ANNONSE

Kryptovaluta Børs Oversikt for Norge

Sammenlign norske kryptovalutabørser nedenfor i vår oversikt. Her kan du lese mer om to av de mest populære børsene i Norge.

Kort & PayPaletoro logo 1. eToro – Kryptovalutabørs som støtter VISA og PayPalEnklest å bruke. Sett i gang på 10 minutter. Eneste kryptovalutabørs som støtter betaling med kort og PayPal.
Handelsgebyr: 0,75%
 • 110 krypto handelspar
 • Flest betalingsmetoder
 • Står registrert hos Finanstilsynet

Kryptovalutaer er volatile og uregulerte produkter. Ingen EU-beskyttelse for investorer.

firi logo 2. Firi – Norsk kryptovalutabørsMotta en bonus verdt opptil 200 kroner når du gjennomfører dine første handler.
Handelsgebyr: 0,5%
 • Tilbyr 6 ulike kryptovalutaer
 • Verifiser ID med bankID eller Vipps
 • Registrert hos Finanstilsynet

Verdt å vite om kryptovalutabørser

Hos Kryptografen har vi gjort et bevisst valg om å kun omtale kryptovalutabørser som står registrert hos norske myndigheter. Her sikter vi til Finanstilsynet.

Årsaken er enkel. Vi ønsker at leserne våre skal ha en tryggest mulig opplevelse, samt å minimere risikoen for tap av penger.

Enda kryptovalutabørser har vært tilgjengelig i åresvis, så var det først i 2019 at myndighetene åpnet døren på gløtt for norske aktører. Det nye regelverket åpnet for at man kunne kunne starte egen kryptovalutabørs i Norge, under visse forutsetninger.

Les videre for å se hvordan du velger riktig kryptovaluta børs.

Innskudd og betalingsmetoder

Her kan du lese mer om hvilke betalingsmetoder som tilbys av hver kryptovalutabørs.

PayPal, Visa og Mastercard: Etoro er den eneste kryptovalutabørsen som tilbyr disse betalingsmetodene. Grunnen til det er at de også opererer i andre europeiske land, og har fått lisens fra betalingsformidlere som de også kan bruke i Norge.

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta i Norge

Bankinnskudd: Blant kryptovalutabørser som kun opererer i Norge er bankinnskudd inntil videre den eneste muligheten for å sette inn penger. Det er en billig og sikker måte å sette inn penger, men ulempen er at det kan ta alt fra 1-2 dager før pengene står på konto. Da har man heller ikke muligheten til å gjennomføre en handel umiddelbart.

Andre innskuddsmetoder: Det er ikke mulig å bruke Vipps for å sette inn penger på en kryptovalutabørs, verken i Norge eller utlandet. De oppdaterte vilkårene sine med et forbud mot kjøp av krypto. Utover det er det mulig å bruke betalingsmetoder som Skrill og Netteller, men ytterst få kryptovaluta børser tilbyr det.

Kryptovalutabørs gebyrer

Kryptovalutabørser vil kreve diverse gebyrer for å la deg bruke tjenesten. Her går vi gjennom hvilke det er snakk om.

Innskudd hos kryptovalutabørser er omtrent alltid kostnadsfritt, enda det finnes noen få unntak. Det inkluderer overføringen av større pengebeløp via såkalte “wire” transaksjoner. Her er det vanlig at børsene krever et sted mellom 100 og 200 kroner for å behandle transaksjonen. Derimot er det ingen gebyrer for å sette inn penger i form av kryptovaluta.

Handelsgebyr kreves av kryptovalutabørsen hver gang du kjøper eller selger ulike typer kryptovaluta. Størrelsen på gebyrene varierer, men de ligger oftest et sted mellom 0,45 til 0,75 prosent av beløpet du handler for.

Blant norske børser er det ikke vanlig å differensiere mellom det som kalles for markedsordre versus limitordre. Forskjellen ligger i at førstnevnte “spiser” av tilgjengelige tilbud, mens en limitordre legges inn til en pris under (eller over) gjeldende markedskurs.

Kjennetegn på en god kryptovalutabørs

Det aller viktigste er at kryptovalutabørsen du velger faktisk tilbyr den (eller de) kryptovalutaene du ønsker å kjøpe. Hvis den ikke har dette tilgjengelig er det heller ikke noe poeng å handle der.

Forskjellen i utvalget hos kryptovalutabørser kan være vesentlig, noe du også ser i vår oversikt.

eToro tilbyr som et eksempel 100 forskjellige handelspar, mens Firi kan skilte med 5 stykk. Nå jobber Firi riktignok med å utvide sortimentet – så de vil forhåpentligvis ha et bredere utvalg på sikt.

Som oftest vil en nyoppstartet kryptovalutabørs fokusere på de største og mest populære kryptovalutaene – slik som bitcoin eller ethereum. Ettersom de vokser vil de kunne vurdere å utvide sortimentet til andre typer.

Oppbevaring av midler

Når du har gjennomført handelen vil neste steg være å bestemme hvordan du skal oppbevare kryptovalutaen. Her har du 3 valg:

 1. La verdiene dine ligge hos samme kryptovalutabørs du handlet fra.
 2. Overføre verdiene til en privat lommebok.
 3. Sette over pengene til en “sparetjeneste” som gir en viss avkastning i året.

Det tryggeste vil alltid være å sette det over til en egen lommebok, hvor kun du kontroller tilgangen. En slik løsning kan derimot virke litt skummel for de som nettopp har begynt å investere.

Gjennom historien har mange kryptovalutabørser blitt hacket eller frastjålet betydelige verdier. Kjente eksempler er Mt. Gox, Quadriga, Liquid og Bitcoins Norway.

Bitcoins Norway er muligens det best kjente eksempelet. Etter at underleverandøren ble hacket, valgte eieren å selge hele den gjenværende beholdningen for å dekke inn det han kunne. Noen av kundene valgte å saksøke både kryptovalutabørsen og eieren personlig. Saken er fortsatt til behandling i rettssystemet.

Mt. Gox var verdens første aktive kryptovalutabørs da de åpnet dørene sommeren 2010. Børsen ble deretter avviklet i 2014 etter å ha blitt tappet for store beløp. Behandlingen av konkursboet pågår fortsatt.

Hvis du velger å oppbevare pengene på en kryptovalutabørs er det viktig at du velger en seriøs og trygg børs. Den bør også helst ha en forsikring som dekker hele, eller deler av potensielle tap.

Andre tjenester som tilbys

Blant kryptovalutabørser i Norge er det inntil videre kun mulig å investere direkte. Utenlandske aktører har derimot utvidet antallet instrumenter de siste årene. Det inkluderer muligheten til å handle kryptoderivater. Dette er syntetiske instrumenter som kun speiler de underliggende verdiene.

Ingen av kryptovalutabørsene i vår oversikt tillater dette.

Kryptovalutabørser med base i Norge

Her følger en rask oversikt over de fleste kryptovalutabørsene som opererer i Norge.

 • eToro
 • Firi
 • Kaupang Krypto
 • NBX (Nordic Block Exchange)
 • Sturle Sunde (via Bitmynt AS)
 • Bitruption (holder på å stenge virksomheten)