Firi

4 / 5

Lars Gundersen
calendar 09,desember 2022
firi

Er Firi til å stole på og har kryptobørsen noe å tilby i kampen mot internasjonale tungvektere som Binance og Coinbase? Her gir vi deg svaret.

Til tross for utvalgte svakheter er det liten tvil om at Firi tilbyr en av de aller beste tjenestene for kryptohandel innad i Norge.

Vi gikk grundig gjennom tjenesten, noe som inkluderer en vurdering av programvaren for trading, gebyrer, sikkerhet og bonusen som gis til nye kunder.

Fordeler

Ulemper

God sikkerhet (kald lagring, forsikring og 2-FA)

Få kryptopar (9 stykk)

Betalingsmetoder som Visa, ApplePay, Vipps/Open Banking

Høy slippage (differanse mellom beste kjøp/salg)

Fokus på kundeservice

Relativt høye gebyrer

Verktøy for skatteberegning

Egen app for iOS og Android

Fakta om Firi

Firi er en norsk kryptobørs med hovedkontor på Aker Brygge i Oslo. Per 2022 har Firi 150.000 aktivere tradere og en omsetningen som overstiger 1 milliard kroner på årsbasis.

Selskapet er registrert hos Finanstilsynet under navnet Firi AS, noe som betyr at de følger hvitvaskingsloven og andre relevante krav.

Bak Firi står gründerne Thuc Tuan Hoang og Øyvind Kvanes, som gikk sammen om å starte tjenesten i 2017. Kryptobørsen var i starten kjent som MiraiEx, men byttet navn i første halvdel av 2022.

Selskapet har vokst raskt de siste årene og har fått med seg flere profilerte investorer på eiersiden. Sist ut var Schibsted Media som valgte å skyte inn 40 millioner kroner i selskapet, noe som priset Firi til en verdi på omtrent 730 millioner kroner.

Firi Bonus

Noe av veksten skyldes den generøse velkomsbonusen som Firi deler ut til nye brukere.

Kort forklart: Når du åpner konto hos Firi for første gang vil de gi deg en bonus på 100 kroner i bitcoin. Totalt kan du få bonus verdt opptil 260 kroner utbetalt, noe du kan lese mer om nedenfor.

Krav for å motta bonusen:

 • Du må være fylt 18 år
 • Krever at du laster ned appen til mobilen din (android eller iOS).
 • Du kan ikke være registrert hos Firi fra tidligere.
 • Du må verifisere ID ved hjelp av enten BankID eller Vipps.

Hvordan åpne ny konto?

Det tar cirka 5 minutter å åpne ny konto hos Firi. Her gir vi deg en rask gjennomgang.

Slik setter du i gang:

 1. Begynn med å klikke deg inn på siden til Firi. Her finner du også lenker til apper for iOS og Android. 
 2. Firi må verifisere identiteten din og du blir bedt om å bruke enten BankID eller Vipps. Årsaken er at de må overholde kravene i hvitvaskingsloven, såkalt “AML”. Du vil også få noen spørsmål om hvorvidt du er politisk eksponert.
 3. Ditt først bankinnskudd gjøres enkelt med såkalt “open banking”, uten at du behøver å gå via nettbanken din. Du velger banken du vil betale fra, og gir tilgang til din konto med BankID.

Verifisering hos Firi

Erfarne kryptradere vet at registrering, bankinnskudd og handel på internasjonale markeder kan være både tidkrevende og kronglete. I tillegg er det risikabelt fordi man gir fra seg viktige persondata.

Muligheten til å bruke BankID og Vipps gjør Firi til et enklere alternativ. Verifiseringen fungerer omtrent på samme måte som når du åpner en norsk bankkonto.

Du bruker bankID, enten på mobil eller via kodebrikke for å verifisere identiteten din. Du kan også bruke Vipps for innlogging.

Det tok rundt 2 minutter å bli ferdig med prosessen.

Firi krypto

Firi tilbyr handel i følgende krypto (oppdatert senest desember 2022):

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • USDC
 • XRP
 • Cardano
 • Solana
 • Polkadot
 • Litecoin
 • DAI

Firi sitt utvalg av krypto er begrenset. Kanskje kan det kalles en fordel at de fokuserer på veletablerte kryptoprosjekter fremfor å pøse ut “shitcoins“? Sistnevnte er ferske prosjekter som ikke har noen bevist levedyktighet.

Hvordan kjøpe og selge på Firi?

Tjenesten tilbys via en iOS app, Android eller en datamaskin. Du kan trade krypto på 2 forskjellige måter gjennom Firi:

Forenklet modus: Her legger du inn ønsket sum du ønsker å kjøpe eller selge for. Deretter fyller børsen ordren for deg automatisk, basert på beste tilgjengelige tilbud.

Slik ser det ut i praksis.

handel Firi
Med forenklet handel hos Firi blir ordrer fylt i henhold til beste tilgjengelige pris i markedet.

Avansert handel: Med avansert handel drar du nytte av noen viktige fordeler.

For det første kan du kjøpe og selge til en kurs du selv ønsker. Det gjøres ved å legge inn en såkalt limit ordre. Alternativt kjøper du til beste tilgjengelige pris ved å velge markedsordre.

Med avansert handel hos Firi kan du velge mellom limit pris og markedspris.

Spread

Hvis målet er å spare penger burde du velge avansert handel. Grunnen til det er at Firi fortsatt har en betydelig spread mellom beste kjøps og salgspris. Det kan fort være snakk om en differanse på mellom 2-3 prosent. Hos store kryptobørser er det heller snakk om 0,5 prosent differanse (maks).

Som et resultat vil du også til tider se at prisene hos Firi avviker noe fra kursene i internasjonale markeder.

Med avansert handel får du også tilgang til grafer og ulike verktøy for teknisk analyse. Mer erfarne brukere kan også få tilgang til ytterligere tjenester, slik som automatiserte transaksjoner via API. 

Gebyrer

Gebyr for handel hos Firi er 0,7 prosent, noe som er relativt høyt. Likevel kan du spare både tid og penger på å bruke Firi ettersom du slipper å veksle om norske kroner til andre nasjonale valuta som dollar eller euro. 

Merk at handelsgebyret illegges hver gang du enten kjøper eller selger.

Firi veksler ikke mellom nasjonale valutaer og som kunde får du oppgitt reell pris i NOK. Utenlandske tjenester gir derimot et påslag på omtrent 2 prosent, for å veksle NOK mot utenlandsk valuta. 

Gebyr for uttak av krypto: Gebyrer på overføringer mellom lommebøker, kalt network fees, varierer mellom hvilken krypto du tar ut. 

Uttak av kryptovaluta som Bitcoin og Ethereum medfører gebyrer på henholdsvis 0,00025 BTC og 0,005 ETH. En fullstendig liste over gebyrer finnes på Firi sine nettsider

Gebyr for uttak av NOK: 69 kroner

Gebyr for innskudd: Kostnadsfritt for både bankbetaling og krypto. Innskudd med kort koster rundt 2,5 prosent.

Innskudd med Vipps er gratis og tar sekunder til noen minutter. Firi tilbyr også en sparekonto med automatiske trekk fra nettbanken. Kunder kan foreta overføringer manuelt fra nettbank, eller overføre internt fra kundeprofilens hovedkonto til sparekonto. 

Grenser for uttak

Det finnes grenser for uttak, som varierer mellom ulike valuta.

Norske kroner: Maks 300 000 NOK på et døgn og minimum 500 kroner per uttak.

Bitcoin: Minimuminim 0,001 BTC per uttak

Lagring og sikkerhet

Mange foretrekker Firi fordi det er en norsk bedrift som er oppdatert på norske lover og regler. Samtidig bruker Firi i hovedsak kald lagring, som gir mer trygghet.

Ettersom kryptovaluta i hovedsak lagres kaldt hos Firi, kan det ta opptil ett døgn å foreta uttak av større beløp. Av sikkerhetsmessige grunner må overføringer fra kald til varm lagring gjøres manuelt av Firi sine medarbeidere. 

Strengere kontroll senker sannsynligheten for uautoriserte transaksjoner. Firi bruker også 2-faktor autentisering for å hindre hacking.

De har også publisert bevis på reservene de sitter med, eller såkalt proof-of-reserves. Her ser du et eksempel med Firi sin bitcoin-beholdning.

Vi ser på styrker og svakheter ved Firi sine tjenester. Du får innsyn i hvordan man enkelt kan registrere seg, handle og lagre krypto på Firi. Vi har vurdert kryptobørsen sin funksjonalitet, brukervennlighet, sikkerhet og kundestøtte. 

Forsikring

Firi forsikrer kundemidler gjennom selskapet Fireblocks, og såkalte multisignatur-lommebøker. Plattformen motvirker datainnbrudd og hacking. Som en del av forsikringen er Firi-kunders innskudd skjermet for opptil 30 millioner dollar.

Det kan være lurt å informere pårørende om at man har investert i kryptovaluta, og at man bruker Firi og andre tjenester. Dersom noe skulle hende med en kunde, kan pårørende kontakte Firi på chat og få hjelp på vegne av kunden. 

Kundestøtte

God kundestøtte kan være en av grunnene til av Firi sine tjenester har blitt så populære. Firi besvarer henvendelser på kort tid og har fått et rykte for å være brukervennlig, noe som er særskilt praktisk for norske kunder. 

Firi har en oppdatert Facebook-nettside med høy aktivitet og engasjement. På Facebook kan Firi ha åpen dialog med kundene sine, noe som bidrar til å minske behovet for personlig kundestøtte. 

Skattemelding

Historiske eksempler tyder på at det er vanskelig å rapportere bruk av krypto i skattemeldingen. Det er ikke lenger tilfellet. Skattemelding for krypto er spesielt enkelt å føre dersom man bruker Firi. 

Firi har et eget verktøy for skatteberegning. Verktøyet gjør nærmest alt arbeidet for deg, ved å oppgi tall i form av et vedlegg som enkelt kan lastes ned og føres inn i skattemeldingen. 

Oppsummering

Det er ikke uten grunn at Firi har blitt Norges ledende kryptobørs, med høy sikkerhet og lettvinte funksjoner. Kunder registrerer seg enkelt med Vipps, e-post og BankID, og får raskt hjelp gjennom personlig kundestøtte eller åpen dialog på Facebook. 

Mange kunder foretrekker Firi sin app, tilgjengelig for iOS og Android. Firi har integrasjon med en rekke norske banker og tilbyr et lettvint verktøy for skatteberegning. 

Mange vil oppleve at styrkene veier opp for mangel på tjenester som marginhandel og giring, høye gebyrer og inntil videre manglende støtte for en rekke alternative kryptovaluta. 

Back
Firi
Antall kryptopar Inkluderer handel mellom ulike krypto
9 stykk
Handelsgebyr 0,7% per handel.
0,7%
Gebyr innskudd Innskudd via bank og krypto er gratis. 3,9% for kort.
Varierer*
Gebyr uttak 69 kr for bank. Gebyr varierer med type krypto.
Varierer*
Verifisering Tillater bruk av BankID og Vipps
BankID
Betalingsmetoder ApplePay, Bankkonto, Vipps og Visa