IG Markets

Vi så nærmere på meglerhuset IG Markets sitt tilbud av kryptovaluta.

Lars Gundersen
Oppdatert 21,desember 2023
IG Markets Logo

IG Markets er en av verdens største meglerhus målt etter antall kunder og tilgjengelige markeder. Megleren tilbyr finansielle tjenester innen varierte områder som børshandlede produkter, CFD-er og futures. Kunder kan eksempelvis inngå økonomiske veddemål relatert til aksjer, opsjoner, ETF-er, kryptovaluta og valuta.

Vårt fokus er i hovedsak IG sitt tilbud innen kryptovaluta.

Informasjon om IG sitt tilbud av kryptovaluta

For det første er ikke IG å regne som en tradisjonell kryptovalutabørs. De tilbyr i stedet to utgaver av kryptovalutahandel, via såkalte børshandlede produkter og CFD-er.

Denne typen kryptohandel har noen unike fordeler som er verdt å kjenne til:

 • Kontoen er forsikret mot tap (opptil 1 million kroner).
 • Megleren lar deg inngå både long og short posisjoner (hvor du kan spekulere i prisen begge veier).
 • Tilbyr langt mer avanserte handelsverktøy.
 • Tillater bruken av finansiell giring (kjent som leverage) opptil 2:1. Inngå større posisjoner enn kontobalansen tilsier.
IG
• BankID verifisering & norsk filial.
• Best for profesjonell kryptohandel.
• Gå short og long etter eget ønske.
• Bruk giring 2:1 for dobbel eksponering.
• Registrert hos Finanstilsynet & BaFin (148759)
• Innskudd: Kort, bank & PayPal

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Kryptovaluta som omsettes hos IG omtales ofte som derivater, gitt at kontraktene “henter” prisen fra et annet produkt. I dette tilfellet tilbys to utgaver:

 • Børshandlede produkter: Kryptovaluta trades via turbowarrants.
 • CFD: Kryptovaluta trades via differansekontrakter.

Kort oppsummert:

En differansekontrakt (CFD) følger prisen til et underliggende instrument, noe du kan lese mer om her. Vi har også skrevet en mer detaljert guide til krypto trading, som forklarer hvordan krypto CFD-er fungerer i praksis. Produktene som tilbys av IG er derfor nærmest identiske med de vi finner hos andre meglere.

IG – Markeder

Via IG får du tilgang til 18 000 kontrakter, fordelt over ulike markeder og kontrakttyper. De kan handles via CFD-er, børshandlede produkter og opsjoner. I Norge selger IG Markets utelukkende derivater, mens de tilbyr reelt eierskap i andre land.

Det er viktig å fremheve at IG sitt tilbud i Norge ikke nødvendigvis reflekterer alle kontrakter og markeder de tilbyr andre steder. I tillegg avhenger tilbudet av hvilken kontotype man åpner som ny kunde.

Som et eksempel finnes det flest produkter under CFD-markeder, mens utvalget er mer begrenset blant turbowarrants. Ta kryptovaluta-markedet som et eksempel, hvor IG tilbyr 15 markeder under CFD, mens børswarrants har to stykk.

Kort oppsummert tilbyr IG Markets derivater tilknyttet følgende markeder: Aksjer, opsjoner, ETF, forex (valuta), kryptovaluta, råvarer og indekser.

IG Trading Plattform

Trading plattformen til IG bærer preg av å være utviklet med fokus på et brukervennlig design. Som et eksempel har de ikke blandet sammen alle kontrakttyper på ett sted. I stedet må tradere velge hvilken konto de skal gå inn på for å få tilgang til ulike instrumenter.

Nedenfor ser du et eksempel på IG markets sin kontrakt for råvarer (i dette tilfellet Oil – US Crude). Markedet følger prisen til amerikansk olje, også kjent som WTI (Western Texas Intermediate).

IG markets kontrakt eksempel
Diagrammer og lister med markeder kan flyttes fritt. En fordel for profesjonelle tradere og de som ønsker å overvåke flere markeder samtidig.

Fakta om IG Markets

Historie og bakgrunn

IG Markets er en del av IG-gruppen og ble grunnlagt i London, Storbritannia i 1974.

Som et resultat er IG Markets en av de eldste europeiske meglerhusene som fortsatt opererer innen industrien. Selskapet er tilstede i flere titalls land, inkludert Norge, med hovedkontor i land som USA, Storbritannia og Australia.

Kundeservice i Norge

En ting vi liker med IG er at de har en dedikert filial i Norge, med norsk kundeservice som er døgnåpen. Ytterst få kryptobørser eller meglere tilbyr lignende kundeservice, noe som er viktig for nybegynnere.

Velg mellom telefon og epost som kontaktmetode.

Reguleringer

Som et multinasjonalt meglerhus er IG underlagt ulike jurisdiksjoner, avhengig av hvor kundene befinner seg.

I Norge opererer IG under en lisens utstedt av tyske myndigheter, mens den britiske filialen benytter en lisens utstedt av FCA (Financial Conduct Authority). Selskapet er også registrert hos Finanstilsynet som et utenlandsk meglerforetak.

IG Markets er tungt regulert og følger alle relevante lovgivninger i de områdene hvor de tilbyr tjenestene sine. Som et resultat mener vi at IG er blant de tryggeste platformene nordmenn kan bruke.

Privat versus profesjonell trader

IG tilbyr to forskjellige kundenivåer, avhengig av hvorvidt du er en privatkunde eller profesjonell kunde. Privatkunder ilegges betydelige restriksjoner når det kommer til bruk av giring (leverage), såvel som bruk av marginhandel. Formålet er å beskytte ikke-profesjonelle kunder mot utilbørlige tap.

For å regnes som en profesjonell kunde må man etterleve et bestemt antall krav. Blant disse finner vi:

 • Minst 2 års jobberfaring innen et lignende områder (for eksempel hos et meglerhus).
 • Nettoformue som overstiger et bestemt beløp.

Innskudd

IG tilbyr flere innskuddsmetoder i Norge, inkludert bruk av PayPal, kort og bank. Disse reglene gjelder.

 • Bankinnskudd: Ingen minimumskrav. Pengene overføres til IG sin norske bankkonto.
 • PayPal: Minimum 2 500 kroner.
 • Kort: Minimum 2 500 kroner.

Minstekravet til beløpsstørrelsen for PayPal og kort er en av de få ulempene vi merket oss. Det er for eksempel 10 ganger så mye som eToro krever fra sine kunder.

Verifisering

Hos IG er det mulig å verifisere seg ved hjelp av BankID, noe som skiller de fra en del andre meglere, inkludert Plus500. Fordelen er at det går langt raskere enn manuell verifisering av dokumenter, derav førerkort/pass og bevis på bosted.

Skulle du ønske det har IG Markets også en løsning som tillater opplasting av dokumenter manuelt.

FAQ – IG Markets

Hvor mange kryptovaluta tilbyr IG?

IG Markets tilbyr for øyeblikket 17 kryptovalutapar. Antallet varierer, og flere kan ha blitt gjort tilgjengelige siden denne guiden ble publisert.

Hvilke kryptovaluta kan handles hos IG?

IG tilbyr for øyeblikket 15 kryptovalutapar: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Chainlink, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash/Bitcoin, Krypto 10-indeks, EOS, Ethereum, Bitcoin, Litecoin, NEO, Polkadot, Stellar, Uniswap.

Hva koster det å handle hos IG?

IG krever ingen gebyrer i klassisk forstand. Derimot tar de betalt i form av en spread, som er forskjellen mellom kjøp og salgspris. I tillegg kan det tilkomme flere gebyrer, inkludert valutagebyr ved veksling og overnatts-gebyr for visse CFD-posisjoner. Spreadgebyr for diverse kryptovaluta varierer.

Hvordan verifiserer man seg hos IG?

IG tilbyr verifisering med BankID, som skjer momentant. I noen utvalgte tilfeller må man vente til at IG har manuelt godkjent kontoen. Du kan også verifisere deg ved å sende inn kopier av ID-dokument og bostedsbevis, men det er ikke noe som anbefales.

Back

Relaterte artikler