»  Tjenester

Kryptobørs – Sammenligning

Kryptografen
calendar 01,januar 2024

Sammenlign ulike kryptovalutabørser og finn alternativet som passer deg best. Velg en kryptobørs som tilbyr handelsmetoden du ønsker.

Vær oppmerksom på at vi kun omtaler regulerte børser og meglere som tilbyr sine tjenester i Norge.

Topp 5 kryptobørser og meglere

krypto-cfd
eToro
Best utvalg: 50+ kryptopar.
• Tillater bruk av leverage (2:1)
• Åpne posisjoner begge veier (long & short)
• For de som ønsker profesjonelle funksjoner.
• Registrert hos Finanstilsynet & CySEC: lisens no. 109/10.
Firi
17 kryptopar.
• Registrert hos Finanstilsynet.
Betalingsmetoder: Vipps, kort og bank.
juju krypto
6 kryptopar.
• Registrert hos Finanstilsynet.
Betalingsmetoder: Straksbetaling via bank.
IG
17 kryptopar.
• Profesjonell handel (CFD & warrants)
• Registrert hos Finanstilsynet & BaFin (148759)
Betalingsmetoder: kort og bank
NBX
• 12 kryptopar.
• Registrert hos Finanstilsynet.
Betalingsmetoder: Bankoverføring.

Hvilken kryptovaluta børs eller megler er billigst?

Vi sammenlignet kostnadene for å handle hos et utvalg kryptobørser. Kryptobørsene i oversikten inkluderer både vanlig spothandel og det som kalles for CFD instrumenter. Sistnevnte gir deg full eksponering mot den enheten du vil kjøpe, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet.

En annen kostnad hos kryptovalutabørser er det som kalles for spread. Det er forskjellen mellom markedskursen og det du betaler når du handler.

Børs/meglerHandelsgebyrSpreadValutagebyrSum (per 10000 kr)
eToro0,05%*50 kr*
IG0,05%*1%103,5 kr*
Juju Krypto0,5%1%150 kr
Firi0,7%1%170 kr
NBX0,5%1%150 kr
Binance0,1%0,1%3 %320 kr
Coinbase0,6%0,1%3%370 kr
*Hos en kryptomegler må du betale vedlikeholdskostnader, som kan utgjøre større beløp over lang tid. Totalkostnad vil derfor avhenge av hvor lenge du holder posisjonen åpen.

Denne tabellen gir deg kun en forenklet oversikt over hvilken kryptobørs som er billigst. Utover spread og uttaksgebyrer vil det også tilkomme andre kostnader.

For eksempel: Ved innskudd hos Coinbase vil dine norske kroner veksles om til utenlandsk valuta (slik som USD). Her “mister” du en prosentandel av beløpet når børsen veksler om pengene.

Kryptobørs gebyrer

Kryptovalutabørser vil kreve diverse gebyrer for å la deg bruke tjenesten. Her går vi gjennom hvilke det er snakk om.

Innskuddsgebyr: Innskudd av krypto hos kryptovalutabørser er som regel alltid kostnadsfritt, enda det finnes noen få unntak. Innskudd av fiat valuta vil derimot koste penger, særlig hvis du skal sende det til en utenlandsk kryptobørs. Da må norske kroner veksles til den valutaen som børsen benytter seg av. Her er det vanlig at børsene krever et sted mellom 100 og 200 kroner for å behandle transaksjonen.

Handelsgebyr: Kreves av kryptovalutabørsen hver gang du kjøper eller selger ulike enheter. Størrelsen på gebyrene varierer, men de ligger oftest et sted mellom 0,5 til 1,5 prosent av beløpet du handler for.

Uttaksgebyr: Kryptobørser vil også kreve gebyrer ved uttak av penger, både når det gjelder krypto og fiat valuta.

CFD gebyr: Med en CFD vil du få samme eksponering mot kurssvingningene som du ellers ville hatt ved å eie aktivumet selv. Derimot krever de gjerne ukentlige gebyrer for å holde posisjonen åpen.

PS: Forskjellen mellom markedsordre versus limitordre er at førstnevnte “spiser” av tilgjengelige tilbud, mens en limitordre legges inn til en pris under (eller over) gjeldende markedskurs.

Norske kryptobørser

Inntil 2019 var det ikke mulig å drifte norske kryptobørser. Hovedproblemet var at bankene nektet å håndtere innskudd og uttak, noe som gjorde det umulig å håndtere transaksjoner for kryptobørser innad i Norge.

Som et resultat måtte nordmenn benytte seg av utenlandske tjenester, med den ulempen at penger og kompetanse forsvant andre steder.

I 2019 åpnet Finanstilsynet for registrering av såkalte vekslere av digitale valuta. Det er tilsynets klassifisering av både norske kryptobørser og de som tilbyr veksling, som nå fritt kan registrere seg for å tilby tjenester innad i Norge.

Inntil videre er det kun et mindre antall kryptobørser og vekslingstjenester som har registrert seg i Norge. Det inkluderer blant annet:

  • Firi
  • NBX (Nordic Block Exchange)
  • Juju Krypto (tidligere kjent som BitNord)
  • K33 (tidligere Kaupang Krypto)
  • Bitmynt (driftes av Sturle Sunde)

Vi laget en oversikt over de norske kryptobørsene vi mener er best, med detaljert informasjon om hvert alternativ. Vær oppmerksom på at utvalg, gebyrer og lignende kan ha endret seg siden vi testet hver tjeneste.

Funksjoner og tjenester

Kryptobørser i Norge henger fortsatt et godt stykke etter med lanseringer av funksjoner når vi sammenligner de med internasjonale tjenester. Dette er forståelig, gitt at de norske tjenestene har hatt fokus på å etterleve regelverket så godt de kan, noe vi ikke kan si om konkurrentene.

Et godt eksempel er de utenlandske aktørenes tilbud av visse futures-kontrakter og opsjoner. Det er ikke noe som tilbus hos norske kryptobørser ettsom lovverket ikke er tilpasset den typen virksomhet. Hvorvidt dette vil endre seg i fremtiden gjenstår å se.

Innskudd og betalingsmetoder

Her kan du lese mer om hvilke betalingsmetoder som tilbys av hver kryptovalutabørs.

PayPal, Visa og Mastercard: Kun et lite antall kryptovalutabørser lar deg bruke disse betalingsmidlene.

Bankinnskudd: Blant kryptovalutabørser som kun opererer her i landet er bankinnskudd inntil videre den eneste muligheten for å sette inn penger. Det er en billig og sikker måte å sette inn penger, men ulempen er at det kan ta alt fra 1-2 dager før pengene står på konto. Da har man heller ikke muligheten til å gjennomføre en handel umiddelbart.

Andre innskuddsmetoder: For kryptobørser registrert hos Finanstilsynet er det nå mulig å bruke Vipps som innskuddsmetode. De oppdaterte vilkårene sine i 2022. Utover det er det mulig å bruke betalingsmetoder som Skrill og Netteller, men ytterst få kryptovalutabørser tilbyr dette.

Du kan lese mer om gebyrene som følger med å kjøpe kryptovaluta her.

Kjennetegn på en god kryptovaluta børs

Det aller viktigste er at kryptovalutabørsen du velger faktisk tilbyr den (eller de) kryptovaluta du leter etter. Hvis den ikke har dette tilgjengelig er det heller ikke noe poeng å handle der. Forskjellen i utvalget hos kryptovalutabørser kan være vesentlig, noe du også ser i vår oversikt.

Et annet spørsmål er hvorvidt du bør velge en tradisjonell børs eller megler. Sistnevnte lar deg trade kontrakter, også kjent som derivater. Det kalles gjerne for krypto trading og kjennetegnes ved at du ikke eier selve kryptoen, men får samme eksponering. Hovedforskjellen er at tjenestene lar deg inngå short posisjoner, såvel som at de lar deg bruke giring (hvor du handler for mer enn kontobalansen burde tilsi).

Som oftest vil en nyoppstartet kryptovalutabørs fokusere på de største og mest populære kryptovalutaene – slik som bitcoin eller ethereum. Ettersom de vokser vil de kunne vurdere å utvide sortimentet til andre typer.

Oppbevaring av midler

Når du har gjennomført handelen vil neste steg være å bestemme hvordan du skal oppbevare kryptovalutaen. Her har du 3 valg:

  1. La verdiene dine ligge hos samme kryptovalutabørs du handlet fra.
  2. Overføre verdiene til en privat lommebok.
  3. Sette over pengene til en “sparetjeneste” som gir en viss avkastning i året.

Det tryggeste vil alltid være å sette det over til en egen lommebok, hvor kun du kontroller tilgangen. En slik løsning kan derimot virke litt skummel for de som nettopp har begynt å investere.

Gjennom historien har mange kryptovalutabørser blitt hacket eller frastjålet betydelige verdier. Kjente eksempler er Mt. Gox, Quadriga, Liquid og Bitcoins Norway.

Bitcoins Norway er muligens det best kjente eksempelet. Etter at underleverandøren ble hacket, valgte eieren å selge hele den gjenværende beholdningen for å dekke inn det han kunne. Noen av kundene valgte å saksøke både kryptovalutabørsen og eieren personlig. Saken er fortsatt til behandling i rettssystemet.

Mt. Gox var verdens første aktive kryptovalutabørs da de åpnet dørene sommeren 2010. Børsen ble deretter avviklet i 2014 etter å ha blitt tappet for store beløp. Behandlingen av konkursboet pågår fortsatt.

Hvis du velger å oppbevare pengene på en kryptovalutabørs er det viktig at du velger en seriøs og trygg børs. Den bør også helst ha en forsikring som dekker hele, eller deler av potensielle tap.

Andre tjenester som tilbys

Blant norske kryptobørser er det inntil videre kun mulig å investere direkte. Det skyldes at lover og regler for derivathandel ikke er tilpasset bransjen, hvertfall enn så lenge. Utenlandske aktører har derimot utvidet antallet instrumentene sine de siste årene, inkludert EU-baserte meglere og kryptobørser.

Kort forklart: Kryptoderivater er syntetiske instrumenter som kun speiler de underliggende verdiene. I løpet av 2024 vil Kryptografen publisere nye guider og oppdateringer relatert til derivathandel.

En siste mulighet hos noen børser er å delta i såkalt staking. Her bidrar du med midler for å hjelpe utvinne nye enheter eller å sikre overføringer på nettverket. Noen kryptobørser har begynt å tilby dette til kundene sine.

Back