Plus500
Plus500 er blant Europas største meglerhus, spesialisert på trading og derivathandel. Vi testet tjenesten for bruk i Norge.
Plus500 er blant de ledende meglerhusene i Norge innen markedet for CFD (differansekontrakter), inkludert krypto CFD-er. Utover dette tilbyr de også opsjonshandel, samt kontrakter knyttet til en rekke ulike aktiva som valuta og ETF-er.
Tjenesten brukes gjerne av daytradere eller andre som ønsker å spekulere kortsiktig i markedet med større eksponering via giring.
Informasjon om kryptovaluta hos Plus500
Tilbudet deres innen kryptovaluta er interessant. Utover å tilby en topp-10 kryptoindeks har de en konkurransedyktig prising, kombinert med at de lar tradere shorte enkeltkontrakter når de tror markedet er priset for høyt.
Vi liker i tillegg størrelsen på utvalget deres av krypto.
• Stort utvalg: 2800 kontrakter (CFD) • Avanserte funksjoner for trading • Demokonto tilgjengelig • Gå både short/long med 1:2 leverage • Regulert megler (CySEC, lisens no. 250/14) |
Via Plus500 sin hjemmeside |
Annonse: CFD-er er komplekse instrumenter og de kommer med en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giringen. 82% av CFD-kontoer innen detaljhandelen taper penger. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.
Megleren fremstår som et godt valg for mer avanserte tradere som ønsker kortsiktig eksponering mot ulike kryptovaluta. Det gjelder spesielt de som kjøper og selger kontrakter hyppig for større beløp.
Selskapet står oppført hos Finanstilsynet som et EU-basert finansforetak, der hovedtilsynsorganet er CySeC. De virker til å være ekstra påpasselige med å følge relavant lovgivning til enhver tid, sammenlignet med konkurrerende meglerhus.
Blant markedene som trades mest hos Plus500 finner vi kryptovaluta, råvarer som naturgass og indekser.
Bakgrunn
Her ser vi først på hvordan Plus500 fungerer som en meglertjeneste med CFD-er knyttet til kryptovaluta. Du finner informasjon om Plus500 sin øvrige markeder her.
Meglerhuset var det første som ga kundene sine tilgang til kryptovaluta CFD-er når de lanserte Bitcoin i 2013. Siden den gang har de utvidet sortimentet markant, noe som i dag inkluderer en topp-10 indeks for de største kryptoprofilene målt etter markedsverdi (ekskludert stablecoins).
Blant CFD-kontraktene finner vi kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum og Solana. Plattformen følger godt med på markedet og inkluderer stadig flere valutaer, basert på etterspørsel.
Plus500 sine kryptomarkeder handles utelukkende som CFD-er. Det gir tradere finansiell eksponering mot kursutviklingen, enda de ikke eier det underliggende instrumentet. Plus500 må derfor ikke forveksles med en ordinær kryptobørs. Via tjenesten er det mulig å gå både long og short i krypto, samt handle med giring (leverage) på inntil 2:1.
Her ser du et skjermbilde av Plus500 sine kryptovalutamarkeder. I eksempelet åpner vi en kontrakt for 0,1 BTC.
Plus500 demo
Jeg liker at de gjør det enkelt å teste tjenesten i demo-modus. Med Plus500 demo kunne jeg sette inn fiktive penger og se hvordan porteføljen utvikler seg over tid.
Her er det verdt å nevnte at demokontoen også fungerer for de som har en “ekte” konto. Med en demokonto kan du sette inn 500 000 kroner, som deretter kan brukes på alle instrumenter som tilbys på plattformen. Brukerflaten er identisk med den normale utgaven, med den forskjell at du ikke risikerer noen kapital.
Ettersom Plus500 tilbyr komplekse finansielle instrumenter er demokontoen et viktig verktøy for nye brukere. Mitt råd er at du tester ut Plus500 på denne måten før du setter inn ekte kapital.
Bakgrunn og historie
Plus500 er et Israelsk meglerhus grunnlagt i 2008 under navnet Plus500 Group. Firmaet er blant de største meglerhusene i Europa, og er underlagt ulike reguleringsmyndigheter, avhengig av hvilket land tjenesten benyttes fra.
Som et eksempel er Plus500 sitt britiske tilbud underlagt FCA (Financial Conduct Authority), mens CySec (Cyprus Securities & Exchange Commission) overser annen europeisk virksomhet, inkludert i Norge.
I Norge kan vi fritt benytte tjenesten på bakgrunn av EØS avtalen. Den fastsier at det skal være fri flyt av varer og tjenester mellom EU og EØS land. Plus500 har også registrert seg som et utenlandsk finansielt foretak hos Finanstilsynet.
Plus500 tilbyr utelukkende CFD-er (også kalt differansekontrakter) for ulike finansielle produkter. CFD-er gjør det mulig å spekulere i prisutviklingen på kryptovaluta, aksjer, råvarer, indekser og opsjoner uten å ta en direkte posisjon i markedet.
Plus500 var det første meglerhuset som introduserte Bitcoin via sine CFD-kontrakter i 2013.
Videre tilbys det tilgang til opsjonskontrakter som er disponible på flere markeder. Dette gir deg som trader muligheten til å spekulere i den fremtidige prisutviklingen på eiendelen gjennom referanseindeksen. Til forskjell fra vanlige opsjoner gjøres disse opp umiddelbart. Det særegne med Plus500 er at eiendelen det spekuleres i, ikke eies av selskapet selv.
I hovedsak følger det ingen provisjon av handel gjennom Plus500, hovedinntekten kommer fra det som kalles for spread (differansen). Spread er forskjellen mellom hva et instrument blir blir kjøpt for og hva det blir solgt for. Spread-størrelsen per kontrakt hos Plus500 avhenger av markedsvilkårene og handelstypen som benyttes i en gitt handel. Tjenesten kan minne en del om eToro, enda sistnevnte også tilbyr andre finansinstrumenter enn kun differansekontrakter.
Spread eller spredning refererer altså til prisforskjellen mellom salgs- og kjøpskursen på et bestemt tidspunkt. Plus500 tilbyr to typer spread-mekanismer for handelsmarkeder.
- Dynamisk spread justeres kontinuerlig i henhold til markedsspread i løpet av den åpne posisjonsperioden.
- Rask spread forblir uendret ved generelle markedssvingninger mens posisjonen er åpen. Den kan imidlertid endres til et nytt nivå når markedet er volatilt og mindre flytende, noe som gir en bedre gjenspeiling av de underliggende markedsforholdene.
Til tross for dette bestreber Plus500 seg på å tilby så lave prisdifferanser som mulig til enhver tid.
Markeder hos Plus500
CFD-er kalles også verdipapirer og omfatter alt fra råvareterminer til aksjer, valutaer og metaller med mer. Plus500 tilbyr et svært rikt og variert utvalg av investeringer innen differansekontrakter.
Når du handler en CFD kjøper eller selger du en kontrakt, noe som betyr at du forplikter deg til å veksle differansen mellom åpnings- og sluttkurs. Målet er å forutse om prisen på en vare vil stige eller falle. Hvis du tror at kursen vil stige (lang posisjon), kjøper du, og hvis du tror at kursen vil falle (kort posisjon), selger du.
Via handelsmarkedene hos Plus500 får du tilgang til 2800 CFD-kontrakter, der brorparten består av aksjer.
Her ser du hvilke instrumenter som er mest populære for øyeblikket:
Aksjer
Plus500 har tilgang til internasjonale markeder, inkludert selskaper notert på NYSE, NASDAQ og LSE, for å nevne noen. Èn ting vi liker er at selskapet har delt opp ulike aksjemarkeder i henhold til geografi.
De lar deg velge mellom aksjemarkeder i USA, Storbritannia, Japan mm. Nedenfor ser du et eksempel.
Råvarer
Blant varer og markeder som er tilgjengelige gjennom handelsplattformen til Plus500 finner du for eksempel:
- Gull
- Sølv
- Olje
- Naturgass
Plattformen følger de naturlige svingningene som påvirker prisen i det globale råvaremarkedet.
Valuta
Hele Forex-markedet er tilgjengelig via Plus500. Dette betyr at alle som handler gjennom handelsplattformen har mulighet til å spekulere i alle tilgjengelige valutaer. Slik kan man dra nytte av en stadig vekslende valutakurs.
Indekser
Du kan også handle aksjeindekser fra forskjellige regioner. Dette inkluderer blant annet S&P 500, DAX 30 og FTSE 100.
Plus 500 Gebyrer
Hvilken type gebyrstruktur som følger av en handel vil i all hovedsak avgjøres ut fra hvilken instrumenttype som blir brukt. I tillegg kommer markedsforholdene på det spesifikke tidspunktet der handelen blir gjennomført, samt regelverket som er gjeldende i regionen der handelskontoen er registrert.
Det er også viktig å nevne at selv om Plus500 ikke tar provisjon, vil blant annet kostnader og gebyrer knyttet til spredning kunne påvirke handelens potensielle tap eller profitt. Nedenfor har vi samlet en oversikt over hvilke gebyrer som følger bruken av plattformen og hvilke kostnader som er tilknyttet handelen.
“Overnattsgebyr”
“Overnight funding” er et gebyr du betaler for å holde en handelsposisjon over natten når du handler med leverage (giring). Finansiell leverage er et resultat av at man bruker lånt kapital som finansieringskilde for å øke eksponeringen mot et kapitalinstrument.
Overnattsgebyret gjenspeiler kostnaden som er forbundet med det å låne kapital for å kunne holde den angitte posisjonen åpen. Hos Plus500 blir beløpet for overnattsgebyr enten lagt til eller trukket fra kontoen når en posisjon er åpen etter et visst tidspunkt – “overnight funding time“.
Valutaveksling
Dersom du ønsker å handle en valuta gjennom en annen form for valuta som du har tilgjengelig gjennom egen konto, vil det påbeløpe et vekslingsgebyr. Dette gjelder særlig i den grad handelen innebærer at posisjoner skal åpnes og lukkes. Det vil derfor lønne seg å handle med samme valuta. Her vil likevel vekslingskursen ha en innvirkning på utfallet av handelen og størrelsen på gevinst kontra gebyr.
Inaktivitetsgebyr
Hvis du lar handelskontoen din hos Plus500 være inaktiv i en periode på tre måneder eller mer, kan det påløpe et inaktivitetsgebyr. Dette gjelder hvis kontoen din ikke har blitt brukt til handel eller du ikke har logget inn på den. Hensikten er først og fremst å oppmuntre deg til å bruke kontoen din, men også fordi inaktive kontoer koster finansinstitusjonene penger.
Stop-order
Plus500 tilbyr en unik ordrefunksjon som kalles for Garantert stopp-ordre. Ordretypen hjelper tradere håndtere risiko ved å garantere et spesifikt stop-loss nivå. Ved bruk av ordretypen vil posisjonen lukkes til en forhåndsbestemt pris, der hensikten er å skjerme traderen fra ytterligere tap. Vær obs på at bruken av en garantert stop-ordre vil medføre en bredere spread.
Oppsummert
Her er en oversikt over minimum handelsavgifter hos Plus500:
- Forex: Minimum påslag over stramme spreads mellom 0,6 og 107 pips. Minste provisjon er kurtasjefritt.
- Aksjer: Minimum påslag over stramme spreads mellom 0,50 % og 1,00 %. Minste provisjon er kurtasjefritt.
- Kryptovaluta: Minimum påslag over stramme spreads mellom 0,25 % 2,50 %+. Minste provisjon er kurtasjefritt.
- Indekser: Minimum påslag over stramme spreads mellom 0,02 % og 0,20 %+. Minste provisjon er kurtasjefritt.
Plus500 tar ingen uttaksgebyrer og har gjennomsnittlige CFD-gebyrer.
- Europe 50 CFD: 2 pips er den gjennomsnittlige spreadkostnaden i løpet av de travleste handelstimene.
- EURUSD: 0,8 pips er den gjennomsnittlige spreadkostnaden i løpet av de travleste åpningstidene.
- Inaktivitetsgebyr: 100 kr per måned etter 3 måneders inaktivitet.
- Gebyrer for uttak: Ingen gebyrer for uttak.
- Gebyrer for innskudd: Ingen gebyrer
- Forvaltningsgebyrer: Ingen forvaltningsgebyrer
Mobilapp
Plus500 lansert sin egen applikasjon for bruk på mobil. Appen er kompatibel med både iOS- og Android-enheter, noe som sikrer universell tilgang til alle plattformens funksjoner og markeder.
Full oversikt i appen
Appen har også en innebygget kartleggingsfunksjon. Denne tilbyr en detaljert teknisk analyse, slik at du kan ta informerte beslutninger også mens du er på farten – uansett hvor du er. Gjennom appen kan du også sette stopp-tap nivåer, overvåke ulike porteføljer, åpne og lukke posisjoner.
Har du behov for å administrere kontoen din, vil du også kunne gjøre dette gjennom appen. Her kan du både ta ut, overføre og sette inn midler. Du får også tilgang til handelshistorikken din. Appen benytter sikker innlogging og datakryptering for å beskytte dine personlige opplysninger fra uvedkommende tredjeparter.
Personvern og sikkerhet
Plus500 virker til å ta personvernet til sine kunder på alvor. Blant annet har meglerhuset iverksatt et eget sikkerhetstiltak for handelsplattformen for å sikre sensitiv informasjon om brukerne ved hjelp av krypteringsteknologi. Denne teknologien sikrer en trygg overføring og lagring av informasjon og data.
Plattformen har videre klare regler for personvern og tydelige retningslinjer i forhold til hvilke opplysninger som er nødvendige å samle inn, hvordan disse skal lagres og ikke minst hvordan og når de slettes. Enda jeg ikke leste gjennom hele alle personvernvilkårene, så jeg at de har lagt mye arbeid i å forklare hva og hvorfor de samler inn ulik informasjon.
Det ser også ut som at de sjelden deler informasjon med tredjeparter. I tilfeller der formålet er markedsføring, kan noe informasjon bli tatt i bruk. Det er derfor anbefalt at hver forbruker setter seg inn i hva som kan deles. De deler derimot finansiell data med norske myndigheter når det gjelder beskatning av overskudd.
For de som oppholder seg i EU-land eller Norge, er det greit å vite at Plus500 er forpliktet til å følge de europeiske personvernreglene. Unionen har vedtatt en lov som kalles GDPR, som igjen står for General Data Protection Regulation. Loven skal gjelde i alle EU- og EØS-land og er et ufravikelig krav. GDPR gir god beskyttelse av den enkeltes rettigheter til å få egne personopplysninger holdt beskyttet og skjult.
Når du oppretter en konto hos Plus500, må du verifisere kontoen din. Dette blant annet for å unngå at plattformen misbrukes til hvitvasking av penger.
Du finner en komplett oversikt over Plus500 sine brukervilkår her.
Regulering av Plus500
Det er flere ulike finanstilsynsmyndigheter som er inne og regulerer Plus500. Denne reguleringen er særlig viktig for å kunne sikre at handelsplattformen opererer i samsvar med de aktuelle gjeldende lover og regler for hver jurisdiksjon. I tillegg bidrar reguleringen av handelsplattformen til en trygghet for deg og andre brukere av plattformen.
Ifølge ESMAs (European Securities and Markets Authority) sitt regelverk er CFD-er lovlige i Norge.
Blant tilsynsmyndighetene som overser Plus500 finner vi:
- Securities and Investments Commission
- Conduct Authority
- Securities and Exchange Commission
- Sector Conduct Authority
Dette er kun eksempler på noen av regulatorene som sørger for at handelsplattformen følger de standarder som er gjeldende.
Kundeservice
Jeg gjorde en rask test av kundeservice, og fikk svar nesten umiddelbart av en norsk agent. Dette ble gjort i løpet av dagtid og det er usikkert om Plus500 også har norske agenter som jobber om natten. Det er også rask responstid på e-post hvis du ønsker å kontakte plattformen den veien.
Det virker uansett som at de fleste spørsmål er besvart under Plus500 sin FAQ seksjon. Vær oppmerksom på at kundeservicen kan være mindre tilgjengelig i helger og på helligdager.
Fordeler
Det er flere fordeler ved å velge Plus500 som handelsplattform. Her følger en rask oppsummering:
- Et brukervennlig design og grensesnitt.
- Enkel navigering mellom markeder og seksjoner.
- Stort utvalg av finansielle instrumenter (2800 stykk).
- Muligheten til å bruke giring for å øke eksponeringen.
- Muligheten til å gå både short og long.
Det belastes ingen provisjoner for bruk av Plus500, noe som skiller den fra mange andre handelsplattformer.
I tillegg tilbyr Plus500 et svært bredt utvalg av finansielle instrumenter, som både inkluderer aksjer, råvarer, indekser, valutaer og kryptovalutaer. Innenfor de ulike instrumentene er det også svært mange markeder.
Plattformens diagrammer har en rekke indikatorer og tegneverktøy som kan benyttes til å analysere trender og forutse potensielle bevegelser i markedet. Diagramvisningen kan tilpasses ved å velge ulike diagramtyper, pristyper og tidsintervaller. Du kan bruke en hvilken som helst kombinasjon av visninger, indikatorer og verktøy for å følge instrumentenes bevegelser over tid og tilpasse handelsstrategien deretter.
Dersom du er usikker på om trading er noe for deg, tilbyr Plus500 nye kunder å opprette en gratis demo-konto. Det gir de muligheten til å prøve ut handel på plattformen uten at de risikerer sin egen kapital. Demokonto gjør det både mulig for nybegynnere å bli kjent med selve plattformen, samt hvordan handel med CFD-er fungerer i praksis. Som nybegynner er det samtidig viktig å ta i bruk Plus500 sitt “handelsakademi”. Et arkiv med instruksjoner og undervisningsmateriell som viser hvordan tjenesten fungerer.
Risiko
Før du setter i gang med å handle og spekulere i handel med differansekontrakter, er det viktig at du først tenker over de ulike risikoene som føler med en slik form for handel.
Når du handler CFD-er, er det viktig å ta hensyn til kostnadene. Plus500 tar ikke provisjon, men det tilkommer en rekke andre kostnader ved bruk av tjenesten. Blant annet har de en egen spreadkostnad, der perioder med høy volatilitet vil påvirke størrelsen på spreaden.
Volatilitet er et finansielt begrep som brukes for å beskrive usikkerheten i prisen på aksjer og andre finansielle instrumenter. Det uttrykker hvor mye kursen på en aksje svinger over tid sammenlignet med en annen indeks. Markeder med lavere volatilitet har en tendens til å være stabile og ha mindre dramatiske kurssvingninger. Høy volatilitet omfatter aksjer med store kurssvingninger.
• Stort utvalg: 2800 kontrakter (CFD) • Avanserte funksjoner for trading • Demokonto tilgjengelig • Gå både short/long med 1:2 leverage • Regulert megler (CySEC, lisens no. 250/14) |
Via Plus500 sin hjemmeside |
Annonse: CFD-er er komplekse instrumenter og de kommer med en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giringen. 82% av CFD-kontoer innen detaljhandelen taper penger. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.
Konklusjon
Plus500s handelsplattform er tilgjengelig for et bredt spekter av tradere med ulike behov. Mobilappen har et innovativt design med fokus på navigasjon. Plus500 tilbyr 2800 CFD-markeder for trading inkludert aksjer, valutaer, kryptovaluta, indekser, opsjoner og råvarer. Det gjør Plus500 til en fullskala-tilbyder innen CFD-markedet.
I tillegg er tilgjengeligheten av en demokonto en fordelaktig funksjon som gjør det mulig å bli kjent med plattformen før registrering og handel med faktiske midler. Alt dette gjør at Plus500 fremhever seg som en plattform som er verdt å undersøke nærmere.