Hvordan Kjøpe XRP?

Hvor man kan kjøpe XRP, og hva kreves for å sette opp konto? Her går vi gjennom de nødvendige stegene.

Lars Gundersen
Oppdatert 29,april 2024

Du kan kjøpe XRP fra Norge direkte via både kryptovalutabørser og vekslingstjenester. I tillegg er det mulig å handle XRP indirekte via en forskjellskontrakt, noe som gir identisk eksponering mot prisen, der oppgjøret skjer kontant.

Merk: Ripple er navnet på selskapet som utsteder kryptovalutaen XRP.

Forventet tidsbruk: 5 til 10 minutter.

1. Velg hvor du vil handle

Begynn med å bestemme hvor vil kjøpe XRP. De to vanligste alternativene er bruk av en kryptobørs eller nettmegler.

Det anbefales alltid å gå via regulerte tjenester som følger norsk og europeisk lovgivning. Hensikten er å redusere risikoen for uforutsette tap.

Anbefalt
ByBit
• Best utvalg: 650+ kryptovaluta
• Tilbyr: Vanlig kjøp, derivater, sparing mm.
• Lavest gebyr: fra 0,1%
💎 Opptil 30,000 USD i velkomstbonus
IG markets
• Børs/megler: 18 kryptopar
Tilbyr: Krypto-CFD og børswarrants
• BankID verifisering
• Registrert hos BaFin (148759)

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Hvis du ønsker å handle XRP aktivt vil det være best å gå via en megler. Det skyldes at gebyrene er mye lavere innledningsvis, gjerne 1/10 av hva børsene krever.

Samtidig er det viktig å påpeke at gebyrene stiger desto lenger tid kontrakten holdes åpen. Av den grunn passer det ikke for langsiktige investeringer i Ripple, men heller de som vil trade med hyppige kjøp og salg.

Det samme gjelder hvis du ønsker tilgang til avanserte funksjoner som shorting og giring. Det får du kun via en megler som tilbyr forskjellskontrakter.

Planlegger du å investere i Ripple over flere måneder, eller år? Da er det best å benytte seg av en kryptobørs.

Andre viktige aspekter er hvorvidt du kan handle med ønsket betalingsmetode, og hvor mye som kreves i gebyr per transaksjon.

Uansett hvilken platform du velger: Benytt en seriøs og regulert tjeneste. Styr unna utenlandske selskaper som opererer ulovlig, uten å ha registrert seg hos Finanstilsynet.

2. Åpne konto og verifiser deg

Gå videre ved å åpne konto. Her må du svare på noen lovpålagte spørsmål. Alle tjenester som tilbyr lovlig handel med kryptovaluta i Norge er pålagt å stille disse spørsmålene

Det inkluderer blant annet:

 • Hvor pengene dine stammer fra.
 • Hvor mye du planlegger å handle for.

Når du har svart på spørsmålene blir du bedt om å verifisere ID. Her er det visse forskjeller mellom hva som kreves. I Norge er det vanlig å tilby verifikasjon via både Vipps og BankID. For store meglerhus er det derimot vanligere å kreve en elektronisk kopi av førerkort og faktura som beviser bosted. Begge er relativt enkle å fullføre, enda elektronisk verifisering alltid vil være raskest.

3. Sett inn penger

Velg hvordan du ønsker å sette inn penger. De fleste nettmeglere og børser tillater innskudd med enten kort eller bankoverføring. Hos noen er det i tillegg mulig å benytte Paypal, Netteller og andre betalingstjenester.

Velger å sette inn penger med kort eller Vipps vil det tilkomme et ekstragebyr. Som regel utgjør det mellom 3 til 4 prosent av beløpet du handler Ripple for. Et tips er å benytte bankoverføring, slik at du reduserer kostnadene.

4. Lag ordre – Kjøp XRP

Siste steg er å kjøpe XRP ved å plassere en ordre. Gå til korrekt marked og legg inn en kjøpsordre. Her kan du velge mellom to ordretyper:

 • Markedsordre: Kjøp XRP til beste tilgjengelige pris.
 • Limitordre: Du bestemmer hvilken pris du vil kjøpe XRP for. Hvis prisen faller til ønsket nivå.

Her ser du et bilde av ordreportalen til en norsk kryptobørs, som viser markedet for XRP/NOK.

Limit ordre for kjøp av XRP
Legg merke til området hvor du legger inn limit kurs for hvilken pris du ønsker å kjøpe XRP.

Hvorfor investere i XRP?

XRP er en av verdens 10 største kryptovaluta målt etter markedsverdi. Enheten har blitt et populært investeringsobjekt for nordmenn, tiltrukket av XRP sine egenskaper innen bank og finans. Det inkluderer potensialet til å endre måten internasjonale betalinger gjennomføres, ved å redusere både overføringstid og kostnader til et minimum.

Ripple kjennetegnes av følgende:

 • Hastighet: Overføringer med Ripple er usedvanlig raske, der betalinger kun tar noen sekunder å gjennomføre.
 • Lave transaksjonskostnader: XRP krever minimale transaksjonsgebyrer, noe som gjør det attraktivt for internasjonale overføringer.
 • Seriøse partnere: Ripple har inngått partnerskapsavtaler med store og seriøse finansielle foretak, inkludert meglerhus og banker.
 • Volum: Ripple kan håndtere større volumer enn de fleste andre kryptovaluta. Det inkluderer evnen til å prosessere tusenvis av transaksjoner i sekundet.

Obs. Dette må ikke anses som finansiell rådgivning. Kryptovalutaer som XRP er volatile med kraftige prissvinger på kort tid. Investeringer medfører derfor risiko.

Kjøp Ripple: 3 metoder

Her går vi gjennom de 3 vanligste metodene for kjøp og salg av Ripple, inkludert fordeler og ulemper med hvert valg.

1. Børshandel

Kryptobørser er den vanligste måten å kjøpe Ripple i Norge. Finanstilsynet innførte i 2019 en egen registreringsordning som gjorde det mulig å åpne børser innad i Norge. I dag er det to store selskaper, og en håndfull mindre aktører som driver innen bransjen.

Med en kryptobørs kjøper du Ripple som du eier. Det betyr at du kan laste ned din egen lommebok og deretter overføre XRP til en adresse du selv kontrollerer.

Fordeler

 • Høyere gebyrer innledningsvis, men du kontrollerer all XRP du har kjøpt.
 • XRP kan overføres uten begrensninger til andre kontoer du kontrollerer

Ulemper

 • Mangler avanserte funksjoner, derav muligheten til å åpne short posisjoner.
 • Begrenset antall innskuddsmetoder
 • Noen norske aktører har lav likviditet, som fører til økt spread og kostnader for de som trader XRP.

2. Meglerhus

Lar deg investere i XRP (Ripple) indirekte via differansekontrakter. Interface (handelsplatformen) og oppsettet fungerer nesten på identisk måte som en vanlig børs. Forskjellen er at du handler kontrakter som følger prisen, men at du ikke eier XRP.

Potensielle overskudd betales kontant, slik at du slipper å trade Ripple for å frigjøre midler. Anbefales i hovedsak for de som ønsker avanserte funksjoner, inkludert muligheten til å kjøpe XRP med giring hvor posisjonen overgår kontobalansen.

Fordeler

 • Eneste som tillater XRP handel med giring og shorting.
 • Kontoer er lovpålagt å ha forsikring for opptil 100 000 euro.
 • Flere betalingsmetoder

Ulemper

 • Koster mer å holde XRP posisjonen åpen over tid.
 • Kontrakter er ofte denominert i andre valuta som USD, GBP eller EUR.
 • Mer avansert og kan fremstå komplisert for nybegynnere.

Gebyrer og kostnader

Her har vi laget en liste over ulike gebyrer og kostnader for kjøp av Ripple.

Ripple Gebyrer

Gebyr for innskudd med kort

3,9 prosent

Gebyr for innskudd med Vipps

3,9 prosent

Gebyr for handel hos børs

0,7 prosent

Gebyr for handel via CFD

0,2 prosent innledningsvis

Gebyr for uttak

1-2 XRP

Oppsummering

Å kjøpe XRP har potensiale til å være en fornuftig langsiktig investering, gitt at teknologien kan endre hvordan penger overføres mellom banker og privatpersoner. Med kryptovaluta generelt er det viktig å identisere teknologier som har ekte applikasjoner i den virkelige verden.

Ved valg av kjøpsmetode lønner det seg å vurdere hvorvidt du ønsker å kjøpe XRP for langsikig eierskap, eller trade XRP kontrakter kortsiktig. For nybegynnere er det som regel best å handle XRP via en vanlig børs, mens mer erfarne investorer vil dra større nytte av et meglerhus.

Viktig: Gjør deg kjent med risikoen og sentrale markedsforhold som styrer XRP sin verdiutvikling før du investerer.

Mer informasjon

I en tidligere podcast utforsket Kryptografen temaet og så nærmere på hva som kreves for å investere i XRP, samt hvorfor det er en kontroversiell enhet. Du finner podcasten i sin helhet nedenfor.

Nyttige lenker:
Ripple.com

Back

Relaterte artikler