Hvordan Kjøpe Dogecoin

Hvor og hvordan kjøper man Dogecoin i Norge? Vi tok en nærmere titt.

Kryptografen
Oppdatert 05,juni 2024
ANBEFALT
Kjøp DOGE med PayPal, kort og bank
• Bruk avanserte funksjoner som giring & shorting
• Desidert best utvalg av øvrige kryptopar
Handle DOGE
• Motta velkomstbonus på opptil 100 kr når du åpner konto

Introduksjon til Dogecoin

Dogecoin (DOGE) er i dag blant verdens mest kjente og omtalte kryptovaluta. Det har mye å gjøre med promoteringen gjort av Elon Musk såvel som den store mediedekningen av prosjektet de siste årene.

Majoriteten av de som kjøper dogecoin gjør det for å spekulere i prisvolaliteten. Det betyr at de inngår kortsiktige posisjoner for å forsøke tjene penger på de ekstreme prisendringene som ofte inntreffer. Vi har skrevet en egen guide om denne typen handel som du finner her.

Snarveier

  For nybegynnere er det viktig å påpeke at Dogecoin ikke egner seg som et langsiktig investeringsinstrument fordi den har et inflasjonspress med nye mynter som utvinnes kontinuerlig.

  Det “printes” opptil 5 milliarder nye DOGE årlig, noe som utvanner verdiene dine kraftig. I motsatt ende finner vi kryptovalutaer som BTC med sin maksgrense på kun 21 millioner enheter.

  Inflasjonen og prisvolatiliteten er hovedårsakene til at DOGE i hovedsak ikke egner seg som et langsiktig kjøp, men heller for trading. Vi går likevel gjennom begge metodene i detalj.

  Slik går du frem for å kjøpe Dogecoin

  Her finner du en enkel forklaring av stegene som kreves for å kjøpe Dogecoin, inkludert mer informasjon om betalingsmetoder, verifisering og gjennomføring av handel.

  1. Bestem hvor du vil kjøpe Dogecoin

  Begynn med å bestemme hvor du vil kjøpe Dogecoin. Som investor i Norge kan du kjøpe Dogecoin via flere kanaler. Det inkluderer finansielle derivater, direkte hos kryptobørser eller ved å handle dogecoin direkte fra andre privatpersoner.

  Her ser vi nærmere på følgende metoder:

  1. Aktiv trading med Dogecoin (f.eks via en CFD)
  2. Standard kjøp som gjøres via børser eller vekslere

  Kjøp Dogecoin for trading (anbefalt)

  Den anbefalte metoden for å kjøpe Dogecoin er å gjøre det via en differansekontrakt (CFD) fremfor andre produkter som futures og opsjoner. Meglerhusene som tilbyr produktene står registrert hos Finanstilsynet og er underlagt europeiske regler for blant annet forsikring av kundekonti.

  Fordelen med å bruke en slik kontrakt er at du kan inngå kortsiktige veddemål mot prisen med giring (økt eksponering). De lar deg i tillegg shorte DOGE hvis du så skulle ønske det.

  DOGE passer bra for denne typen produkter fordi prisen er såpass volatil. Selv anbefaler jeg denne megleren:

  ANBEFALT
  Kjøp DOGE med avanserte funksjoner
  • Tillater også ordinær handel (ved ønske)
  • Desidert best utvalg av øvrige kryptopar (100+).

  Årsaken til at mange nordmenn bruker derivater for DOGE-handel, er at de tillater bruk av leverage (giring). I henhold til EU reglene kan vi gire DOGE posisjoner med opptil 2:1, altså med dobbel eksponering, pluss åpne short posisjoner.

  For å gjøre dette må vi ha en godkjent konto hos meglerhuset, noe som betyr at de må verifisere ID. I tillegg krever de svar på en rekke spørsmål relatert til kunnskap og forståelse av markedet. Spørsmålene kan virke litt inntrengende, men er lovpålagt.

  Kjøp Dogecoin på standard måte

  Skal du kjøpe Dogecoin på vanlig måte kan du enten bruke meglerhuset nevnt ovenfor eller gå via en standard børs. Merk at børser ikke tilbyr de samme funksjonene for trading med DOGE.

  For øyeblikket er det kun 2 norske tjenester som lar kunder kjøpe enheten direkte, inkludert børsen Firi. De gir deg også en velkomstbonus som du kan lese mer om ved å følge lenken. Et siste alternativ er NBX.

  Fordelen med å kjøpe Dogecoin på denne måten er at du fysisk eier og kontrollerer det som står i lommeboken. Som et resultat kan du overføre det fritt til andre adresser, inkludert en du selv kontrollerer.

  2. Verifiser deg

  For å kjøpe Dogecoin i Norge må du verifisere identiteten din. Det kan gjøres på ulike måter, inkludert følgende:

  • BankID
  • Vipps
  • Manuell verifisering av dokumenter

  ID verifisering er påkrevd og noe man ikke unnslipper. Den enkleste metoden er å bruke BankID, men det er heller ikke alle børser og meglere som tilbyr det, hvertfall enda.

  3. Svar på lovpålagte spørsmål

  Steg 3 innebærer å svare på en rekke spørsmål. Det inkluderer:

  • Årsinntekt
  • Hvor mye du forventer å handle for
  • Politisk eksponering
  • Hvor midlene dine stammer fra

  4. Velg betalingsmetode

  Velg hvordan du ønsker å betale for Dogecoin. De fleste kryptotjenester som tilbyr nordmenn å kjøpe Dogecoin støtter kort, bank og i visse tilfeller, Vipps. Det billigste alternativet er å betale med en standard bankoverføring. Ulempen er at det kan ta litt ekstra tid å fullføre.

  Tips: Hos meglerhuset vi anbefaler kan du bruke PayPal, som er det desidert enkleste betalingsalternativet.

  4. Kjøp Dogecoin

  Etter innskuddet er registrert må du finne frem til riktig marked. Her ser du to eksempler.

  Via meglerhus

  Hos megleren må du først registrere deg med en ny konto. Forvent å bruke et sted mellom 10-15 minutter på å svare på spørsmål relatert til finansiell bakgrunn, ID etc.

  Når du er ferdig går du til markedet for krypto og deretter finner du DogeCoin. Legg merke til at de også lister opp knappen som heter Salg. Den lar deg kjøpe Dogecoin via en short-posisjon. Verdien øker hvis prisen faller, mens den synker hvis det motsatte inntreffer.

  Her ser du et bilde av markedet for Dogecoin hos meglerhuset:

  Kjøp Dogecoin hos et meglerhus
  Meglerhuset har desidert best utvalg av kryptomarkeder blant regulerte aktører i Norge, inkludert Dogecoin.

  Via børs

  Hos Firi navigerer du først til markedet for forenklet handel, som du ser i bildet nedenfor.

  Gå først til invester i venstre kolonne. Klikk så på hele listen for å finne markedet for Dogecoin. Klikk for å utvide bildet.

  Etter du har funnet Dogecoin kan du legge inn en kjøpsordre med norske kroner (NOK). Slik ser det ut.

  I eksempelet kjøper vi Dogecoin for 10 000 kroner. Merk at du kan velge betalingsmetode med knappen nedenfor.

  Sammendrag

  Skal du først kjøpe Dogecoin er det viktig å sette seg inn i mekanismene som styrer kryptovalutaen. Dogecoin er en såkalt “meme-coin”, og har i utgangspunktet ingen reell verdi, utover at den er verdsatt som et investeringsobjekt i større miljøer.

  Videre er den ekstremt volatil, med endringer i kursen som fort kan tippe hundrevis av prosent på én og samme dag. Blant de som skal kjøpe Dogecoin er det viktig å være kjent med utfordringene på forhånd. Vær samtidig obs på inflasjonen som følger med utstedelsen av nye DOGE-mynter. Det legger press på prisene og vil over tid vanne ut verdien av hver enkelt enhet.

  Back

  Relaterte artikler