikk på kjøp-knappen og vent for å se om ordren fylles til ønsket kurs.

  Handle med limit ordre
  Gebyret (under punkt 3) viser hva det koster å åpne posisjonen. I dette tilfellet betaler vi 7 kr i gebyr (pluss eventuell spread) for å kjøpe bitcoin verdt 1 000 kroner. Kursen er satt til 500 000 kroner per BTC. Bildet kan forstørres.

  Hvis ordren fylles kan du følge verdiutviklingen over tid og se hvordan posisjonen presterer via feltet som heter min beholdning.

  PS: Vi har skrevet en egen guide om å shorte bitcoin, hvor man spekulerer i at prisen vil falle uten at man faktisk eier det underliggende.

  Kjøpe bitcoin via en børs

  Kryptobørser er den vanligste metoden for å kjøpe bitcoin i Norge. Tjenesten fungerer ved at både kjøper og selger veksler bitcoins seg i mellom til en avtalt pris. Kryptovalutaen kan deretter lagres på børsen eller trekkes ut til egen lommebok.

  De beste kryptobørsene vil ha en stram spread, som betyr en lav differanse mellom beste kjøpskurs og salgskurs. Desto lavere spread, jo bedre pris oppnår begge parter. I Norge er det mulig å kjøpe bitcoin via regulerte børser etter regelverket ble myket opp i 2019. Blant aktørene som driver i Norge finner vi:

  Gebyrer og kostnader

  De viktigste gebyrene og kostnadene med å bruke en børs er som følger:

  • Spread: Differansen mellom markedskurs og hva du betaler på kjøpstidspunktet.
  • Kjøpsgebyr (kurtasje): Hva børsen tar seg betalt per ordre. Koster mellom 0,2 til 0,7 prosent per handel.
  • Uttaksgebyr: Hva det koster å ta ut verdier fra børsen.

  Totalt vil du betale mellom 1 og 2 prosent av innskuddet du handler for når du kjøper bitcoin hos norske børser. Her inkluderes spread og gebyrer i sammenligningen. Forutsetningen er at bankoverføring benyttes som innskuddsmetode.

  Kjøpe bitcoin via megler

  Hos en megler kan du kjøpe bitcoin med derivater. Produktet er særlig populært blant investorer som vil spekulere i midlertidige prissvingninger. Et eksempel er nyheter som påvirker kursen i ulik retning.

  Blant de største meglerhusene i Norge finner vi:

  Produktet gir samme finansielle eksponering, med den forskjell at gebyrene innledningsvis kun utgjør en brøkdel av hva børsene krever. Derimot kan det tilkomme ekstra kostnader over tid hvis posisjonen holdes åpen. Som oftest er det snakk om en såkalt differansekontrakt (CFD), hvor eventuell profitt eller tap utbetales kontant.

  Slik fungerer det

  • Leverage (giring): Tillater deg å kjøpe bitcoin for mer enn innskuddet. Fungerer på samme måte som marginhandel hos norske meglerhus.
  • Short/long: Kan innta begge sider av handelen, f.eks hvis du tror kursen skal falle.
  • Forsikret: Kundekonti har forsikring, noe som ikke gjelder hos kryptobørser.
  • Regulert: Krever EU-lisens, samt registrering hos Finanstilsynet for å tilby tjenester i Norge.

  Likviditeten vil i tillegg være bedre enn hos en tradisjonell børs og du får også tilgang til avanserte handelsfunksjoner og verktøy. Tabellen nedenfor oppsummerer forskjellene mellom “vanlig” spothandel hos en tradisjonell børs og kjøp av bitcoin via derivater.

  TjenesterDerivaterBørs
  Forsikret kundekonti?JaNei
  Tillater short & long?JaNei
  Leverage?Ja (2:1)Nei
  Type handelIndirekteDirekte
  RegulertJaNei*
  Gebyr handelfra 0,02% spread (varierer)fra 0,7% (per handel)
  Gebyr uttakNeiJa (fra 65 kr)
  *Må registreres hos Finanstilsynet, men er ikke underlagt spesifikke reguleringer utover at de må følge lov om anti-hvitvasking og kundekontroll.

  For eksempel: En trader vil kjøpe bitcoin for 50 000 kroner med leverage á 2:1, som gir en total eksponering på 100 000 kroner. Hvis prisen stiger med 50 prosent vil traderen tjene 50 000 kroner, minus gebyrer. Hvis prisen faller vil megleren måtte lukke posisjonen dersom halvparten går tapt. Det betyr at posisjonen stenges med tvang.

  Derfor anbefaler vi deg å være forsiktig med hvor mye du satser som en andel av kontobalansen når du åpner en posisjon.

  Gebyrer og kostnader

  Velger du å kjøpe bitcoin som et derivat vil du også se at gebyrstrukturen er en annen:

  • Valutagebyr: Kun et mindre antall meglere tillater innskudd i norske kroner. Hvis NOK veksles til USD eller EUR vil megleren kreve et gebyr, oftest omkring 1-2 prosent av beløpet.
  • Spread: Måles gjerne i basispunkter og den utgjør differansen mellom hva du betaler hos megleren og den gjeldende markedskursen. Her kjøper du direkte fra megleren. Det er altså ingen motpart. Forvent å betale mellom 0,02 til 0,25 prosent i spreadgebyr.
  • Funding fee: Derivatbaserte kontrakter for bitcoin benytter en mekanisme for å tvinge kursen ned mot markedskursen. Av den grunn krever de en såkalt funding fee, som gjerne betales én gang per døgn. Denne varierer iht. etterspørsel og prispriss i markedet.

  Kjøpe bitcoin via vekslingstjeneste

  Vekslingstjenester er et siste alternativ. De har spesialisert seg på veksling av ulike typer kryptovaluta, uten at det involverer norske kroner. De tjener penger ved å kreve et mindre gebyr av beløpet og kan sammenlignes med å bruke en valutaveksler når man er på reise.

  Vekslingstjenester er i utgangspunktet ikke en anbefalt løsning, gitt at det krever eierskap av andre typer kryptovaluta før det er mulig å kjøpe bitcoin. De fungerer kun hvis brukeren allerede eier én eller flere krypto som de ønsker å bytte inn mot BTC.

  Innskudd og betalingsmetoder

  Her finner du en gjennomgang av hver betalingsmetode og hvordan det påvirker kostnadene.

  1. Kjøpe bitcoin med Vipps

  Det er lovlig å kjøpe Bitcoin med Vipps i Norge. For øyeblikket er det kun kryptobørsen Firi som tilbyr tjenesten.

  Du må ha verifisert identiteten din før du kan handle og Vipps krever samtidig et gebyr på 3,9 prosent av kjøpesummen. Det høye gebyret gjør Vipps til en lite attraktiv metode for investeringer.

  Kjøp bitcoin med vipps
  I dette eksempelet handler vi bitcoin for 1000 kroner med Vipps.

  2. Bankkort og kredittkort

  En annen mulighet er å kjøpe bitcoin med et bankkort, inkludert kredittkort og debetkort. Fordelen er at innskuddet skjer momentant, til forskjell fra vanlig bankoverføring. Hvilke børser og meglere som støtter kortbetaling varierer, og det er en vesentlig forskjell mellom kredittkjøp og debetkjøp.

  Fordelen med å handle bitcoin med kredittkort er at kjøpet gjennomføres momentant, til forskjell fra bankinnskudd.

  Til gjengjeld koster det mer i gebyrer, på lik linje med Vipps. I noen tilfeller vi bruken av kredittkort anses som et kontantuttak, som medfører høyere rentekostnad for deg som forbruker.

  Et siste moment er at det frarådes å investere i bitcoin eller andre kryptovalutaer ved å ta opp ny gjeld. Kredittkort er et gjeldsinstrument som krever alt fra 15 til 30 prosent effektiv rente. Det er tilnærmet umulig å profitere på en investering, dersom det skal tilkomme høye renter på betalingsmetoden.

  3. Bankoverføring

  Bankoverføring er den enkleste og billigste måten å sette inn penger for å kjøpe bitcoin, gitt at du handler innad i Norge. Selve overføringen er gratis og pengene vil stå på konto i løpet av 1-2 virkedager. Norske banker håndterer overføringer 3 ganger i døgnet, ekskludert helgen og helligdager.

  Noen kryptobørser og tjenester støtter også straksbetaling i nettbank, som betyr at bankinnskuddet gjøres tilgjengelig nærmest momentant.

  4. PayPal

  PayPal tilbys kun hos noen få kryptomeglere. PayPal lar brukeren knytte sammen ulike bankkort og kontoer på samme plattform, hvorpå de alle kan brukes som betalingsmetode.

  PayPal krever et relativt høyt gebyr, særlig ved veksling av norske kroner til utenlandsk valuta. Det er ikke uvanlig å betale opptil 5 prosent for innskudd som skal brukes til å kjøpe bitcoin eller øvrige kryptovalutaer.

  Hva koster det?

  Det er relativt dyrt å kjøpe bitcoin med PayPal. Forvent å betale et sted mellom 4-5 prosent hvis du velger bankkort, og 1-2 prosent ved bruk av bankoverføring.

  Ordretyper og funksjoner

  Her følger mer informasjon om ulike ordretyper og funksjoner ved kjøp av bitcoin.

  • Betinget ordre lar deg bestemme kjøpspris. Bestillingen fylles kun dersom prisen treffer prisnivået du har satt.
  • Markedsordre betyr at du kjøper til beste tilgjengelige pris, altså markedspris. Klikk her for å se en oppdatert Bitcoin kurs.

  Markedsordre koster gjerne mer i gebyrer enn betingede ordre, enda det varierer mellom ulike børser og meglere. Lav likviditet medfører større spread og avstand mellom beste kjøp og salgspris. Som et resultat får man en dårligere pris hvis man handler til markedskurs.

  Disse funksjonene burde du samtidig være kjent med.

  • Stop loss (S/L). Lar deg sette en maksgrense for hva du er villig til å tape.
  • Take profit (T/P). Bestem når du ønsker å ta profitt ved å selge beholdningen.
  • Net Profit Loss (P/L). Viser hvordan posisjonen din har utviklet seg.

  Bitcoin Norge

  Bitcoin Norge (også kjent som Bitcoins Norway) var en tidligere handelsplass som ble drevet av selskapet Bitcoins Norway AS og blant de eneste stedene man kunne kjøpe bitcoin i Norge. Selskapet ble ledet av Ole Andre Torjussen og var basert i Stavanger.

  Selskapets underleverandør, AlphaPoint, ble i løpet av 2019 hacket, noe som førte til at Bitcoin Norge sjefen valgte å tvangsselge brukernes beholdning i første halvdel av 2019.

  Som et resultat ble Ole Andre Torjussen saksøkt personlig for 10 millioner kroner, samtidig som Økokrim innledet etterforskning. Sistnevnte valgte å henlegge saken, samtidig som Bitcoin Norge vant rettsaken mot sine tidligere kunder.

  Kryptografen gjorde et intervju med Bitcoin Norge sjefen i 2019, der han uttrykte et sterkt ønske om å tilbakebetale alle penger som kundene hadde tapt. Han avviste samtidig anklagene om at han hadde beholdt pengene.

  Som investeringsobjekt

  Bitcoin er per dags dato den største kryptovalutaen på markedet, en posisjon den har holdt siden unnfangelsen i 2008. Den regnes som verdens originale kryptovaluta og sammenlignes ofte med digitalt gull. Som investeringsmiddel har den også økt i popularitet, takket være introduksjonen av ETF-fond for investorer, opsjoner, samt at de fleste kryptobørser og meglere fokuserer på bitcoins.

  Hvor det er best å handle avhenger i stor grad av formålet med investeringen. Ønsker du å kjøpe bitcoins kortsiktig med avanserte funksjoner vil derivater være best, ettersom de gir umiddelbar eksponering med lavere gebyrer.

  For langsiktig investering er det best å gå via en standard børs. Fordelen med å bruke en børs er at de ikke krever renter, og at du eier det underliggende aktivaet (BTC).

  Vi understreker at det er et risikabelt objekt å investere i, noe som skyldes den ekstreme prisvolatiliteten. Det er en betegnelse som brukes for å beskrive svingninger i kurs og verdi over en gitt tidsperiode. Sammenlignet med aksjer, fond og andre verdipapirer er kryptovaluta, inkludert BTC, kjent for å svinge raskt i pris over korte tidsperioder.

  Bildet er hentet fra Coinmarketcap.com og kursutviklingen siden Bitcoin ble lansert. I 2011 kunne du kjøpe én BTC for under 100 kroner. I dag er den verdt over 720 000 kroner.

  Det er ingen garanti for at prisøkningen vil fortsette i tiden fremover og man risikerer derfor å miste betydelige beløp på investeringen. Av den grunn anbefales det å utvise forsiktighet ved å investere konservativt.

  Skal du kjøpe bitcoin som et investeringsobjekt vil det lønne seg å holde på det over en lengre periode. Over de siste 16 årene har BTC hatt en sterk prisøkning, noe grafen ovenfor illustrerer.

  Relatert innhold: Hvordan Selge Bitcoin til NOK

  Spørsmål og svar

  Er det lov å kjøpe Bitcoin i Norge?

  Det er lovlig å kjøpe i Bitcoin i Norge, såfremt du er fylt 18 år og kan verifisere identiteten din. Du kan også handle via lisensierte EU-meglere.

  Hva koster det å kjøpe bitcoin?

  Hos børser vil du betale rundt 0,7 prosent per handel. Meglere krever lavere gebyr i form av spread, men renter over tid ved bruk av giring. Meglere er derfor det billigste alternativet, hvertfall innledningsvis.

  Er kontoen forsikret mot tap?

  Nei. Bitcoin kontoer har ingen forsikring mot tap, verken i verdi eller som følge av hacking, tyveri og lignende. Unntaket er meglere som tilbyr indirekte eierskap, for eksempel via derivater som børswarrants of CFD-er.

  Back