»  Topp 3 børser & meglere

3 Beste Kryptovalutabørser

Kryptografen
calendar 16,november 2022

Sammenlign ulike kryptovalutabørser og finn alternativet som passer deg best. Velg en handelsplass som tilbyr både betalingsmetoden og kryptovalutaen du ønsker å kjøpe.

Her har vi kun omtalt regulerte kryptovalutabørser og meglere. Den siste tidens hendelser viser hvorfor det er viktig å forholde seg til seriøse selskaper.

CFD-handel
Skilling
✔ Tilbyr marginhandel med giring (1:2)
✔ Spread fra 0,05% per handel.
✔ Regulert Europeisk megler
✔ Konto forsikret for opptil €1 million
Firi
✔ Få gratis bitcoin når du åpner konto (benytt koden bonus10)
✔ Norsk børs registrert hos Finanstilsynet
✔ BankID og Vipps verifisering
✔ Innskudd er forsikret
Plus500
✔ Gire investeringen din i krypto (1:2)
✔ Regulert megler med EU basert lisens
✔ Støtter kort, bank, PayPal, Skrill mm.
✔ Du slipper å uroe deg for lagring

Hvilken kryptovaluta børs er billigst?

Vi sammenlignet kostnadene for å handle hos et utvalg kryptobørser. Kryptobørsene i oversikten inkluderer både vanlig spothandel og det som kalles for CFD instrumenter. Sistnevnte gir deg full eksponering mot den enheten du vil kjøpe, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet.

En annen kostnad hos kryptovalutabørser er det som kalles for spread. Det er forskjellen mellom markedskursen og det du betaler når du handler.

BørsGebyrSpreadValutagebyrSumTotalkostnad
Skilling0,05%$0,5 minimum0,-0,1%10 kr per 1.000 kr
Coinbase0,5%0,5%1,5%2,50%25 kr per 1.000 kr
Gemini1,49%0,-2%3,49%34,9 kr per 1.000 kr
Firi0,7%2%0,-2,70%27 kr per 1.000 kr
Merk: Inkluderer ikke kostnader for uttak fra hver kryptobørs. Endelig kostnad vil avhenge av størrelsen per handel.

Denne tabellen gir deg kun en forenklet oversikt over hvilken kryptobørs som er billigst. Utover spread og uttaksgebyrer vil det også tilkomme andre kostnader.

For eksempel: Ved innskudd hos Coinbase og Gemini vil dine norske kroner veksles om til utenlandsk valuta (slik som USD). Her “mister” du en prosentandel av beløpet når børsen veksler om pengene. Hos Skilling og Firi kan du derimot bruke norske kroner når du setter inn penger.

Kryptovalutabørs gebyrer

Kryptovalutabørser vil kreve diverse gebyrer for å la deg bruke tjenesten. Her går vi gjennom hvilke det er snakk om.

Innskuddsgebyr: Innskudd av krypto hos kryptovalutabørser er som regel alltid kostnadsfritt, enda det finnes noen få unntak. Innskudd av fiat valuta vil derimot koste penger, særlig hvis du skal sende det til en utenlandsk kryptobørs. Da må norske kroner veksles til den valutaen som børsen benytter seg av. Her er det vanlig at børsene krever et sted mellom 100 og 200 kroner for å behandle transaksjonen.

Handelsgebyr: Kreves av kryptovalutabørsen hver gang du kjøper eller selger ulike enheter. Størrelsen på gebyrene varierer, men de ligger oftest et sted mellom 0,5 til 1,5 prosent av beløpet du handler for.

Uttaksgebyr: Kryptobørser vil også kreve gebyrer ved uttak av penger, både når det gjelder krypto og fiat valuta.

CFD gebyr: Med en CFD kontrakt vil kryptobørsen gi deg samme eksponering mot kurssvingningene som du ellers ville hatt ved å eie aktivumet selv. Derimot krever de gjerne ukentlige gebyrer for å holde posisjonen åpen.

PS: Blant norske børser er det ikke vanlig å differensiere mellom det som kalles for markedsordre versus limitordre. Forskjellen ligger i at førstnevnte “spiser” av tilgjengelige tilbud, mens en limitordre legges inn til en pris under (eller over) gjeldende markedskurs.

Norske kryptovalutabørser

Enda kryptovalutabørser har vært tilgjengelig i åresvis, så var det først i 2019 at norske myndigheter åpnet døren på gløtt. Det nye regelverket åpnet for at man kunne kunne starte egen kryptovalutabørs i Norge, eller registrere utenlandske foretak. Som et resultat kan du kjøpe kryptovaluta fra norske kryptobørser.

Inntil videre er det kun et mindre antall kryptobørser og vekslingstjenester som har registrert seg i Norge. Det inkluderer blant annet:

  • Firi
  • Kaupang Krypto
  • NBX (Nordic Block Exchange)
  • Sturle Sunde (via Bitmynt AS)
  • Bitruption (stengte virksomheten i 2021)

Innskudd og betalingsmetoder

Her kan du lese mer om hvilke betalingsmetoder som tilbys av hver kryptovalutabørs.

PayPal, Visa og Mastercard: Kun et lite antall kryptovalutabørser lar deg bruke disse betalingsmidlene.

Bankinnskudd: Blant kryptovalutabørser som kun opererer i Norge er bankinnskudd inntil videre den eneste muligheten for å sette inn penger. Det er en billig og sikker måte å sette inn penger, men ulempen er at det kan ta alt fra 1-2 dager før pengene står på konto. Da har man heller ikke muligheten til å gjennomføre en handel umiddelbart.

Andre innskuddsmetoder: Det er ikke mulig å bruke Vipps for å sette inn penger på en kryptovalutabørs, verken i Norge eller utlandet. De oppdaterte vilkårene sine med et forbud mot kjøp av krypto. Utover det er det mulig å bruke betalingsmetoder som Skrill og Netteller, men ytterst få kryptovaluta børser tilbyr det.

Kjennetegn på en god kryptovalutabørs

Det aller viktigste er at kryptovalutabørsen du velger faktisk tilbyr den (eller de) kryptovaluta du leter etter. Hvis den ikke har dette tilgjengelig er det heller ikke noe poeng å handle der.

Forskjellen i utvalget hos kryptovalutabørser kan være vesentlig, noe du også ser i vår oversikt.

Som oftest vil en nyoppstartet kryptovalutabørs fokusere på de største og mest populære kryptovalutaene – slik som bitcoin eller ethereum. Ettersom de vokser vil de kunne vurdere å utvide sortimentet til andre typer. Lær mer om hva kryptovaluta er på forsiden.

Oppbevaring av midler

Når du har gjennomført handelen vil neste steg være å bestemme hvordan du skal oppbevare kryptovalutaen. Her har du 3 valg:

  1. La verdiene dine ligge hos samme kryptovalutabørs du handlet fra.
  2. Overføre verdiene til en privat lommebok.
  3. Sette over pengene til en “sparetjeneste” som gir en viss avkastning i året.

Det tryggeste vil alltid være å sette det over til en egen lommebok, hvor kun du kontroller tilgangen. En slik løsning kan derimot virke litt skummel for de som nettopp har begynt å investere.

Gjennom historien har mange kryptovalutabørser blitt hacket eller frastjålet betydelige verdier. Kjente eksempler er Mt. Gox, Quadriga, Liquid og Bitcoins Norway.

Bitcoins Norway (Bitcoin Norge) er muligens det best kjente eksempelet. Etter at underleverandøren ble hacket, valgte eieren å selge hele den gjenværende beholdningen for å dekke inn det han kunne. Noen av kundene valgte å saksøke både kryptovalutabørsen og eieren personlig. Saken er fortsatt til behandling i rettssystemet.

Mt. Gox var verdens første aktive kryptovalutabørs da de åpnet dørene sommeren 2010. Børsen ble deretter avviklet i 2014 etter å ha blitt tappet for store beløp. Behandlingen av konkursboet pågår fortsatt.

Hvis du velger å oppbevare pengene på en kryptovalutabørs er det viktig at du velger en seriøs og trygg børs. Den bør også helst ha en forsikring som dekker hele, eller deler av potensielle tap.

Andre tjenester som tilbys

Blant kryptovalutabørser i Norge er det inntil videre kun mulig å investere direkte. Utenlandske aktører har derimot utvidet antallet instrumenter de siste årene.

Det inkluderer muligheten til å handle kryptoderivater. Dette er syntetiske instrumenter som kun speiler de underliggende verdiene. I løpet av 2023 vil Kryptografen publisere nye guider og oppdateringer relatert til derivathandel.

En siste mulighet hos noen børser er å delta i såkalt staking. Her bidrar du med midler for å hjelpe utvinne nye enheter eller å sikre overføringer på nettverket. Noen kryptobørser har begynt å tilby dette til kundene sine.

Back