Coinbase

Blant de som ønsker et mer fullverdig tilbud innen kryptovaluta er Coinbase et alternativ som er verdt å vurdere.

Kryptografen
Oppdatert 18,oktober 2022
Coinbase

Informasjon Coinbase sitt tilbud av kryptovaluta

Før vi går videre er det viktig å nevne følgende:

 • Coinbase er blitt saksøkt av det amerikanske SEC for ulovlig drift og risikerer å måtte legge ned store deler av selskapet.
 • Coinbase er ikke registrert i Norge og følger ikke kravene som stilles av Finanstilsynet.
 • Innskuddene er ikke forsikret (kanskje den største ulempen).
 • En fraværende kundeservice. Vi har opplevd at det tar opptil 2 måneder å få svar på enkle spørsmål.

De har riktignok en utmerket trading-plattform og et godt utvalg av kryptovaluta, men vi sliter med å forsvare valget sett opp mot mangelen på kundeservice og risikoen for at de legger ned.

Alternativer du kan vurdere

Grunnet usikkerheten rundt driften anbefaler vi å bruke en annen tjeneste. Her ser du et par alternativer.

 • eToro – Selskapet vi selv foretrekker ettersom de har det største utvalget av kryptovaluta blant de aktørene som følger det norske regelverket (100+ handelspar). I tillegg lar de oss bruke avanserte funksjoner som giring og shorting.
 • Bybit – Best for de som vil kjøpe altcoins og nye lanseringer, men vi anbefaler deg å trå forsiktig. Selskapet er ikke registrert hos Finanstilsynet, men har tilhold i UAE (Dubai). Blant verdens største børser.

Sammendrag av Coinbase

Fordeler

✔︎ Tilbyr over 300 kryptopar
✔︎ Staking
✔︎ Eget opplæringsprogram

Ulemper

✖︎ Ikke registrert hos Finanstilsynet
✖︎ Støtter ikke bankID verifisering
✖︎ Høye gebyrer
✖︎ Fraværende kundeservice
✖︎ Mangler forsikring

Coinbase er delt i to: Den originale Coinbase platformen brukes for vanlige kjøp, staking, cold storage lagring etc. Den andre heter Coinbase Pro, og er utviklet for mer profesjonelle tradere med viktige tilleggsfunksjoner.

Det er viktig å påpeke at Coinbase ikke lenger kan kalles en tradisjonell kryptovalutabørs. De har utvidet porteføljen til en rekke andre områder, inkludert NFT-er.

Coinbase gir en god brukeropplevelse, spesielt på mobil via appen deres. Det gjør kryptobørsen til et fint alternativ for investorer som foretrekker enkel navigering på tvers av ulike enheter.

Fakta om selskapet

Coinbase ble grunnlagt i 2012 av Brian Armstrong, en tidligere utvikler hos Airbnb. Opprinnelig tilbød de kun handel med bitcoin, enda sortimentet ble utvidet raskt. Coinbase fikk også innpass hos Y-Incubator, et amerikansk selskap som hjelper oppstartsselskaper med vekst og kapitalinnhenting.

 • Coinbase har i dag over 5000 ansatte.
 • Cirka 100 millioner verifiserte brukere på verdensbasis.
 • Handelsvolumet har toppet 300 milliarder dollar per kvartal.
 • Selskapet gikk på børs den 14 April 2021, under tickeren COIN.
 • Største kryptobørs i USA, målt i omsetning.

Coinbase erfaringer

Coinbase har i lang tid vært et velkjent navn innen det norske kryptomiljøet. Den var i lang tid den mest populære tjenesten for kryptohandel blant nordmenn, men ble etterhvert overtatt av Binance. Siden den gang har også norske selskaper kommet på banen, inkludert Firi og NBX.

Vår erfaring med Coinbase tilsier at det er en trygg og brukervennlig platform, med fokus på sikkerhet. De har aldri blitt hacket eller tappet for midler og er kjent for å ha en av de beste tradingplatformene i kryptoverdenen.

Den største ulempen er at det koster relativt mye å handle der, kombinert med høye vekslingsgebyrer når norske kroner skal veksles om til USD eller andre typer valuta. Våre erfaringer med Coinbase tilsier også at kundeservice er svært dårlig.

Coinbase vs Coinbase PRO

Coinbase opererer som nevnt to plattformer, Coinbase og Coinbase PRO. Mye tyder på at selskapet er i ferd med å migrere PRO-platformen til den originale siden. I 2022 lanserte de muligheten for avansert handel også i Coinbase.

Begge plattformene lar brukere trade, men de tilbyr også vidt ulike funksjoner:

 • Coinbase er en forenklet utgave for de som vil kjøpe, selge og veksle. Tilbyr en rekke andre funksjoner utover dette.
 • Coinbase PRO er utviklet for mer profesjonelle tradere og gir innblikk i ordrebøker, samt muligheter for å legge inn større ordre.

Coinbase (hovedplatform)

Den originale Coinbase plattformen er designet for å være så enkel å bruke som overhodet mulig. Den fungerer også som startsiden for andre tjenester, inkludert Coinbase Earn og NFT seksjonen. Brukeropplevelsen ligner den vi finner hos vanlige meglerhus i Norge.

Porteføljen fyller dashbordet når du åpner portalen og du vil se kjøp og salg knappen markert i blått på toppen av siden.

Coinbase sin landingsside. Legg merke til øvrige funksjoner på venstre side, noe som inkluderer “Coinbase Earn” og NFT markedet.

Coinbase er også den portalen hvor du setter inn penger med debitkort og kredittkort. For øyeblikket støtter de innskudd med VISA og MasterCard. Det har vært rapporter som sier at norske brukere har problemer med å bruke kort hos Coinbase. Det er vanskelig å si noe om hvor utstrakt problemet er i Norge.

Markedet for handel er åpent døgnet rundt, hver dag. Til forskjell fra aksjemarkedene er det ingen begrensninger på kryptohandel. Coinbase er derfor åpent til enhver tid.

Coinbase Pro

Coinbase Pro har et annet design. Hovedforskjellen er at kan legge inn limit ordre og enkelt velge mellom ulike markeder og valutaer. Her ser du hvordan det ser ut når du lanserer siden.

Coinbase Pro
Coinbase Pro viser alle siste handler (høyre side), samt spread og beste kjøps-salgs pris på venstre side. Oppe i venstre hjørne velger du selv hvilket marked du vil trade.

En fordel med Coinbase Pro er at gebyrene er lavere for små handler. Når det er sagt så har Coinbase relativt høye gebyrer sammenlignet med andre tjenester som eToro.

Her ser vi nærmere på gebyrstrukturen.

Coinbase gebyrer

Gebyrer for innskudd og handel avhenger av hvilken utgave av platformen du bruker, samt hvordan du setter inn penger. Ved bankinnskudd vil Coinbase kreditere kontoen din umiddelbart, noe som lar deg handle raskt. Derimot må du vente til at bankinnskuddet er gjennført før du får tatt ut midlene. Det kan ta opptil 10 dager.

Med VISA og MasterCard får du investert umiddelbart. Ulempen med dette er at det koster mer i gebyrer. Du kan forvente å betale Coinbase alt fra 3,5 til 4 prosent i gebyrer hvis vi inkluderer vekslingskostnadene mellom NOK og USD.

Kjøper du direkte via Coinbase sin originalplatform vil det koste deg 2,49 prosent. Det er skyhøyt sammenlignet med andre platformer.

Du straffes særlig hvis du handler for lavere beløp:

En handel på under 10 dollar har et gebyr på $0.99, mens handelsstørrelser på $10-25, $25-50 og $50-$200 har en avgift på respektive $1.49, $1.99 og $2.99. Handler over $200 gir et prosentbasert gebyr i stedet for et fast gebyr.

Coinbase transaksjoner er i tillegg underlagt et spread-basert gebyr på 0,50%.

Hvor er det billigst?

Den billigste løsningen er å benytte seg av Coinbase PRO. Gebyrene fastsettes i henhold til omsetningen din per måned. Du vil belønnes med lavere gebyrer dersom du handler for x antall dollar per måned. For øyeblikket betaler du 0,5% per handel inntil du har omsatt for 10.000 USD, ca. 110.000 kroner.

Mangel på åpenhet

Coinbase er ikke kjent for å være tydelige omkring priser og gebyrer på tjenestene sine. Som et eksempel ble nylig hele gebyrtabellen fjernet fra hjelpeseksjonen på nettsiden deres. Kostnader vises imidlertid på skjermen når man skal gjennomføre en handel.

Øvrige gebyrer kan belastes for innskudd og uttak, inkludert tjenester som er mindre vanlige. Coinbase pålegger et gebyr på 1,49% for finansiering og uttak direkte fra eller til en bankkonto, og 3,99% ved bruk av kredittkort. 

Kundeservice og tilfredshet

Coinbase er kjent for å ha elendig kundeservice, noe som har vært et gjentakende problem siden selskapet først startet opp. Det kan være svært vanskelig å nå et menneske for å få hjelp. Coinbase sin kundeservice er i praksis basert på en form for selvbetjening, med tjenester som e-poststøtte, et automatisert telefonsystem og en chatbot.

Flere kunder klager på elendig kundeservice ved tapte midler og frosne kontoer. Mange brukere har rapportert å få lite hjelp i møte med eksempelvis svindel, hacking og låst konto. Hos Trustpilot har Coinbase en rangering på 1,6 stjerner med over 7000 anmeldelser. 

I senere tid har de amerikanske byråene Commodity Futures Trading Commission og Consumer Financial Protection Bureau mottatt tusenvis av klager fra brukere av Coinbase som hevder at de ikke har fått hjelp i tide, noe som har ført til tap. Et eksempel er at kontoen til brukeren fryses, hvorpå man ikke får solgt beholdningen før markedet faller.

For norske kunder er dette et problem som må tas på alvor.

Sikkerhet og lagring

Coinbase bruker bransjeledende sikkerhet for å holde kundenes innskudd og eiendeler trygge. Du kan aktivere 2-FA, samtidig som de støtter cold-storage lagring via såkalte Vaults, med tidsforsinkede uttak.

 • 98 prosent av Coinbase kundenes eiendeler lagres offline ved bruk av kald lagring, i et nettverk av bankbokser rundt om i verden.
 • Coinbase sin cold storage er støttet av papir- og digital sikkerhetskopiering.
 • Lagringsmetoden tillater bankstandard kryptering og sikkerhet for applikasjonen til Coinbase. I tillegg må alle kontoer bruke tofaktorautentisering (2FA).
 • Lav andel hot storage senker risikoen for tap som følge av hacking eller datainnbrudd.

Selv med disse sterke sikkerhetsmetodene har Coinbase brukere blitt ofre for hackere og andre former for svindel. Generelt er det viktig å bruke unike, tilfeldige passord hos nettsteder som Coinbase. Hvis noen har tilgang til e-posten eller telefonen til en tjenestebruker kan de potensielt få tilgang til vedkommende sin konto. 

Det populære uttrykket “not your keys, not your coins” er relevant i denne sammenheng. Noen opplever det likevel som tryggere å bruke Coinbase sine tjenester enn å oppbevare kryptovaluta i en egen privat lommebok

Det er viktig å påpeke at midlene du oppbevarer hos Coinbase ikke er sikret via verken banksikringsfondet, eller via den amerikanske motparten FDIC. Det betyr at du risikerer å tape pengene dine dersom Coinbase blir tappet for midler.

Registrering og verifisering hos Coinbase

Prosessen med registrering og verifisering av konto vil ta alt fra 2 til 14 dager, avhengig av hvor lang tid Coinbase bruker på å behandle søknaden. Årsaken er at de ikke støtter de mer tradisjonelle verifiseringsmetodene i Norge, inkludert BankID og VIPPS. Selve registreringsprosessen er heldigvis enkel.

Etter du har registrert deg må du sende inn dokumenter som verifiserer identiteten din, i form av et passbilde. I tillegg krever Coinbase kopi av en faktura som beviser bosted.

Så fort du har konfigurert en konto og informasjonen er bekreftet, kan du foreta handler opp til maksgrensen som settes av Coinbase. Grensen avhenger av hvor mye penger du setter inn og handelsmønsteret ditt over tid. Merk at kjøp med kredittkort som VISA på coinbase har en lavere grense enn bankinnskudd.

Mange tror at bruk og handel med kryptovaluta er fullstendig anonymt, men dette er feil. Man bør være bevisst på at Coinbase kan spore transaksjonene til sine tjenestebrukere, for skatterapportering og andre regulatoriske formål.

Coinbase tilbyr for øvrig muligheten til å tjene opptil 5,75 prosent avkastning på et begrenset sett med mynter, i likhet med en rekke andre marked.

Usikkerhet omkring regulering

I senere tid har det oppstått usikkerhet rundt regulering og håndhevelse av kryptovaluta på markeder som Coinbase, noe som gjør fremtiden til selskapet noe uklar. Det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC) påstår at Coinbase har drevet en ulovlig verdipapirbørs. Konsekvensene av dette er derimot vanskelige å spå. USA mangler et eget regelverk for selskaper som Coinbase.

I tillegg ble selskapets tidligere produktsjef, hans bror og en venn arrestert i USA av føderale påtalemyndigheter grunnet påstander om innsidehandel. Noen frykter at dette kan eskalere til å omfatte flere personer i Coinbase systemet over tid.

Oppsummering

Det globale markedet for kryptovaluta utvikler seg i et høyt tempo. Konkurrenter kjemper om posisjon, selv om dollarverdien til Bitcoin og de fleste kryptovaluta har vært synkende i løpet av 2022. Coinbase vil sannsynligvis fortsette å være en sentral markedsaktør i tiden fremover.

Så hvorfor velge Coinbase? Brukervennligheten og et velutviket økosystem gjør den til et akseptabelt valg for norske kunder.

Ulempen er en helt fraværende kundeservice og skyhøye gebyrer for lave handelsbeløp. Skal du kun gjøre mindre testhandler er det bedre å se etter et annet alternativ.

Spørsmål og svar om Coinbase

Hvordan ta ut penger fra Coinbase?

På forsiden under “Assets” klikker du på fiat beholdningen din, altså USD. Klikk deretter på “cash out” og velg hvilken konto du vil trekke ut pengene til. Da overføres pengene fra Coinbase til din norske bank, noe som kan ta alt fra 3-10 dager. Har du beløpet stående på Coinbase PRO kan du enten ta ut pengene direkte fra portalen eller overføre de til hovedsiden.

Hvordan overføre kryptovaluta fra Coinbase?

Velg ønsket kryptovaluta fra forsiden under “Assets”. Klikk deretter på “Send and Receive” før du skriver inn mottakers adresse og ønsket beløp. Merk at det vil tilkomme et gebyr for uttak, samt at Coinbase stiller minimumskrav til størrelsen på uttaket.

Hva er Coinbase?

Coinbase er et fintech-selskap spesialisert innen kryptovaluta. De er USA sin største kryptobørs målt i omsetning, men tilbyr en rekke andre tjenester. Det inkluderer staking, lån, NFT handel og egne løsninger for lagring.

Back
Coinbase
Coinbase
Antall krypto/handelspar 170 kryptopar og 500 valuta/kryptopar
170 stykk
Gebyr for handel Gebyr reduseres iht. volum
0,25-2%
Gebyr for innskudd/uttak NOK veksles til EUR
0,- / 1%
Betalingsmetoder Kortgebyr tilkommer
visa mastercard SEPA
Bonus Motta bitcoin verdt $10 når du handler for min. $100 innen 30 dager
$10 bitcoin

Relaterte artikler